Home » българи зад граница

България и мобилизацията на украинските граждани от български произход

2015.01.31 2 коментара
Spread the love

Дежурният редактор на Еврочикаго е събрал различни мнения и гледни точки по повод обявена мобилизация сред бесарабски българи в Украйна


България незабавно трябва да предложи убежище и гражданство на всички украински граждани от български произход. Това каза за Радио „Фокус” Васил Василев, председател на Фондация „Братя Василеви”, по повод насилствената мобилизация на бесарабските българи от селата Кюлевча и Дмитровка, Одеска област. „Българската държава трябва в този момент веднага да обяви, че всеки българин, който живее в Украйна и който се чувства застрашен от това да бъде мобилизиран, да бъде пратен на фронта, да бъде убит, да бъде домът му унищожен, той трябва да знае, че може всеки един момент да стегне куфарите си и заедно със семейството си да се върне в майката Родина и че тя ще му помогне за това нещо. Няма какво да чакаме дали мобилизацията ще стане задължителна, дали ще е доброволна, дали ще ги карат към казармите с бой, оковани и т.н.”, заяви Василев. Той бе категоричен, че трябва да бъде предприета тази стъпка и тя веднага да започне. „На първо място да вдъхне увереност не само в българите в Украйна, но и в самите нас, че нашата държава се грижи за своите граждани и за нашите сънародници навсякъде по света”, изтъкна Васил Василев. Според него българските управляващи са си „заровили главата в пясъка“ по отношение на българите в Украйна, по време на конфликта в страната, и не смеят да направят нищо, за да не бъдат порицани от съюзниците от НАТО и ЕС.

Николай Плагов от донецко-българското сдружение „Вдъхновение“ обяви пред община Варна, че много бесарабски българи искат българско гражданство за да не участват във войната в Украйна, защото ги пращат да избиват свои братя и сестри.
„Много са бесарабските българи за които единственото спасение да не участват във войната е да получат българско гражданство. Това обаче става изключително трудно. Докато румънско и молдовско гражданство се взема лесно. При двойно гражданство не могат да те мобилизират. Има много смесени бракове, като едните живеят в Бесарабия, а другите в Донбас, Мариупол и сега ги карат да се избиват едни други.
На 10 февруари в Бесарабия ще се проведе конференция, която ще излезе с декларация до българското правителство за спасение на бесарабските българи, които общо са 985 000. Аз внесох такъв документ още на 3 ноември 2014 г в агенцията за българите в чужбина, но и до днес нямаме отговор“, сподели Николай Плагов пред журналисти от varna-sport.com

Общинският съветник във Варна Костадин Костадинов обяви, че от Варна ще тръгне хуманитарна акция, ако българската държава не си мръдне пръста за 985 000 бесарабски българи в Украйна.
“Войната вече е пред села като Димитровка, Троян, Преслав, Ботево. Имената говорят сами по себе си, какви хора живеят там. Там вече се дават жертви. Тази така наречена антитерористична операция е с доста съмнителни характеристики и не е ясно дали там целта не е да се избива цивилното население целенасочено. Искаме да питаме какво прави България за да помогне на тези хора в тази хуманитарна катастрофа. Какво прави нашата държава за да предотврати хуманитарната катастрофа за тези, които тепърва ще пострадат, защото военните действия вървят към българските села. Вчера в Димитровка цял ден са се водили бойни действия. Ако нашата малоумна колониална администрация не си мръдне пръста ние оттук ще организираме хуманитарна акция. Има хора тук, които искат да ни помогнат”, коментира Костадинов.

Няма дискриминация по отношение на мобилизацията, обявена от украинския президент Петро Порошенко. Това твърди посланикът на бившата съветска република у нас Микола Балтажи, информира Агенция “Фокус”.

“Мобилизират се всички граждани, категориите на които са предвидени от закона, независимо от национална, езикова, религиозна и друга принадлежност. Украинските етнически българи не могат да бъдат изключение, защото става дума за легитимна защита на страната в съответствие с устава на ООН и украинските закони. Смятам, че въпросът не бива да се политизира. Подобни ситуации, като тези в селата Кулевча и Стари Трояни, могат да се избегнат, ако хората предварително и достатъчно се информират”, каза Балтажи.

“В случая няма никаква дискриминация по национално-етнически, религиозен, езиков или друг признак. Аз не виждам ситуацията да се драматизира. Мобилизацията засяга всички етноси, включително и рускоговорящите граждани на Украйна, които заедно с украинците се борят за нашата свобода и те нямат нужда от защита от страната на Русия. Парадоксът е, че те са най-голямата част от участниците в антитерористичната операция”, добави Балтажи.

2 коментара »

 • Hristoslav said:

  Член съм на гражданската формация на “Движение Независима България”.
  Искам да се обърна към всички Вас:
  Около 7 000 етнически българи в района на Донбас са в бедстващо положение, а в района на Мариупол има 32 български села, които живеят във военна обстановка.
  Управляващите няма да ги евакуират в България, нито ще им окажат помощ на място.
  В същото време ще приемат още през Март нови бежанци от Сирия сред които може да има терористи и членове на Ислямска Държава.
  Също така, няма да положат и никакви усилия българите, които живеят в страната си да не я напускат.
  Мисля, че е крайно време:
  1. да обединим усилията си, а не всеки да се оправя сам и както може
  2. да подложим управляващите на обществен натиск с конкретни и изпълними искания.
  Когато сме “ЗА” нещо е трудно да бъдем използваи от правителството, защо нито то, нито опозицията му са демонстрирали желание да направят нещо, което да помогне на българите.
  С оглед на това, бих искал да предложа следното:
  – Нека излезем с 7-8 искания, изпълнението на които няма да увеличи разходите от Държавния Бюджет (в дългосрочен план)
  – Нека тези искания да са насочени към прилагането на конкретни мерки за подобряване на живота в страната и към привличането на колкото може повече етнически българи от застрашените райони в Украйна
  – Нека изработим стратегия за оказване на обществен натиск върху политиците за да изпълнят исканията ни.
  .

 • Мариян Ставрев said:

  Ето и мнението на народния представител от ВМРО Юлиан Ангелов:
  Тенденцията за мобилизиране на етнически българи заради конфликта между Киев и Източна Украйна е опасна. Това заяви народният представител от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов в ефира на „Дарик радио“. Той е и организационен секретар на ВМРО, отговарящ за ресор „Българи зад граница“, както и член на парламентарната Комисия по външна политика.

  Десетки етнически българи, живеещи в Украйна, се свързаха с ВМРО с апел за помощ – те не искат да бъдат привличани към тази гражданска война. Категорично мога да заявя, че българската държава има възможността да постави пред украинското правителство въпроса, застъпвайки се за правата на нашите сънародници, като така ще се преустанови изпращането на повиквателни, посочи Ангелов.

  Той изрази съжалението си, че през последните 25 години държавата бездейства по отношение ситуацията на българите зад граница. Ангелов припомни, че когато започна кризата в Украйна, тогавашният външен министър Кристиян Вигенин предвождаше делегация, която обаче не постави въпроса за статута на над 800 000 етнически българи, живеещи там.

  Според народния представител е необходима спешна стратегия, засягаща българските малцинства както в Украйна, така и в Молдова, и в Западните Балкани. Нужни са адекватни мерки за подготвяне на държавата за възможна бежанска вълна от българи. Към момента няма отделен финансов ресурс, което може да се окаже причина за кризисна ситуация в страната, коментира Ангелов.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.