Home » Избрано, политика

Слави Бинев: Културата и медиите да пият вино от моя череп

2014.12.08 Няма коментари
Spread the love

Слави Бинев подаде оставка като председател на парламентарната Комисия по култура и медии днес, след десетина дни на протести срещу назначението му, оценявайки на раздяла високо свършеното от него за краткото време на поста

 

Никола Лалов,  Mediapool

Снимка: БГНЕС

Слави Бинев. Снимка: БГНЕС

“Пожелавам големи творчески успехи на всички културни дейци и наистина правилата да важат за всеки един от тях по равно. Мафията не може да ме убие, но културата и медиите могат да пият вино тази вечер от моя череп”, заяви Слави Бинев.

Той каза, че е взел отдавна решението, но е искал да говори с колегите си в коалицията.

“Кофите с помия дойдоха малко в повече дори и на човек като мен, който може да носи”, каза свързваният с основаването на чалга-клуба БИАД депутат от Патриотичния фронт.

Назначението на Бинев предизвика масови протести на режисьори, актьори, музиканти, художници и други. В знак на несъгласие Александър Морфов подаде оставка като главен режисьор на Народния театър “Иван Вазов”, а трупата обяви, че ще го последва.

Стигна се и до леко абсурдната ситуацията срещу назначението на Бинев да се обяви и министърът на културата Вежди Рашидов, чието назначение по-рано също предизвика протести.

Сигурно няма пиар агенция, която може да плати …

“Пожелавам големи творчески успехи на всички културни дейци и наистина правилата да важат за всеки един от тях по равно. На вас медиите искам да пожелая да дойде някой, който да помогне ние да не сме вече с трицифрено число надолу по свобода на словото така, както е в “Репортери без граница”, а наистина да се направят правила, които да направят медиите свободни”, заяви Бинев.

“Когато човек прави две-три стъпки назад, не му се присмивайте, може да се засилва. Бъдете сигурни в едно, че вече дори направих много за културата. Сигурно няма пи ар агенция, която може да плати десетте дни, върху които те можеха да изложат своите проблеми. Мисля, че тези 10 дни са едно от малкото неща, които успях да направя в това време”, каза още Слави Бинев.

“Грозна, унизителна и режисирана кампания”

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов каза от своя страна, че се е провела “една изключително грозна и унизителна кампания за опетняването на Бинев, без това да е подкрепена от каквито и да е аргументи”.

“Независимо от това ние считаме, че създаването на напрежение в настоящия момент, независимо доколко е основателно, доколко е мащабно, и доколко е режисирано, не би трябвало да продължава, поради което днес беше насрочено заседание на групата и беше поставен въпросът за избора на Бинев”, разказа Симеонов.

Той добави, че Патриотичният фронт няма да предложи друга кандидатура за председател на комисията и пожела на всички медии и дейци на културата следващият председател да тази комисия да има в програмата си сериозен ангажимент да увеличава средствата за култура.

Симеонов сподели, че Бинев е много омерзен и “приема това като една изключително грозна атака срещу неговата личност”.

“Странно защо през целия този двуседмичен дебат имаше само крясъци и никой не погледна нито за това, че Слави Бинев е представител на ПФ и ще изпълнява неговата програма, нито за това доколко законност и основателност имаше в техните действия”, каза още Валери Симеонов.

В защита на Бинев се появи контрадвижение, водено от певицата Кристина Димитрова и личния му приятел Любен Дилов – син. Самият Слави Бинев отхвърли всички критики срещу назначението си, като каза, че е “най-подготвеният” за шеф на комисията по култура и медии и се сравни с Медичите.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.