Home » Авторски страници, Е-Списание

Честит Ден на благодарността

2014.11.27 Няма коментари
Spread the love
Илюстрация: Тeachme.blog.bg

Илюстрация: Тeachme.blog.bg

Денят на благодарността се празнува в САЩ в четвъртия четвъртък на ноември. Thanksgiving Day е национален празник, отбелязван във всички щати. Смисълът му е свързан с изразяването на благодарност към Бога за плодородната реколта и за всичко, които сме придобили през годината благодарение на Неговото милосърдие и щедрост. Макар и религиозен в основата си, празникът постепенно е придобил и светски характер. Денят на благодарността е един от най-обичаните и популярни празници в САЩ.

.

Прието е за начален ден на празника в да се смята 4-ти декември, когато оцелели с помощта на местно индианско племе заселници са празнували Ден на благодарността, след като са прекарали  първата тежка зима от пребиваването си на новия континент. Това се случило през 1621 г. През 1620 г. кораб, пълен с повече от хиляда английски преселници, пресича Атлантическия океан и акостира на Източния бряг. Преселниците се установяват в район, където днес е щатът Масачузетс. Първата зима, която те изкарват в Америка, била много трудна за тях, тъй като  дошли доста късно и нямали време да засадят и отгледат някаква реколта от плодове и зеленчуци. Липсата на такава храна довела до много болести, които ги повалили, и голяма част от тях починали. В този тежък момент на помощ им се притекло местното индианско племе ирокези. В началото на пролетта индианците научили новите си съседи как да отглеждат царевица и други растения, които да използват за храна. Местните им разкрили и как по-лесно да ловят дивеч и риба. Благодарение на помощта от индианците, през есента на 1621 г. заселниците получили изобилна реколта от царевица, тикви и други засаждения, която им осигурила прехрана за следващата зима.

Илюстрация: Еwenglandhistoricalsociety.com

Илюстрация: Еwenglandhistoricalsociety.com

Оцелелите в Новия свят заселници били много доволни и решили да организират специално тържество, за да благодарят на индианците. Те поканили вожда им и негови приближени, за да им благодарят и да ги нагостят с ястия, направени от реколтата си. Ирокезите от своя страна донесли дивеч и се получила богата трапеза. Така бил отбелязан първият Ден на благодарността в Новия свят.

След отбелязването на първия Ден на благодарността празникът постепенно станал популярен и в други части на Северна Америка, но заселниците в различните части си избирали различни дни, на които да го празнуват. След Войната за независимост от Великобритания и създаването на Съединените американски щати, Конгресът препоръчал Денят на благодарността да се празнува в ден от годината, който да е един за всички.

През 1789 г. първият президент на САЩ Джордж Вашингтон обявява 26 ноември за Ден на благодарността. Празникът обаче продължава да се чества на различни дати в различните щати, докато с този въпрос не се заема Сара Джоузеф Хейл, редактор на изданието “Гуди’с Лейди’с Бук”. Повече от 30 години Сара Хейл пише писма на губернаторите на различните щати и до всички президенти в този период, като им предлага Денят на благодарността да бъде признат за национален празник.

През 1863 г., президентът Ейбрахам Линкълн официално обявява, че Денят на благодарността ще бъде честван в последния четвъртък на ноември във всички щати и от всички вярващи.

Снимка: ivillage.ca

Снимка: ivillage.ca

Денят на благодарността е сред любимите празници в САЩ, заедно с приближаващото Рождество Христово (Коледа). Пуйката разбира се е традиционният специалитет, който присъства на трапезата във всеки дом.

И тази година настоящият президент на САЩ Барак Обама спази традицията за “помилването” на пуйки по случай Деня на благодарността. Това са пуйката Чийз и нейният “дубльор” Мак, предназначени за празничната трапеза в Белия дом.

57432-58658b9ce7baada9a9b6c658567d69aa87ух6ъ6_620_348

ЧЕСТИТ ДЕН НА БЛАГОДАРНОСТТА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ В САЩ И НА ВСИЧКИ АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИ!

Еврочикаго

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.