Home » Избрано

Пролетарии от всички страни: Ще работим само 4 дни!

2014.10.07 Няма коментари
Spread the love
Магнатът Карлос Слим в компанията на актрисата София Лорен. Снимка БГНЕС

Магнатът Карлос Слим в компанията на актрисата София Лорен. Снимка БГНЕС

Международната организация на труда (МОТ) е предложила работната седмица да се съкрати на четири дни, съобщи руското икономическо издание “Комерсант”.

По този начин щяла да се увеличи заетостта и ще се отрази благоприятно на околната среда, тъй като драстично ще намали употребата на превозни средства.

Освен това съкращаването на работната седмица ще намали стреса и заболяванията, свързани с претоварването на работното място и ще се увеличи производителността на труда. В допълнение от международната организация посочват, че тези, които се заседяват твърде много в офиса обикновено не са най-полезните за фирмата, а често имитират активност.

Идеята за съкратена работна седмица се подкрепя от шефа на Google Лари Пейдж и от мексиканския магнат Карлос Слим, който е основен собственик и на “Мобилтел”. Те дори подкрепят идеята за тридневна седмица, защото така трябвало да има по двама души на едно място, а служителите щели да разполагат с повече свободно време и да са по-пълноценни когато са на работа, допълва “Комерсант”.

Съвсем наскоро друг новатор в света на бизнеса – милиардерът Ричард Брансън също обяви революционни права за служителите си. Мултимилиардерът издаде разпоредба, че всичките му служители могат да излизат в отпуска когато и за колкото време си поискат без да искат разрешение от шефовете си. Единственото условие е дейността на фирмата да не страда от липсата на съответния служител.

Източник:  Клуб Z

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.