Home » Авторски страници

10-та световна среща на българските медии (ден първи)

2014.10.20 Няма коментари
Spread the love
Момент от официалното откриване на срещата. Президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, акад. Антон Дончев, доц. Георги Лозанов от СЕМ и генералният директор на бТА Максим Минчев стоят прави по време на изпълнението на националния химн. Снимка:

Момент от официалното откриване на срещата. Президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, акад. Антон Дончев, доц. Георги Лозанов от СЕМ и генералният директор на БТА Максим Минчев по време на изпълнението на националния химн. Снимка: БТА

След откриването на Десетата световна среща на българските медии в Централния военен клуб в София, от български президент, който припомни в речта си за първия български вестник – “Български орел”, създаден от Иван Богоров в емиграция в далечната 1846 г., и след кратък виеозапис от пиеса за Стефан Стамболов, с който се откри срещата, продължена с монолога на Стамболов на живо от актьора Христо Мутафчиев, официалната част по откриването бе завършена с красиво класическо изпълнение на цигулка.

Президентът Росен Плевнелиев каза, тръгвайки се от Централния военен клуб, запитан от наш представител за неговото мнение за създаването на МИР – Чужбина, че той е за създаването на такъв отделен избирателен район и, че като човек, който сам е бил емигрант, разбира и подкрепя инициативи, дошли от представители на диаспората.

Маргарита Попова: GRReporter)

Момевт от първия панел на срещата. Снимка: GRReporter

По-късно, в пресклуба на БТА бе открит първия панел на срещата, който бе посветен на Стратегията за българите в чужбина. За родолюбието в глобалния свят, както и за ролята си в процеса на създаването на тази стратегия, минала през различни етапи и срещи, говори вицепрезидентът Маргарита Попова. След говориха представителите на ДАБЧ, които акцентираха върху някои от разделите и главите на стратегията. Към края на панела думата бе дадена и на представител на нашето издание, което се постара да разкаже накратко за ролята на Временните обществени съвети, създадени от самоорганизирали се български емигранти от различни точки на света, в процеса на създаването на Стратегията на българите в чужбина, както и за промените в Изборния кодекс, които облекчиха условията за гласуване зад граница при последните избори.

За ролята на българските медии зад граница, които поддържат всеки по собствените си сили българската култура и език в различни страни по света, за съжаление в спомената Стратегия за българите зад граница, която беше тема на първия панел, има само едно-две изречения. Върху това се опита да привлече вниманието на вицепрезидента Попова и на представителите на ДАБЧ Максим Божилов от излизащото в Канада издание “Български хоризонти”.

Във вторият панел, който беше посветен за изборния процес зад граница, представители на различни емигрантски медии разказаха свои впечатления за гласуването в страните, в които живеят. Модератори на тази среща бяха няколко представители на български медии зад граница. Освен с разкази за това как е протекъл изборния процес в Гърция, в Хърватска, в някои градове в САЩ, в Канада и в други страни, във втория панел бяха представени и презентации. Както и видеозапис, съдържащ кадри от гласуването в САЩ на последните избори и интервюта с български избиратели зад океана.

Утре срещата ще продължи в един български град, който се намира зад граница и се явява също домакин на 10-тата среща. Това е напиращият се съвсем близо до Кюстендил, но на територията на друга държава, Босилеград. Изложба за това българско градче, за неговата история, за съвременните културни събития, които се организират в него – като например Босилеградския Великденски фестивал, както и за родените в този край бележити българи, откри още преди началото на работната програма на срещата в сградата на БТА Александър Димитров от босилеградското сдружение “Глас”.

.

ОЩЕ АКЦЕНТИ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН НА ДЕСЕТАТА СРЕЩА

Росен Плевнелиев, президент на Р. България:

“За да изпълни задачите си, журналистиката трябва да бъде независима и свободна” – това заяви Росен Плевнелиев при откриването на Десетата световна среща. Във връзка с основната тема на форума държавният глава коментира, че в глобализиращия се свят родолюбието не е равнозначно на паническа враждебност към другите нации или неприязън към различните. “Родолюбието в глобализиращия се свят върви ръка в ръка с толерантността”, подчерта той.

Маргарита Попова, вицепрезидент:

“Всички общо държаха много да имат свое Национално представителство тук, в страната. Да имат свой Изпълнителен съвет. Да бъдат разписани процедури как ще се работи с националното правителство след изработване на Стратегията.”

Максим Минчев, генерален директор на БТА:

“Когато преди 10 години в София се събрахме за първата среща, едва ли сме били толкова големи оптимисти, че ще има и 10-та среща, не сме и очаквали, че този проект във времето ще се развива и ще стигне до такъв етап, че всички ще се нуждаем от него.” Г-н Минчев отбеляза също, че ако преди 10 години българските медии зад граница са били около 80, сега те са над 150.

BTA_2014_004

Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ):

Парите за Стратегията ще дойдат с приемането на новия държавен бюджет, посочиха от Агенцията. Не стана ясно обаче колко точно средства ще бъдат отделени.

Петранка Стаматова, собственик на електронното издание ЕвроЧикаго (САЩ):

“За нас, живеещите извън страната, е много важно да се чувстваме част от България” – каза г-жа Стаматова в интервю на БТА. Тук може да чуете цялото й изказване.

Максим Божилов, в. “Български хоризонти”:

“Много от българските медии в чужбина изпитват, повечето изпитват финансови трудности. Ако няма участието и на българската държава, ние пак ще се справим, но ще имаме по-малък ефект.”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.