Home » Избрано

15 жертви при взрив в Горни Лом (репортажи от мястото на събитието)

2014.10.01 Един коментар
Spread the love

Има съмнения за поне 15 загинали при експлозията в барутния завод в село Горни Лом, Видинско, предаде бТВ

gorni_lom

В момента в завода зее огромен кратер, според очевидци. Линейки, Пожарна и Полиция чакат в готовност да извозват оцелели. Но оптимистични новини няма. По време на инцидента фабриката е работила и е била пълна със служители. Спекулира се, че там е имало поне 17 души, сред които и собствениците на предприятието.

Екипи на “Спешна помощ” са на портала и не се допускат, тъй като не се знае дали ще има още пострадали.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза пред “Хоризонт”, че очаква да има жертви при взрива в село Горни Лом. “На първо време сме отцепили района и осигуряваме безопасността на населението, което е в района на завода. Вече експертите ще решат кога ще се влезе. Към момента нямаме установена информация за жертви, поради обективни причини, но няма как да скрия, че очакваме да има жертви”, каза той.

Инцидентът се е случил малко преди 17 ч. Не е ясно какво е предизвикало взрива и какъв е мащабът му, каза кметът на община Чупрене Ваньо Костин.

Жителите на населеното място са в паника, тъй като това е поредният инцидент във фабриката.
Районът на инцидента е отцепен, предаде БНТ. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров на мястото са изпратени следователи от Националната следствена служба.
По време на смяната е имало 16 човека, за които няма информация какво се е случило. Няма опасност за хората от най-близкото село Горни Лом.

Министърът на вътрешните работи коментира, че има нарушения в спазването на изискванията за безопасност при работа в предприятието. Йордан Бакалов каза, че в завода “Миджур” първо ще се направи оглед с безпилотни самолети и роботи. Разследващите ще влязат в барутната фабрика едва 24 часа след последните вторични взривове.

Президентът Росен Плевнелиев следи внимателно ситуацията след взрива в завода за утилизация на боеприпаси край село Горни Лом. Държавният глава поддържа постоянен контакт с министрите на вътрешните работи и на отбраната и с местната власт. Държавният глава изразява надежда за бързото възстановяване на пострадалите, както и за овладяването на ситуацията на мястото. Росен Плевнелиев настоява за изясняване на причините за взрива и недопускането на нови инциденти от подобен характер, се казва в съобщение, качено на страницата на президентството.

През 2010 г. серия взривове в завода за опасни взривни материали „Миджур” стреснаха видинското село Горни Лом. Тогава бяха ранени четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени. Горни Лом има 150 жители, които са работили в завод “Миджур”. Взривът през 2010 г. ги остави без работа, но това не беше първата експлозия в предприятието. През 2007 г. един мъж загина, а жена пострада при взрив на поточната линия в един от цеховете.
/СЕГА/

И репортажите на БНР от мястото на събитието

Ето какво се знае за инцидента от БНР в полунощ – цели осем часа след първия взрив (кликнете върху триъгълничето в ляво, за да чуете звуковия файл):


.

Повече информация чухме по новините в 1:00 ч. (кликнете върху триъгълничето в ляво, за да чуете звуковия файл):


.

Подробен запис на разказаното в “Нощен Хоризонт” от Ваня Минева – кореспондент на БНР от Радио ВИДИН (кликайте последователно на всеки от трите звукови файлове, за да чуете отделните части от трагичния репортаж):


.
.


.
.


.
.
Чуйте и разговор със собственика – инж. Валери Митков


.
.
И разговор с главния секретар на МВР


.
.

One Comment »

 • Инфо за собственика said:

  Взривната фабрика е собственост на фирма “Витекс” АД. В този завод са се произвеждали взривни материали за граждански цели като например за минната добивна промишленост. Заводът обаче е изпълнявал и услуги по утилизация на мини. Официално хората са работели на две смени, но според местни хора всъщност е имало и трета смяна.
  Завод “Миджур” е част от бившия военен комплекс “Пима” в Монтана, обявен в ликвидация през 2000 г. Тогава обособени части от него бяха обявени за продажба. Предприятието за взривни вещества в Горни Лом бе продадено на фирма “Миджур 99”, мажоритарен собственик в което е инж. Валери Митков, съдружник на Христо Ковачки в мини “Чукурово”. Заводът е най-голямото предприятие в община Чупрене.
  През февруари 2010 г. в завода избухна силен взрив в цеха за амонит. Ранени бяха 4 души. Тогава в завода се утилизираха 1,6 милиона гръцки пехотни мини. Взрив в “Миджур” избухна и през 2002 година.

  Две експлозии, следствие от пожар, изпепелиха тогавашния цех за производство на тротил, но пострадали нямаше. В завода се унищожават 1 600 000 гръцки мини. След преработката материалите от тях са влагани в производството на промишлени експлозиви. Според инж. Митков, технологията на утилизация е проста, защото устройството на мините е елементарно. Няма изгаряне на експлозиви, няма замърсяване на околната среда, категоричен бе той по повод обвинения, отправени към фирмата от страна на НД Екогласност.
  Фирмата е глобявана многократно за лоши условия на труд. В един от последните актове се твърди, че има опасност от взрив и то непосредствена.

  „Незаземяването на машините би могло да доведе евентуално да експлозия и да застраши живота и здравето , както на боравещите с конкретните съоръжения, така и на други работници и служители”, пише в акта.

  Един от собствениците на фирмата – Валери Митков става през 2013 г. Велик Майстор на българските масони. Той е професор в Минно-геоложкия институт и се твърди, че има изключително добри контакти сред представителите на различните политически сили. Той е и сред управителите на Сдружението на взривните инжинери в България./БЛИЦ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.