Home » Избрано, политика

Петър Клисаров: Защо не трябва да вярваме на Борисов за европарите

2014.11.25 Няма коментари
Spread the love

Когато ГЕРБ дойдоха на власт през 2009 г., работата по усвояването на европарите се срути, казвам го като очевидец и като специалист, който е положил маса труд и нерви България да върви напред. Това заяви пред БГНЕС Петър Клисаров, който тогава е участвал в подготовката на Генералния транспортен план на страната, изискан от ЕК, за да ни бъдат отпускани евро средства по ОП “Транспорт“.

Повод за неговия коментар стана изявлението на премиера Бойко Борисов на 22 ноември т.г., че пари за метрото със сигурност ще има, но трудно може да бъдат пуснати всички спрени от ЕК средства за България по ОП “Транспорт”. Към този момент, обаче, нямаме сигурна индикация, че и за метрото ще има финансиране.

Петър Клисаров се връща години назад, за да обясни корените на сегашната драма с евросредствата.

 

Едно от условията, за да влезем в ЕС през 2007 г., беше България да има Интермодален терминал. Тогава никой в България не знаеше какво е това, нямаше и фирма, която да бъде подготвена да направи такива проекти. Тогава аз убедих компанията АЕКОМ да дойде в България и да работи по този и други проекти, за което тя има необходимата експертиза. Имаше обявен търг и ние спечелихме поръчката за проектирането и изграждането на Интермодален терминал в София. Какво представлява той? Това е място, където влаковете пристигат, спират за 15-20 минути, а от тях се разтоварват и товарят контейнери. Идеята е с камиони да се събира продукцията в радиус от около 150 км и влакове да извозват стоките, за да не се увреждат пътищата. Защото един камион нанася щети на пътищата, колкото 20 000 автомобила. Политиката на ЕС е да се премахнат тежките камиони, а товарите да се транспортират в контейнери на влакове.

Работихме много усърдно, за да имаме такъв терминал. По тази причина ЕС се съгласи на компромис – не да имаме действащ терминал, за тях беше достатъчно, че се работи по него.

Сигурно ви е любопитно какво се случи? До ден-днешен този Интермодален терминал не работи, което показва, че ЕК е била излъгана от Тройната коалиция, а впоследствие и от първото правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ. По времето, когато България бе приета в ЕС през 2007 г. Румъния имаше два такива работещи терминала, други три бяха в строеж. Направете си сметка колко по-напред е нашата северна съседка в сравнение с нас с тези жизненоважни връзки и възли на търговията и икономиката.

Към България имаше и друго условие, заявено от ЕК: едно евро няма да усвоите за транспорт, инфраструктура и енергетика, ако нямате Генерален транспортен план на страната за всички видове транспорт – пътища, влакове, самолети и кораби. Виждате, че комисията обвързва създаването на един Генерален транспортен план дори с енергетиката. Това предполага също, че регионалното и транспортното министерство трябва да работят заедно. През 2007 г. бе обявен търг, и ние го спечелихме, а през май 2008 г. започна изпълнението на поръчката. Когато тя стартира, тъй като корпорацията е американска, тогавашният посланик Джон Байърли написа писмо до министъра на транспорта Петър Мутафчиев, в което по едни американски програми на Държавния департамент се уведомяват определените министерства и правителства, че те ще бъдат много стриктно следени за корупционни схеми. Това писмо беше поводът за лошото отношение на министър Мутафчиев към нашата фирма, особено като добавим и факта, че “отчисления” от нас към тях нямаше. Това ни създаде и други неприятности.

Генералният транспортен план на България струваше на българския данъкоплатец 5 милиона лева. Той бе изготвен в продължение на 2 години от над 150 души, от тях – около 20 българи. Планът по уникалност мога да сравня с костюм, шит по поръчка за конкретен човек. Подобен е правен през 1979 г. за Йордания, но тогава не е имало съвременните технически средства. Самият старт започна по време на първия мандат на ГЕРБ. Тук е любопитно да спомена за ролята на тогавашния министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев, сега президент. За да не изпълняват всичко, което препоръчва документа, защото ние го пишехме по изискванията на ЕК, а не на българското министерство и родните политици, за да могат да прокарат техни проекти Плевнелиев направи паралелен транспортен план и го нарече 2020. Сега нарича визията за НАТО 2020, странни съвпадения.

Генералният транспортен план бе представен през 2010 г, но не и предаден. На това представяне на плана присъстваха Ивайло Московски, като зам.-министър на транспорта, хора от ЕК, от “Джаспърс“. Министър-председателят Бойко Борисов със сигурност по това време беше на футболен мач. Шокиращо за нас беше, че министърът, отговарящ за еврофондовете, Томислав Дончев също не дойде, както и Росен Плевнелиев в качеството си на министър на регионалното развитие. Бяхме поканили изрично и министъра на образованието Сергей Игнатов. В Генералния транспортен план, който е над 2000 страници, има глава какви курсове са необходими и какво трябва да се изучава в университетите, за да има хора, които да могат да работят с тези програми и да усвояват средствата, да правят поддръжката на пътищата. Игнатов не само че не дойде, но дори и не отговори на писмото, въпреки че му бяхме пратили извадка от плана.

Ето, това са хората – Борисов, Плевнелиев, Дончев, Московски , които в момента ни управляват. Това са хората, които нямаха капацитета да поемат този план и да го развиват.

В момента ни се внушава частично да строим АМ Хемус. Но тази автомагистрала не е приоритет на ЕС. Да, този път много ще помогне за развитието на Северна България и някой ден ще бъде построен като автомагистрала, за да се затвори кръга. Но много по-ефективно е след като се завърши АМ Тракия целият фокус да се съсредоточи между Бургас и Варна в АМ Черно море. Много по-лесно е варненци да карат до Бургас и от Бургас до София, отколкото да се налее милиард в АМ Хемус. Приоритетно трябва да се харчат парите. Това разбиране, обаче, при сегашните ни експерти в министерствата го няма. За тях е важно да мине тунел под Шипка или някой проект, който е в техен регион.

Генералният транспортен план е предаден през 2010 г., но при падането на правителството на ГЕРБ и през едната година на управлението на Пламен Орешарски не се свърши никаква работа. Нямаме търг за подновяване на плана, нямаме никаква целенасочена дейност на подготвени експерти. Сега ГЕРБ се връща да управлява и вече е изпуснат един мандат от 5 години, в който е трябвало да бъде направен втори осъвременен вариант на Генералния план, като с днешна дата трябваше да започне третият. Един цял период е изпуснат, както и следващият. Какво означава това?

Излиза Цветан Цветанов и казва, че няма да можем да усвоим никакви пари поне до средата на 2015 г. Това не е съвсем вярно. Ако сега направят търг, ако това им отнеме една година, ако някой направи плана – още една година, това са 2 години. Най-рано след три години ще имаме някакъв ефект да влязат пари по този план. Европа не дава пари за голи обещания.

Много интересен е примерът с метрото и 280-те милиона евро за първото финансиране. Отиват от Столична община в Брюксел и казват трябват ни 280 милиона евро за метро. Те ги питат откъде решихте, че ви трябва тази сума, имате ли някакви проучвания, документи, обосновки. Нашите вдигат рамене и казват, че средната цена от тръжните документи е толкова. Така го сметнали. Не е сериозно… А проблемът с неусвоените средства се прехвърля и на гърба на евро чиновниците. В тези сфери, които споменах, няма да влязат скоро пари от евро фондовете заради причината, че няма професионално изготвен документ.

Показателно е писмото ми, което съм публикувал в книгата си “Игрите на властта“, до Росен Плевнелиев като министър на регионалното развитие. В него показвам, че субективните фактори са или некомпетентни или нарушават законите. Интересен е и фактът, че тогавашният американски посланик Джеймс Уорлик в писмо до мен написа, че е абсолютно съгласен, че така бизнес не се прави. Това е официално мнение на американски дипломат за действащ министър, който в момента е президент на България. Виждате какво ниско ниво ни управлява…

Още през 2010 г. г-н Борисов много ясно беше предупреден за всички тези проекти, които не вървят, че ще бъдат спрени. И, че при липсата на политическа воля от негова страна и капацитет в държавата, фирма като нашата ще напусне страната. А тя бе една своеобразна банка от над 45 000 специалисти от цял свят, които можехме да ползваме .

Защо казвам, че когато ГЕРБ дойдоха на власт, всичко се срути. Защото в момента, в който се постигне нещо, те спират да ви вдигат телефона, защото не са си получили “отчисленията“. И защото си мислят, че с техния капацитет могат да го правят същото като вас… Не, не могат.

————————————————————————————————————————-

Петър Клисаров от 2001 до 2005 г. е представител на “Атомик Енерджи ъф Канада“, а от 2006 до 2011 е генерален мениджър за България на АЕСОМ – голяма международна инженерингова консултантска компания с над 45 000 служители. Сред национално значимите проекти, по които работи в България, са Интермодален терминал София, Генерален транспортен план на България за всички видове транспорт и др. Клисаров е автор на книгите “Игрите на властта” /2012 г./, “Огледалото на протестите 2013 – 2014 г. ” и др. Основател е на партията “Реформа” през 2005 г., която е преименувана през 2014 г. на “Пряка демокрация“.

Източник:  БГНЕС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.