Home » Избрано, политика

Борисов с краен вариант – експертно правителство до 1 юли и избори

2014.10.26 Няма коментари
Spread the love

Започва процедура за смяна на ръководството на БНБ

Борисов и Миков в парламента. Борисов не смята да е премиер, щом другите партийни лидери не искат да са в бъдещото правителство. Снимка: БГНЕС

Борисов и Миков в парламента. Борисов не смята да е премиер, щом другите партийни лидери не искат да са в бъдещото правителство. Снимка: БГНЕС

Ако не бъде съставено правителство с мандата на ГЕРБ, ще се върви към предсрочни избори две в едно, като всички партии заедно излъчат експертен кабинет с мандат до 1 юли. Това обсъдиха като краен вариант на среща помежду си в парламента лидерите на ГЕРБ и БСП. Бойко Борисов и Михаил Миков се договориха в началото на седмицата да се проведе лидерска среща с участието на всичките 8 парламентарни групи, за да се консултират политическите сили дали ще се състави кабинет на споделената отговорност, или ще се стигне до излъчване на експертно правителство с ограничен мандат до лятото и нови избори заедно с местния вот. Борисов обяви, че разглежда получения мандат не като мандат на ГЕРБ, а като единствената възможност за всички партии да съставят стабилно правителство. Той е получил уверението от Миков, че БСП ще върне мандата още същия ден, ако дойде нейният ред да го получи от президента.

Лидерът на ГЕРБ не скри скептицизма си относно съставянето на кабинет на малцинството само с Реформаторския блок, след като Патриотичният фронт отказа да влиза в състава на правителството. “В тази ситуация съм още по-тревожен. Това, което говорихме с РБ, ме кара да бъда скептик за стабилен кабинет. Заедно с тях имаме малцинство”, коментира лидерът на ГЕРБ. Борисов заяви пред медиите в НС, че след като Радан Кънев държи да бъде председател на ПГ на РБ, а не министър, а в кабинета не искат да влизат нито Красимир Каракачанов, нито Валери Симеонов, то на него не му остава друго, освен партиите да се договорят за кабинет тип “Орешарски” и да вървят към предсрочни избори. “Не виждам мандатът на един такъв кабинет да е по-дълъг от 1 юли. Тогава аз няма да съм премиер”, подчерта Борисов и заяви, че на премиерското място ще бъде сложен някой чиновник, което няма да се посрещне добре от Брюксел. Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че е наясно, че ако направи правителство на малцинството само с РБ, то няма да е стабилно. “Споделената отговорност означава лидерите вътре в правителството”, изрази недоволство той, като същевременно посочи, че на него му се поставят куп условия от реформаторите – да не прави широка коалиция и в нея да не влиза БСП. Борисов даде да се разбере все пак, че държи да бъде подписано коалиционно споразумение с РБ, каквото не искат да подписват от ПФ.

Борисов и Миков се разбраха също веднага да започне процедурата по смяна на ръководството на БНБ, като за управител на банката бъде излъчен професионалист с добра репутация, който да е безпартийна фигура. “Имаме обща воля да се върви към това решение”, заяви Миков. Двамата стоят и на общото становище, че КТБ е можело да бъде оздравена веднага и да работи. Борисов бе категоричен, че не вярва на изнесеното от одиторите в доклада, че дупката в КТБ е над 4 милиарда. “Аз твърдо се съмнявам, защото това не е възможно. Орешарски и Чобанов не бива да бягат от отговорност. Те допуснаха това да се случи и да се нанесе този удар на банката. Помните ли, че “Виктория” беше купена и всички писахте, че я купува КТБ, която е в отлично състояние”, каза Борисов, който призова и за търсене на съдебна отговорност от ръководството на БНБ. „Всичко по закон е в ръцете на БНБ и те умишлено вече три месеца бездействат. Не мога да си представя, че 4.2 млрд. лева ще се изпарят”, посочи Борисов. Той добави, че с Миков са категорични, че нито в програмата на БСП, нито в тази на ГЕРБ е планирано държавата да вади сега милиарди, за да укрепва банката. Попитан дали ще осигури държавна гаранции за изплащането на депозитите в банката, лидерът на ГЕРБ обясни, че ще отговори, ако стане премиер.

Лидерите на ГЕРБ и БСП разговаряха повече от час, размениха си комплименти за откровения тон и изразиха задоволството си от конструктивния разговор. По време на срещата Борисов е предложил на Миков да стане отново председател на парламента, но той е отказал, като в същото време е обещал БСП да бъде отговорна и конструктивна опозиция. „Аз смятам, че една партия може да бъде отговорна и в опозиция. Участието в коалиция ще бъде разчетено твърде странно от българските избиратели по отношение на БСП“, отсече Миков.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.