Home » Избрано

Панихида за жертвите на Народния съд преди опелото на Желю Желев

2015.01.31 Няма коментари
Spread the love

1 февруари 2015 г.

Опелото на президента (1990-1997 г.) Желю Желев ще започне днес в 12 часа в катедралния храм “Свети Александър Невски”. След поклонението на държавните лица, според протокола, с първия демократично избран президент на страната ще могат да се простят и хората от народа. Днешния ден е обявен за ден на национален траур.

Преди опелото ще се отслужи и панихида за убитите от т.нар. Народен съд. 1 февруари за четвърта година се чества като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Панихидата ще бъде отслужена от епископ Тихон, а опелото на Желю Желев – от патриарх Неофит. Най-високопоставените гости от чужбина, които ще присъстват на траурната церемония, ще са държавните глави на Македония – Георге Иванов, на Албания – Буяр Нишани и на Косово – Атифете Яхага.

1 февруари – почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

Възпоменателна церемония ще се проведе пред Мемориала на жертвите на комунизма в парка пред Националния дворец на културата от 11.30 ч., съобщиха от прессекретариата на държавния глава Росен Плевнелиев, които ще участва в нея.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта си 67 народни представители от 25-тото ОНС; 22-ма министри; 3-мата регенти на Царство България; 8 съветници на Цар Борис III; 47 генерали и висши офицери от Българската армия, в това число командващите всички родове войски и основните военни формирования.

Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити. /БГНЕС/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.