Home » Избрано

Батерия за автомобил обезпечава пътуване от 1000 км

2015.01.07 3 коментара
Spread the love
Илюстрация: bg.checkonline4you.com

Илюстрация: bg.checkonline4you.com

Испански инженери са разработили ново поколение батерии. Те са по-евтини от аналозите си със 77% и позволяват да се зарежда електромобил само за 8 минути и да се изминат 1000 км. Графеновите батерии вече се тестват в 4 германски автомобилни компании.

Електромобилът, разбира се, е много атрактивна форма на транспорт. Превозното средство, което не замърсява околната среда, създава по-малко шум, и се движи с евтино гориво, което  със сигурност е много интересно. Въпреки че то няма мощността  и скоростта на превозните средства с  изкопаеми горива, все пак отговаря на основните транспортни нужди на повечето хора.

Съвременните електрически автомобили имат два основни недостатъка: много дълго време за зареждане и кратък живот на батерията. Въпреки, че литиево-йонните батерии, с които са оборудвани  сегашните електромобили,  непрекъснато се подобряват, за пълното им зареждане са необходими  няколко часа, и изминават след това не повече от 300 км.

Тези ограничения може да елиминира новата графен-полимерна батерия, разработена от испанската фирма Graphenano,  заедно с изследователи от Университета на Кордоба.

Компанията Graphenano е водещ световен производител на графен в промишлени мащаби, така че те знаят какво правят. А истината е, че графеновата батерия може да направи поредната революция в автомобилната индустрия и телефонията. Тя  тежи наполовината на литиево-йонната батерия, струва 77% по-малко, зарежда се за осем минути и предлага автономно движение до 1000 километра.

Четирите основни предимства на графена

Графенът е вълшебен материал, който представлява  лист от въглерод с дебелина само един атом. Той е един милион пъти по-тънък от лист хартия.

Графенът е изключително лек: лист от един квадратен метър тежи 0.77 грама. Той е прозрачен, гъвкав, водоустойчив, не замърсява околната среда и е 200 пъти по-здрав от стоманата. В допълнение, той е свръхпроводим, неговата проводимост е 100 пъти по-бърза от силициевите чипове.

Графенът провежда топлина, генерира електрическа енергия и променя своите свойства в комбинация с други материали. Той е толкова съвършен, че хелиевите атоми, най-малките в света, могат да преминават през него. И е много лесно да се възстанови след увреждане.

Колкото и да се странно, графенът е евтин за производство и много често се среща в природата. Всички страни го имат в изобилие.

Компанията Graphenano ще започне производството на графенови батерии за електрически превозни средства през първата половина на 2015 г., за две от четирите големи германски автомобилни марки, които ще ги изпробват в колите си.

Поради своята плътност, графеновите батерии са твърде големи за използване в мобилни устройства, но Graphenano работи за да намали размера им. Ако успеят, смартфон ще може да се презарежда само за 5 секунди.

Източник: bg.checkonline4you.com

3 коментара »

 • Виктор said:

  Много хубаво. Работата е там, че тези информации много често се оказват медийни трикове за повишаване на интереса към медията. Спомням се множество публикации за летящата кола, която трябваше да се появи на пазара в най-скоро време и две публикации за магичния куб, който произвежда евтина електроенергия по химичен път. Би било чудесно да видим повече електромобили по пътищата. За мен досега безспорен фаворит е Теслата.
  Има обаче и един такъв момент. Колата няма да гори въглеводороди и това е чудесни, но тецовете ще пушат повече за да си зареждаме автомобилите и ефекта върху екологията няма да се промени толкова много. Виж ако новия материал ни зарадва с по ефективни и дълговечни слънчеви батерии …. Е ще видим.

 • Аз said:

  Ако добри и евтини батерии намерят приложение във високите технологии, то за 1-2 години ще преминат и към слънчевите такива. А летящи коли вече няколко има, но се търсят смелчаци да паркират в гаражите си летейки 🙂

 • елктромобил said:

  Това би било откритието поне на десетилетието, ако е вярно.
  Подобна батерия би се ползвала и за лаптопи, смартфони, съхранение на енергия от ВЕИ при тези параматри.
  Твърде е хубаво обаче за да е съвсем вярно.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.