Home » Избрано

Коледни заговезни

2014.11.13 Няма коментари
Spread the love

Днес 13 ноември са Коледните заговезни, а от утре започват и Коледните пости, които траят до Рождество Христово. Постът  продължава 40 дни и се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост). Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Иисус Христос.

Коледни заговезниСпоред българската традиция това е последният ден, в който се блажи, народът нарича Коледни заговелки. Готви си пиле с кисело зеле, вита баница с тиква и много орехи, пълнени чушки с боб. След като семейството се навечеря, стопанката на къщата измива и скрива лъжицата, с която се сипва от блажните ястия на този ден се прибира и се изважда отново на Коледа,когато е и отговяването.

Строг пост се спазва от 14 до 22 ноември и между 20 и 24 декември. От 23 ноември до 19 декември е позволено да се консумира вино, риба и морски дарове – с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.

Постът  далеч не е обикновена диета. Той е очистване не само на тялото, но и на душата от суета, гордост, злоба и престъпни помисли. Постигналият това единство на смирение, любов и доброта човек се превръща в духовна личност.

Коледният пост не бива да е самоцел. Още по-малко диета. Ето защо е добре при започването му да се получи благословия от духовник. За да се сдобиете с нея, е важно първо да изповядате греховете си пред свещеник. Важно е още 40-дневният пост да не се афишира.

Постът не е свързан само с физически лишения, вярващите християни трябва да се откажат и от другите си пороци. На алкохола и цигарите не се гледа с добро око. Разрешено е само виното, стига да не се пие в сряда или петък. Хазартът е забранен, както и шумните купони. Постът предполага пречистване и самовглъбяване, затова в 40-те дни до Коледа можем да се отдадем на четенето на книги. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да употребява без сряда и петък. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино.

Венчавките са забранени отначалото на Коледните пости (14 ноимврш) до Въведение Богородично (21 ноември)  и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

В следващите 52 дни до Богоявление ще се правят само граждански бракове. Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на коледните пости да не се яде месо – само в петъчните дни.

Св. Йоан Златоуст, патриарх КонстантинополскиДнес православната църква чества деня на Св. Йоан Златоуст, архиеп. Константинополски. Той е един от тримата светители (вселенски учители) наравно с Василий Велики и Григорий Богослов, оставили ни най-голямото богословско творчество.

Има написани много трактати, около 240 писма и голям брой проповеди. Съхранили са се повече от 1900 ръкописи с негови съчинения. Те се събират и цитират от негово време до сега от огромен брой автори. Преведен е на почти всички езици. Най-пълното издание на съчиненията му излиза в печат в Париж през 1718-1738 г. в 13 тома.

Наречен е Златоуст заради своето красноречие.  Канонизиран е за светец през 438 г. Мощите му се пазят в седалището на Вселенската патриаршия в Истанбул – църквата “Св. Георги”. 

Утре се чества Св. апостол Филип. Св. Филип е едни от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителя Иисус Христос.

На 14 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Филип (означава обичащ коне) Фильо и Филка.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.