Home » Избрано, политика

Правосъдният министър: Във ВСС има лобита и безотговорност

2014.12.08 Няма коментари
Spread the love
Христо Иванов. Снимка: БГНЕС

Христо Иванов. Снимка: БГНЕС

“При този скандал работата трябва да бъде свършена от определени институции – от прокуратурата и от Висшия съдебен съвет.” Това каза правосъдният министър Христо Иванов по “Нова телевизия” по повод сигнала на френския посланик Ксавие дьо Кабан срещу действия на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова.

Иванов определи думите на посланика не като критика, а по-скоро, че той иска приятелски да помогне. “Ние сме членове на европейското семейство и хората искат да ни помогнат. Това се прави с едно приятелско чувство към България”, каза Христо Иванов, като посочи, че думите на посланика не се интерпретират правилно. “Ако ние искаме да сме пълноценни членове на европейското семейство, българските институции трябва да довеждат нещата до край и този край трябва да е ясен и обясним”, каза правосъдният министър.

“Проблемът е и в това, че срещу госпожа Ченалова има и друга проверка, която е започнала още преди година и още не е свършила”, каза Христо Иванов и отправи остра критика към ВСС и неговото бездействие. “Зад конкретни личности има всякакви лобита. Но освен това има и култура на безотговорност и на пасивност. Потресаващо е три седмици, след като софтуерен специалист е написал доклад, че софтуерът за разпределяне на дела е незащитен, ВСС да мълчи”, продължи Иванов.

Правосъдният министър похвали главния прокурор Сотир Цацаров за думите му, че прокуратурата има нужда от реформа. “Търсенето на някакви скрити подтекстове е често срещано в България, но важното е, че главният прокурор и прокуратурата на България за първи път казаха, ние имаме нужда от реформа. Участието на прокуратурата и на прокурорите в съдебната реформа, е ключова, за да може цялата гилдия да се променя. Реформи се правят във втората година на мандата”, каза Христо Иванов и изрази надежда в първата половина на следващата година да бъдат вкарани в парламента промени в закона за съдебната система.

“Дошъл съм да свърша конкретни неща, ако не мога да ги свърша, ще си тръгна. Това, което се опитвам да направя, е едно от най-сериозните преразпределения в реалната власт. Знаем конкретните механизми на сенчестата власт, те мутират и се променят, но ние можем да променим нещата. Всичко се свежда не в това какво е написано в закона, а до културата на хората, които работят в институциите. Когато ние пишем такива позиции с премиера ние се опитваме да влияем и на този пласт”, каза още правосъдният министър.

За избора на председател на ВКС Иванов каза, че възелът трябва да се развърже или затегне повече в началото на следващата година. “Изборът за председател на ВКС не е просто избор на администратор, а избор на визия”, каза той.

“Най-страшното нещо е съвестта и ако си тръгна от този пост с чувството, че не съм направил нещата, които искам да направя, ще ми тежи на съвестта”, заключи министърът Христо Иванов.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.