Home » българи зад граница, Е-Списание

Писмо от д-р Любомир Тодоров до вицепремиера Кунева

2015.01.30 Един коментар
Spread the love

Председателят на МПО „Струмишката петорка“ и зам.-председател на ЦК на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада, проф. д-р Любомир Тодоров*, е изпратил до Вицепремиера Меглена Кунева писмо във връзка с кандидатурата на Спас Ташев за председател на Държавната агенция на българите в чужбина. Подписалият писмото проф. Любомир Тодоров е преподавател в Университета в Бостън и бивш главен редактор на в. “Македонска Трибуна”. В писмото, написано на стария български правопис, се казва:

.

108 MPO_SP_USA_recom_Tashev_2015-page-001“Спасъ Ташевъ е първиятъ български гражданинъ, който установи контакти съ българитѣ въ Албания. Негово дѣло е и идването на първитѣ български студенти отъ Албания въ България. Многократно е посещавалъ Македония и помагалъ на нашитѣ сѫнародници тамъ. Извѣстна е и неговата дейность въ Западнитѣ покрайнини, Банатъ, Бесарабия и други земи, въ които живеятъ българи. Освень, че поддържа контакти и помага на българскитѣ общности задъ граница, Спасъ Ташевъ е и популяризаторъ на истината за българитѣ по свѣта. Авторъ е на много публицистични статии и научни изследвания. Нѣкои отъ тѣхь сѫ публикувани и на английски, испански и френски езици, съ което е направилъ съпричастни и чужденцитѣ къмъ българската кауза.

Спасъ Ташевъ е публикувалъ статии и въ нашия вестникъ „Македонска трибуна“ – органъ на македоно-българскитѣ църкви и на Македонската патриотична организация въ САЩ и Канада. Два пѫти е билъ гостъ на годишнитѣ конгреси на МПО. Нашата организация МПО сѫществува отъ 1922 г., създадена е по инициатива на легендарния водачъ на ВМРО Тодоръ Александровъ, а вестникътъ ни „Македонска трибуна“ се издава безъ прекъсване отъ 1927 г.

Ако вземемъ цѣлокуното дѣло на Спасъ Ташевъ, започвайки отъ книгитѣ, които е написалъ, до идеитѣ, които е проповѣдвалъ и отстоявалъ, ще се съгласимъ, че той е изтѫкнатъ български патриотъ. Поради тази причина той бѣ награден съ специалната грамота на МПО „Струмишката петорка“ въ Ню Джърси, САЩ, а сега заставаме задъ неговата кандидатура за председателъ на ДАБЧ.”

Целият текст на писмото може да бъде прочетен тук MPO_Tashev

 

——————————————————————————————————————————-

* Мнението на редактора на Еврочикаго и на авторът(-ите) могат и да не съвпадат.

One Comment »

  • Мнение said:

    Опитен човек, четейки това писмо, не може да не му направи впечатление, че писмото НЕ е от централния комитет на МПО и не е от действащия председател или секретар. А само те имат право да подписват от МПО писма до президенти, премиери или министри. Писмото до колкото се разбира е от бивша локална организация и от бивш зам.председател. Но каквато и да е локална организация, пък било тя и действително призната, няма право да ангажира с мнението си цялата МПО.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.