Home » Избрано, политика

Стефан Данаилов откри първото заседание на новото 43-то Народно събрание

2014.10.27 Един коментар
Spread the love

Новоизбраното 43-ото Народно събрание се събра в понеделник за първо заседание, свикано с указ на президента Росен Плевнелиев.

Съгласно Конституцията то бе открито от най-възрастният присъстващ народен представител. В този парламент това е депутатът от левицата Стефан Данаилов. Той откри през май 2013 г. и 42-ото Народно събрание. Най-младият депутат е от „Атака“ – родената през 1990 г. Калина Балабанова.

Заседанието се излъчва на живо по БНТ и на страницата на парламента.

След като Данаилов удари звънеца, новоизбраните 240 депутати се заклеха и станаха на крака за химните на България и на Европейския съюз. След това президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към народа и Народното събрание (чуйте записите на обръщенията по-долу – бел.ред.)

Изявления ще направят и представители на осемте партии и коалиции в новия парламент. После се пристъпва към избора на председател. Очакванията са това да бъде Цецка Цачева, която заемаше поста и по време на 41-ото Народно събрание.

Избраният за председател на 43-ото Народно събрание ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. След това ще бъдат избрани заместник-председатели и ще се приеме решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Военнослужещи от Националната гвардейска част също ще вземат участие в официална церемония по случай откриването на първото пленарно заседание на 43-ото Народно събрание.

За първи път още преди сформирането на парламента има заявка от депутат да бъде независим – пловдивската учителка Анна Баракова, избрана за депутат от „България без цензура“. Тя обяви, че била заплашвана от хора от партията, за да се откаже от мястото си, и напуска, „при положение че няма среда, в която да има правилно общуване, работна среда, в която всеки да има право да изразява своето мнение“. Така депутатите на ББЦ ще останат 14. /Mediapool.bg/

Реч на най-възрастния народен представител, депутатът от левицата Стефан Данаилов.

Обръщение към народа и Народното събрание на президента Росен Плевнелиев.

 

Агенция „Фокус” ни припомня:

Първото заседание на 42-то Народно събрание e открито на 21 май 2014 година отново от Стефан Данаилов.
Андрей Пантев открива на 14 юли 2009 година първото заседание на 41-то Народно събрание.
На 11 юли 2005 година Коста Цонев открива работата на 40-то Народно събрание.
Светослав Лучников открива първото заседание на 39-то Народно събрание на 5 юли 2001.
На 7 май 1997 година Светослав Лучников открива работата на 38-то Народно събрание
На 12 януари 1995 Владимир Абаджиев удря парламентарния звънец за първото заседание на 37-то Народно събрание.
Първото заседание на 36-то Народно събрание е открито също от Владимир Абаджиев на 4 ноември 1991 година.
7-то Велико Народно събрание започва на 10 юли 1990 г., под председателството на най-възрастния народен представител Йосиф Петров.

 

 

One Comment »

 • ББорисов said:

  Борисов готов да оглави ново правителство

  Вариантите са три – правителство с краткосрочен мандат, двугодишен или четиригодишен

  Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е готов да оглави бъдещо правителство на България. В речта си при откриването на 43-тото Народно събрание той очерта три основни варианта за времеви периоди, в които то би работило, но посочи, че ще вземе окончателно решение след среща с лиерите на останалите политически сили в Народното събрание.

  „Имаме три варианта. Готов съм да поема отговорност и да изпълня и трите варианта. Ще поканя всички лидери на партии, за да вземем общо решение, кой вариант ще изберем“, каза Борисов. Той ги посочи: първият вариант е краткосрочен, избори две в едно с общинските през 2015 г.; вторият вариант избори две в едно, президентски и парламентарни през 2016 г.; третият вариант е дългосрочен – правителство без хоризонт.

  Лидерът на ГЕРБ обяви, че при кабинет без краен хоризонт, който теоретично би могъл да изкара и пълен мандат, той няма да се кандидатира за президент през 2016 г. „Не говорим за срок – каквото стане, но говорим за 4-годишен мандат. Тогава ви гарантирам, че няма да извадя ГЕРБ и да се кандидатирам за президент, за да отпаднат всички спекулации, че подготвям партията за президент”, категоричен бе Борисов.

  „Казвам го от трибуната, за да не се спекулира повече с това“, добави той.

  „Времето и народът ни даде задача да потърсим не това, което ни разделя, а това, което ще ни обедини“, заяви той в изказването си от парламентарната трибуна. „От нас се очаква да кажем какво мислим по въпроса за правителство. Няма да е впускам в анализ на миналото, защото то няма да ни донесе нищо в бъдещето. Времето и народът ни даде задача да потърсим не това , което ни раздела, я това което ще ни обедини. Не е честно през няколко месеца да възлагаме на президента да прави правителство, а политическите партии да се радваме кой –по-голяма конфронтация може да наложи”, допълни още Бойко Борисов.

  „Готов съм на диалог в името на държавата“, завърши краткото си изказване лидерът на ГЕРБ.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.