Home » българи зад граница, Избрано

Денят на будителите в Българското училище към посолството в Лондон

2014.11.02 Няма коментари
Spread the love

И българите зад граница отбелязаха Деня на будителите

.

Репортаж от Лондон на Николай Барулов, Novanews.bg

Здравка Владова-Момчева със своите ученици в Българското училище към посолството в Лондон. Снимка: Скрийншот от видео на Нова ТВ

Здравка Владова-Момчева със своите ученици в Българското училище към посолството в Лондон. Снимка: Скрийншот от видео на Нова ТВ

И българите зад граница отбелязаха Деня на народните будители. Празникът беше повод сънародниците ни да си обещаят, че макар и далеч от родината, ще запазят българската си идентичност.

Да бъдеш народен будител на хиляди километри от Родината не е лека задача. Създаването и запазването на българската идентичност е едно от най-големите предизвикателства пред българските учители в Обединеното кралство.

Здравка Владова-Момчева живее в Англия от 14 години като през последните 7 е преподавател по български език и литература в училището към Българското посолство в Лондон.

Автор на десетки книги и носител на почетни отличия от български и международни институции, тя е един от стожерите на български дух и култура на Острова.

Само в Лондон има 13 български училища. Повечето ученици посрещнаха празника на народните будители с видимо тържествено настроение.

Повече от 3000 е броят на българските ученици във Великобритания. От всички тях ще зависи най-вече да заздравят поразклатения имидж на българите там.

———————————————————–

Ученици от Българското училище към посолството ни в Лондон споделят пред репортера на Нова телевизия колко много обичат това училище. Както и за това, че празникът на народните будители е повод за всички българи да си спомнят за това, което са направили нашите предци, за да запазят българското самочувствие и самосъзнание и на поколенията, дошли сред тях.

Видеозапис от репортажа за Деня на народните будители в училището към българското посолство в Лондон може да видите по-долу.
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.