Home » Избрано, политика

ГЕРБ ще преговаря с всички за кабинет на малцинството начело с Борисов

2014.10.06 Няма коментари
Spread the love

Победителите започват с БСП и ДПС, а не с Реформаторския блок, и имат едно условие – да не им поставят условия

.

В пресконференцията на ГЕРБ не участваше лидерът й Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

В пресконференцията на ГЕРБ не участваше лидерът й Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Формулата, по която ГЕРБ избра да управлява, е правителство на малцинството начело с Бойко Борисов, подкрепа за което ще търси от всички останали 7 партии в новия парламент, започвайки с БСП и ДПС, а не с Реформаторския блок. Това е решила Изпълнителната комисия на партията победител в понеделник сутринта, когато стана ясно, че в парламента влизат 8 партии и ГЕРБ ще има 85 депутати, които са крайно недостатъчни при необходимо мнозинство от 121.

Предишната нощ Борисов заяви раздразнено, че „при тази конфигурация не вижда как ще се направи правителство и няма да инициира преговори с която и да е друга партия, защото му поставяли условия и щели да искат от него компромиси.

„Единственият компромис, който сме готови да направим, е да положим всички усилия да съставим кабинет на малцинството. Ще се опитаме да постигнем максимална подкрепа до 120 депутати за правителство на малцинството. Всичко под 110 депутати ще е рисковано“, съобщи Бъчварова в понеделник.

Това е изпробваната схема от предишния управленски мандат на ГЕРБ, когато правителството на Борисов отново не пожела да дели властта и да прави коалиция с ясно разписани отговорности. Тогава той тръгна с подкрепа на бившата Синя коалиция и „Атака“, а след тяхното отдръпване си набави мнозинство с депутатите на РЗС и междувременно напуснали атакисти.

Сега Борисов е в още по-сложна ситуация, защото математически стабилна коалиция би могъл да направи само с БСП или ДПС, а останалите варианти са за тройна, четворна и пр. коалиция.

Моделът „кабинет на малцинството“ дава широк простор за сепаративни преговори и задкулисни пазарлъци не само с различните партии, но и с отделни техни депутати, независимо, че всичко ще е скрито зад паравана на „националните приоритети“.

Преговорите започват с БСП и завършват с най-малката партия

„Ще проведем разговори при нас и публично. Ще започнем от най-голямата партия и ще стигнем до последната”, заяви на пресконференция в понеделник зам.-председателят на ГЕРБ Румяна Бъчварова след заседанието на Изпълнителната комисия на партията.

Логично би било да се започне от Реформаторския блок (РБ), но това няма да се случи, каза тя и уточни: „Когато дойде техният ред, тогава сме готови да чуем и техните условия“.

Причината е поставеното от РБ условие нито един от досегашните министър-председатели, включително Борисов, да не заема премиерския пост, тъй като всички те са представители на статуквото.

ГЕРБ ще водят разговори с останалите партии според изборните резултати, което означава, че първи ще са БСП и ДПС. ГЕРБ казаха, че няма да се коалират с тези две партии, но не изключиха варианта да получават подкрепа от тях.

„Много е важно човек и в живота и в политиката да е искрен“, каза Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ. Той допълни, че партията му „ще загърби противопоставянето, което беше в 42-то Народно събрание“.

Условията на ГЕРБ са при разговорите да се не поставят условия за това кой какъв трябва да става или не трябва да става, обяви Цветанов.

Първоначалната идея беше за подкрепа от РБ и ПФ

В понеделник сутринта, преди заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, Румяна Бъчварова каза пред Нова телевизия, че ще търсят подкрепа за правителство от Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Тя определи тези две формации като ”по-дясностоящи”, но уточни, че пред съюза с РБ има пречка и тя е партията на Касим Дал.

„Категорично не желаем да участваме в едно общо управление с „България без цензура“ и с ДПС. БСП са основният ни политически опонент“, допълни Бъчварова.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви още преди изборите, че са готови да дадат не 100, а 300 толеранс на новия кабинет заради трудните реформи, а в нощта след вота заяви, че задължително трябва да се реализира първият проучвателен мандат на ГЕРБ, защото иначе ще последва криза. Местан даде на ГЕРБ и достатъчно широк приемлив „концепт“ за предоставяне на парламентарна подкрепа – „евроатлантически профил на управлението“.

Открито желание да дадат рамо на бъдещото правителство „Борисов“ изразиха в понеделник коалицията на Николай Бареков „България без цензура“, партията на Георги Първанов АБВ, готовност за преговори по програмни приоритети изрази и лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

При тази навалица от желаещи да подкрепят правителството му, Бойко Борисов няма да има нужда от 23-те депутати, колкото се очаква да има Реформаторският блок, който обаче не е изключено да се разцепи заради разминаването между партиите в него дали на всяка цена да подкрепят лидера на ГЕРБ или да си държат на обявения преди изборите меморандум, че той не трябва да е премиер.

Партиите да си изчистят исканията, но без предварителни заявки

Не само ГЕРБ, но и останалите партии декларират самоотвержено как ще преговарят само за политики.

ГЕРБ настояха за прозрачни преговори, а всички участници да изчистят своите намерения, преди да започнат разговорите.

Томислав Дончев посъветва останалите партии „приятелски“ да си изчистят исканията.

„Като елемент от преговорите считам за безпринципно да се вкарват в условията предварителни заявки…Големият трябва да прави по-малко компромиси, по силата на това, че зад него стоят повече български граждани. Правейки компромиси, да не да се превърнем в един голям компромис. Компромисът не може да води до самоубийство. Правейки безпринципен компромис, това означава да предадем всички“, каза още той.

„Ще направим всички възможни усилия да се разберем по политическите въпроси с всички политически сили. Няма да отстъпим от своите основни политически позиции за управление на страната. Ако не се случи това, отговорността ще се разпределя между останалите политически сили“, подчерта Румяна Бъчварова, която бе началник на кабинета на Борисов при първия му премиерски мандат.

Тя уточни, че преговорите ще започнат след окончателното обявяване на изборните резултати.

„Нашето виждане беше да започнем преговори с РБ, но тяхното поведение по време на кампанията и техните условия кой да бъде следващия министър-председател са неприемливи за нас, каза Бъчварова.

ГЕРБ няма да се съгласят на вариант, в който Борисов да не е министър-председател. Аргументите за това им решение се лутаха между твърденията, че „РБ всъщност искат да задълбочат задкулисието с назначаването на друг премиер, тъй като единствено лидерският формат е работещ“, „еверопейският модел от ценности не позволява друг да е лидер на кабинет“ и че малките партии са тези, които трябва да правят компромиси.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев междувременно повтори, че Реформаторите няма да подкрепят правителство с премиер Бойко Борисов, „защото много често ставаме свидетели как си променя мнението. Той каза, че ако няма 120 депутати, няма да формира правителство, после каза 115, после 100, после вдигна на 110. Кризата на доверие се решава с това да не се лъже. Очакваме премиер да не е Борисов и инициатива от тяхна страна”. ГЕРБ имат успешни политици, които могат да бъдат в ролята на премиер, смята Кънев.

„Можем да поучим парламентарна подкрепа по някои секторни политики. Ние ще бъдем ясни и няма да правим компромис на всяка цена да участваме в управлението, заяви Цветан Цветанов.

ГЕРБ ще обяви своите приоритети и позиции, от които не може да отстъпи. ”След това ще се опитаме да потърсим подкрепа за основните ни политически тези и на каква цена можем да я получим“, каза Бъчварова. „Въпросът не е колко души ще съберем за подкрепата на това правителство, а каква политика ще правим оттук нататък, ще минираме ли възможността за дясноцентристко управление, или ще правим едно компромисно управление, което ще закрепи положението до следващите избори“, обясни тя.

От думите й се разбра, че ГЕРБ ще провежда само неформални преговори с другите партии, докато не получи официално мандат за съставяне на правителство.

Кметът на Бургас Димитър Николов, който е член Изпълнителната комисия на ГЕРБ каза, че партията не се притеснява от „нови избори по Коледа“ и „ако някой се опитва да извива ръцете на първата сила“, ще се организират нови избори, въпреки че „национално отговорно е“ да се сформира правителство.

За да изкаже своите мисли по темата за национално отговорното поведение, обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се появи. Малко преди пресконференцията на партията си той бе забелязан от журналисти да излиза от централата екипиран в анцуг и маратонки.

Източник:  Mediapool

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.