Home » Авторски страници, българи зад граница

Втори брифинг на работната група за организация на изборите в чужбина

2014.09.19 2 коментара
Spread the love

photo_verybig_803932Работната група за организация на изборите в чужбина, ръководена от заместник-министър Катя Тодорова, даде вчера втори брифинг за журналисти, съобщи пресцентърът на Външно министерство. В него участваха и Веселин Вълчев – главен секретар на МВнР, и Красимир Божанов – директор на дирекция „Правна”.

„МВнР е деполитизирана държавна администрация, ние следваме стриктно закона в полза на изборния процес“, заяви на брифинга зам. министър Тодорова. Тя добави, че министерството не допуска изключения, защото това би породило съмнения в честността на вота. „Всяко закъснение в даден срок е предпоставка за нарушение“, заяви още тя.

„Цикълът на образуване на избирателни секции извън страната приключи. Повишената активност на българските граждани, засилването на тяхната обществена отговорност и облекченото законодателство придават динамика на изборния процес“, каза зам.-министър Тодорова. Общо 426 секции са открити до момента. Увеличението на обща база е с 88% спрямо проведения през 2013 г. вот. МВнР подготвя списък с адресите на всички задгранични секции, който ще бъде предоставен на ЦИК за ползване от всички заинтересовани.

На брифинга бе съобщено, че 31.92 на сто от избирателните секции в чужбина ще са в Турция, 9.62 на сто – в САЩ, 9.39 процента във Великобритания, 4.46 на сто в Германия, 9.62 на сто – в Испания, а 2.58 на сто – във Франция. Останалите 32.39 на сто от секциите ще са в други държави. Секциите са повече, отколкото са били автоматично определените, които са били 293. За Австралия например въобще не са били предвидени прогнозни секции, а там ще има 4 секции, за Великобритания прогнозните са били за 19 секции, а те ще са 40. Автоматично утвърдените секции в Турция са били 126, а сега ще са 136. За САЩ автоматично определените са били 14, а сега са ще 4.

И на предишните избори през 2013 г. в Турция е имало най-голям брой секции – 86. Сега там те са 136. В САЩ през 2013 г. е имало 11 секции, сега ще са 41. Във Великобритания от 11 през 2013 г. секциите сега ще са 40, в Германия са се увеличили от 5 на 19, в Испания – от 24 на 41, в Гърция – от 10 на 15, в Кипър – от 6 на 7, а във Франция – от 8 на 11.

Не можем да кажем, че със сигурност отварянето на много секции гарантира по-висока избирателна активност, заявиха на пресконференцията от МВнР. Те дадоха за пример това, че през 2005 г., когато е имало най-много секции досега – 341, гласувалите са били 76 622, а на последните парламентарни избори през 2013 г., при доста по-малко секции, са гласували 115 737 избиратели в чужбина.

Общо 388 служители ще бъдат командировани зад граница, като 162 от тях са кадри на МВнР. Останалите са служители на други министерства, на Министерския съвет и Администрацията на Президента. „Квотата на министъра на външните работи е покрита, като се стараем това да става по най-икономичния начин“, информира Катя Тодорова.

Обезпечили сме необходимите членове на секционните комисии от квотата на министъра на външните работи, посочи Тодорова. Тя отбеляза, че командироването на служителите включва разходи за пътни, дневни, квартирни, и затова стремежът е това да стане по най-икономичните възможни тарифи. Всички книжа, които ще бъдат изпратени в чужбина, ще бъдат оформени като дипломатическа пратка.

Нашият стремеж е на по-отдалечените дестинации да бъдат командировани служители, които се намират в най-близката географска точка, заради постигане на известни икономии, посочи още тя.

Главният секретар на МВнР Веселин Вълчев напомни, че от министерството са имали опасения, че отпуснатите от бюджета 1 200 000 лева за обезпечаване на изборите зад граница няма да бъдат достатъчни. Разчетите показали, че необходимата сума е 1 876 000 лв.

„Имахме обосновани опасения, че тези 1,2 млн. лв., които имаме за организация на изборите, няма да са достатъчни. Разчетите дотук го доказват“, заяви Веселин Вълчев. Според анализите на министерството, необходимата сума възлизала на 1,876 млн. лв. Пари за нормално провеждане на честни избори зад граница обаче ще бъдат предоставени на МВнР, увери Вълчев. Той посочи, че през последните 10 години най-голям брой секции извън страната е имало на изборите през 2005 г. – 341, а тогава отпуснатият бюджет е бил 3 милиона лв.

На брифинга бяха обсъдени още въпроси, свързани с транспортирането на изборните книжа в чужбина, техническото обезпечаване на секциите, организацията на Международен пресцентър в деня на изборите и присъствието на международни наблюдатели.

 

Еврочикаго

2 коментара »

 • Prof.J.Kirilov said:

  Uvazaemi,sunarodnizi-emigranti ,Politi4esko Dvizenie ,,Za Napreduk i Prosperitet na Bg.,, New York,podkrepjano ot rediza emigranti ot USA I
  Zapadna Evropa,Vi prisovavat da ne glasuvate,za nito edna politi4eska partija v Bulgarija.Otnovo, sme svideteli na politi4esko lizemerie i diskriminirane na emigrantite.V nito edin spisuk na partii v Bg.,ne pozelaha da vklu4jat predstaviteli na emigrantskite sredi,neshto po-ve4e ,nastroivat se opredeleni grupi ot nas4elenieto,sreshtu emigrantite.

  Politi4eskite dvizenija v 4uzbina shte se obedinjat i shte se registrirat ,kato samostojatelna poliri4eska partija v Bulgaria.

 • Виктор said:

  Мислех си как да постъпя. Какво е България за мен? Ето днес например пих за пръв път една бира местна за щата Ню Йорк. Хареса ми. И както ми хареса така си казах. Не е български този вкус. Преди години ме поканиха на гости македонци с българско самосъзнание. Дядо Димитър и баба Василка. Те от четиридесет години живеят в Америка. Като влязох в къщата им ме лъхна една миризма на тъкани черги, варен боб, сушени пиперки и още много неща, които не можех да определя. Сърцето ми каза “Тук мирише на България”
  Та това нещо в мене което все се обажда и все ми казва “българско е” или “не е българско” това е за мен България. Това гласче го имам аз имате го и вие. И ти, и тя и той. Че кой друг освен българин може да ги прочете тези редове и да ги разбере? На кой друг му пука за това, какво пиша тук?
  Заради този глас, който имам аз и който деля с всички вас където и да живеете аз искам да помогна. Искам винаги да има място, където да мирише на тъкани черги, варен боб, шарена сол и печени чушки. Място, където се седи на трикрако столче пред ниска софра. Място, където бабата с отруднените ръце ще ти донесе топла питка а дядото ще налее двойно препечена ракия.
  Тази година в Индианаполис ще има избирателна секция за пръв път. Аз ще бъда там и ще гласувам. Искам да помогна! Но как?
  В България има само една партия – чорбаджийската. Чорбаджии комунисти, чорбаджии демократи, чорбаджии националисти, чорбаджии турци, чорбаджии бандити.
  И как да има друга партия, като всички в България, които не са чорбаджии работят за чорбаджиите. Шурея ми работи за БСП защото ТЕЦа в който си изкарва залъка е на БСП свързана фирма. Брат ми работи също не за жечезниците а за някоя от производните на чорбаджийската партия. Всичките ми приятели и роднини независимо дали го осъзнават или не са зависими от чорбаджиите. Те нямат избор. Аз обаче имам. Аз не съм зависим от чорбаджийската партия.
  Мога да не гласувам. Тогава чорбаджиите ще се облажат от това, че още по документи се водя българин. Ще си откраднат и поделят субсидии получени зарад мен. После ще кажат на всички че едва ли бе една трета от българите са гласували за тях. Ще кажат, че управляват от мое име. Не мога да не гласувам.
  Но не мога да гласувам и за никой от тези които убиват родината ми. Всички им знаем имената. Всеки ден ги чуваме по радиото, гледаме по телевизията и четем по вестниците. Братоубийци!
  Ще отворя листа с партии, ще избера най-малките, най-мизерните, най-малко врроятните да влязат във властта и ще гласувам за тях. Ще гласувам не защото им вярвам а защото те са най-близкото нещо до бялата бюлетина. Нека знаят чорбаджиите, че аз съм тук и съм независим и един ден заедно с всички вас ще дойда да им потърся сметката.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.