Home » Избрано

“Джуджетата на дядо Коледа” в Държавния департамент

2014.12.26 Няма коментари
Spread the love

Онези, които по празниците се притесняват, че не могат да открият подходящ подарък за човек, който вече си има всичко, трябва да помислят за онези, чиято ежедневна работа е да откриват идеалния подарък за управляващите по света. Такава е работата на служителите на отдела по протокола към американския Държавен департамент.

.

Част от празничната украса за тази Коледа в Белия дом

Част от празничната украса за тази Коледа в Белия дом

Далеч от работилницата на Дядо Коледа на Северния полюс, „неуморните джуджета” в този отдел на американското външно ведомство трябва всяка година да избират и да опаковат десетки подаръци, които неизбежно се носят от американските държавници по време на техните визити. Служителите на отдела трябва също така да опишат всички подаръци, получени от президента Барак Обама, от вицепрезидента Джо Байдън и от държавния секретар Джон Кери, както и от техните съпруги.

Американските президенти понякога получават от чужди гости или по време на визити в чужбина до 15 000 подаръка годишно. Подаръците, които превишават 375 долара, се предават на Националния архив, който ги описва и съхранява. Те принадлежат на държавата и ако в последствие някои от получателите поискат да си върнат някои от тях, те могат да го откупят по пазарни цени.

Така например бившият американски държавен секретар Хилари Клинтън похарчи 970 долара, за да откупи колие от черни перли, което й подари опозиционерката от Мианма и нобеловата лауреатка за мир Аун Сан Су Чжи. Тереза Кери, съпругата на настоящия държавен секретар Джон Кери пък, плати 425 долара за бижу от сребро и корали, подарено й от президента на Йемен Абд Раму Мансур Хади.

През 2013 г. първата дама Мишел Обама получи от кралицата на Бруней обеци, пръстен и колие от бяло злато с жълти сафири и диаманти с формата на цвете. Цената на бижутата беше 71 000 долара. Първата дама на САЩ е приела подаръка, защото отказ е можело да постави в неудобно положение както онзи, който прави подаръка, така и американското правителство, се отбелязва в списъка с описание на официалните подаръци, получени от президента на САЩ и от половинката му, който беше изготвен и разпространен от Държавния департамент.

През 2013 г. Барак Обама получи множество вази, картини и скулптури, но също така и шкаф на сини ивици от Перу, диск с британски песни, подарен му от британския премиер Дейвид Камерън, барабан ръчна изработка от Сенегал, зеброва кожа от Танзания и порцеланови чинии от руския президент Владимир Путин. Мишел Обама пък получи обеци от сребро и син кристал от бившата половинка на френския президент Франсоа Оланд – Валери Трирвильор. Към тях е имало и френска кулинарна книга на френския кулинарен експерт Ален Дюкас. Общата стойност на подаръка възлезе на 435 евро.

Подаръците, получени от семейство Обама, може и да стават обществено достояние, но тези подарени от американците на чужди лидери си остават добре пазена тайна. В отдела по протокола на Държавния департамент се изготвя списък, за да не се допусне грешката един подарък да бъде подарен два пъти на един и същи лидер. След като се потвърди дадена дипломатическа визита, отделът по протокола започва да търси подходящи подаръци. Накрая измежду предложените варианти за подаръци онзи, който ще пътува и ще поднесе подаръка, избира най-подходящия.

Обикновено подаръкът се прави въз основа на проучване на интересите на онзи, който ще го получи, като се издирват продукти американско производство. Така например на папа Франциск Барак Обама подари кутия с девет вида семена от градините на Белия дом с надеждата, че те ще бъдат посадени във фермата на Ватикана в Кастел Гандолфо. Кутията беше изваяна от дървесина, съхранявана в базиликата в Балтимор – първата катедрала в САЩ, и украсена с медна репродукция на Статуята на свободата.

Но гафове също се допускат. Така например през 2009 г. Обама подари на тогавашния британски премиер Гордън Браун колекция от DVD-та с 25 американски класически филма във формат, който не можел да бъде разчетен от плейърите във Великобритания.

Източник: БТА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.