Home » Авторски страници, политика

„Дребни” разлики

2014.12.15 Няма коментари
Spread the love
Министърът на правосъдието в студиото на предаването DIKOFF по Нова ТВ

Министърът на правосъдието в предаването “Дикоff” по Нова ТВ

Препускам по ТВ каналите. Океан от подмазаваческо удобни журналисти и пропуснати неудобни въпроси. Спирам на Сашо Диков по НОВА ТВ: „Как се работи с мутрите Бойко Борисов и Цветан Цветанов?” – цитира той реплика на госта си в студиото. Изстрел! Много, много добро попадение. Гостът – министърът на кривосъдието Христо Иванов, не мигна: „Цитирате мой фейсбук статус, това са смешни работи – критикувал съм ги за нещо конкретно”. Тряс! Рекламата буквално гилотинира оправданията на министъра. Така и не разбрах кои работи са смешни. Дали това, че Бойко и Цецо са мутри, или че критикуващият ги бивш протестър е станал техен слуга. Преди този стряскащо смехотворен и най-вече неочакван финал журналистът и гостът изгледаха интервю на Сашо Диков с румънска прокурорка. Останах изумен. В северната ни съседка законност, правосъдие и справедливост не са само предизборни обещания за балъците избиратели. В Румъния няма недосегаеми властимащи. Върховенството на закона е реалност. Чудо, което у нас няма как да се случи, поради простичкия факт, че в България мафията си има държава.

Кой знае защо, съвсем наивно очаквах и министър Иванов да се възхити. Да каже: „Ето, браво на румънците, и ние така трябва да направим”. Водещият също имаше подобно глупаво усещане за реалността като мен. Жизнерадостно подкани шефа на кривосъдниците за коментар: „Е, какво ще кажете?”.

„Дребни разлики има между България и Румъния”… Дребни разлики!? Небрежно непукисткият отговор на другаря министър направо ми спря дъха. Дребна разлика е, че в Румъния са осъдили медиен магнат за корумпиране и оказване на натиск върху политици и магистрати. Напъвам се да се сетя за подобен случай у нас, но нещо не ми се получава. Явно в България политиците и магистратите са ненатискваеми и некорумпирани, или нямаме медийни босове, или пък те – медийните акули са станали хрисими вегетарианци. Друга дребна разлика е, че в Румъния са осъдили военен министър, заради заменка, ощетила държавата. Аха, чакайте сега да видя как е у нас – само от заменките на плажове и гори държавата бе ощетена с 8 млрд. лева, но в затвора няма никой. Станишев, Калфин, Стефан Юруков, Валери Цветанов… всички са уважавани свободни граждани. Отделно са и далаверите – заменки по министерствата, но и при тях няма наказани.

Хм, разликите стават все по-дребни. В България „Лукойл” не плащат данък печалба от 2007 г. насам. Пустата му рафинерия все работи на загуба, горката. Всяка година в данъчните декларации са на минус или срамежливо около нулата. Българските правителства, главните ни прокурори, бирници, ДАНСаджии и прочие тарикати не обръщат никакво внимание на подобни дреболии. Обаче румънците понеже не са толкова ларж, взели та блокирали горива на „Лукойл” за четвърт милиард евро, заради укрити доходи и неплатени данъци.

Списъкът с дребните разлики между правосъдната система в Румъния и кривосъдната в България е много по-дълъг, но и така става ясно, че министърът Христо Иванов лекичко се е объркал. Съвсем лекинко… Ама че гадна реклама. Така и не разбрах как се работи с мутри.

.

Ивайло Зартов,

4 декември 2014 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.