Home » Избрано, политика

ГЕРБ прекроява основно сектор “Сигурност”

2014.11.14 Няма коментари
Spread the love

ДАНС става аналитична служба. Главният секретар на МВР ще бъде сменен

.

Кирил Димов, в. “Сега”

Акциите за наркотици отново ще станат правомощие на МВР чрез възстановената му дирекция ГДБОП. Снимка: БГНЕС

Акциите за наркотици отново ще станат правомощие на МВР чрез възстановената му дирекция ГДБОП. Снимка: БГНЕС

ГЕРБ се готви да прекрои основно сектор “Сигурност”, като заличи всички промени, направени през мандата на БСП и ДПС. Това става ясно от внесения от група депутати проект за изменение на Закона за МВР, сред които са бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, ексшефът на комисията по досиета Методи Андреев и др. Законопроектът за МВР съдържа предложения за промени в законите за ДАНС, за специалните разузнавателни средства, за чужденците, за електронните съобщения и т.н. Впечатляващи са мотивите – гарнирани с епитети, в полемичен стил, изпъстрени с удивителни, многоточия и възклицания “По-добре късно, отколкото никога!”.

Изцяло се възстановява Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в МВР. “Известно е, че извеждането на тази полицейска структура от МВР и вливането й в ДАНС през лятото на 2013 г. предизвика категоричните и безапелационни критични бележки на евроатлантическите партньори на България, както и на цялата професионална и неправителствена общност”, пише в мотивите. В предишния мандат управляващите от ГЕРБ бяха остро критикувани, че ГДБОП е прекалено фаворизирана служба. Възстановява се и Главна дирекция “Национална полиция” в МВР.

Връщат се и правомощията на президента да назначава с указ главния секретар на МВР и председателя на ДАНС. Вносителите се възмущават, че назначаването на шефа на ДАНС му е било “най-брутално отнето на 14 юни 2013 г. с оглед “превземането” на една от българските служби за сигурност от страна на олигархични кръгове”. Това предизвикало “безпрецедентен взрив на гражданско недоволство, довело до 14-месечна управленска агония и до предсрочни парламентарни избори”. Всъщност президентът Росен Плевнелиев подписа измененията в Закона за ДАНС посред нощ на летището, за да може “Държавен вестник” да ги обнародва сутринта и веднага парламентът да избере Пеевски. Държавният глава избягва да коментира тази тема.

Сериозни промени се предлагат по отношение на изискванията за главен секретар на МВР и за председател на ДАНС. Именно чрез тях вероятно ще бъде сменен главният секретар на МВР Светозар Лазаров. Вносителите предлагат за главен секретар на МВР да бъде назначаван само човек, който притежава не по-малко от 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината на старша ръководна длъжност. Лазаров има 10 години, но е спорно дали времето, в което е бил началник на отдел в ДАНС, се счита за старша ръководна длъжност.

По-високи са и изискванията за назначаване на председател на агенцията – 12-годишен юридически стаж или професионален стаж в системата за защита на националната сигурност, от които 5 години на ръководна длъжност. Сегашният председател на ДАНС Владимир Писанчев от години работи в службите. В ДАНС той бе шеф на дирекция “Сигурност”, после бе и зам.-председател, преди да оглави накрая агенцията след провала на Пеевски. Неговият ценз може и да се окаже достатъчен за завършване на 5-годишния мандат.

Самата ДАНС обаче ще бъде почти изпразнена от съдържание с промени в устройствения й закон. С цел тя да се “разтовари” от неприсъщи функции й се отнема изцяло правото да разследва, да прави акции, орязват се всички полицейски функции. Вносителите обясняват, че искат да фокусират дейността на ДАНС “върху контраразузнавателния й характер, както и върху информационно-аналитичната й дейност”. През последните месеци ДАНС внезапно се активизира и почти всеки ден провежда операции срещу корупция, наркотици, антики, незаконни сайтове. Ако промените бъдат приети, това няма да може да се случва.

Закрива се и звеното към ДАНС, което има правомощия да притежава техника и да прилага специални разузнавателни средства, а тази дейност се прехвърля към Държавната агенция за технически операции (ДАТО) към Министерския съвет. Според вносителите е абсолютно неоправдано “да съществуват паралелно две мощни дирекции за подслушвания, физически проследявания и т. н. Те смятат, че грешката в това отношение, “допусната” от правителството “Станишев” през 2008 г. като резултат на вътрешнопартийно противопоставяне, следва да бъде поправена на принципа “По-добре късно, отколкото никога!”.

.

ПОДСЛУШВАНЕ

От проектопромените в Закона за СРС става ясно, че контролът върху използването им ще се регламентира в съвместна инструкция на председателя на ДАТО, министъра на отбраната и директора на разузнаването. Тя ще се съгласува с Националното бюро за контрол на СРС, което очевидно този път ГЕРБ няма да закрие – през 2009 г. това беше първата му работа. Това означава, че вече само цивилното и военното разузнаване, както и ДАТО, ще имат право да подслушват.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.