Home » Избрано, политика

В Гърция деца на имигранти ще получат гръцко гражданство

2015.01.28 Няма коментари
Spread the love

Това решение се отнася за „всички деца, които не познават друг дом, дори онези, които не са родени тук, но са дошли в Гърция много малки“.

.

greece002 Всички деца на имигранти, които са родени или израснали в Гърция, ще получат гръцко гражданство. Това съобщи гръцкият зам.-министър на миграционната политика Тасия Христодулопулу, цитирана от агенция МИА.

„СИРИЗА обеща, че ще даде гръцко гражданство на така нареченото второ поколение имигранти – децата, родени и израснали в Гърция“, каза Христодулопулу.

Тя добави, че това решение се отнася за „всички деца, които не познават друг дом, дори онези, които не са родени тук, но са дошли в Гърция много малки“.

Междувременно новият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че Атина желае ново общоевропейско споразумение, което да подпомогне за икономическия подем на Европа. Обещавайки „умерен жизнен стандарт“, той потвърди в същото време, че страната ще „обърне страницата на политиката за икономии“ и че той е готов да преговаря с международните кредитори ЕС и МВФ по този въпрос.

„Ние не искаме дуели“ между Гърция и Европа, „нито заплахи или напрегнато очакване кой ще отстъпи пръв“, добави министърът по адрес „специално на чуждестранния печат, който залага на битка между Гърция и ЕС“.

„Ние искаме ново отношение на доверие и искреност“, подчерта той. „Европа доказа, че може да намери решения и да избегне ултиматуми“, каза Варуфакис, като изтъкна „отличната атмосфера“, в която е преминал първият му телефонен разговор с ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Варуфакис, който от избухването на дълговата криза не спира да критикува логиката на спасителната програма на ЕС и МВФ за страната, повтори, че трябва да се обърне страницата с грешката, допусната при налагането на този план през 2010 г. Спасителната програма, изработена с цел предотвратяване на фалит на Гърция и срив на еврото, бе придружена от заеми в размер на 240 млрд. евро, в замяна на строга политика на икономии, която доведе страната до дълбока рецесия и скок на безработицата, припомня АФП.

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел и вицеканцлер в правителството на Ангела Меркел призова новото гръцко правителство да бъде точно към хората в Германия и Европа, които проявиха солидарност през последните години, предаде АФП.

Германия уважава демократичния избор на гърците и „нашата цел трябва да бъде оставането на Гърция в еврозоната“, изтъкна министърът пред журналисти в Берлин. „Но трябва да се съблюдава принципът на справедливост спрямо нашия народ“, спрямо „хората в Германия и в Европа (…) които бяха солидарни“ с гърците и отпуснаха помощи от 2010 г., допълни Габриел.

„Справедливостта и солидарността трябва да са в сила и в двете посоки“, призова той.

По материали на БТА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.