Home » Избрано

Софийската Столична библиотека пусна 30 000 книги в нета

2014.09.11 Няма коментари
Spread the love

Вангелина Михайлова, в. “Труд”

.

Читалните на Столична библиотека. Снимка: в. "Труд"

Читалните на Столична библиотека. Снимка: в. “Труд”

30 000 книги от фонда на Столичната библиотека ще могат да се четат онлайн и напълно безплатно. Това стана възможно благодарение на новия информационен център на културната институция, който предлага електронни услуги на своя сайт в интернет.

Книгите ще могат да се четат не само от компютър, електронна книга или таблет, но и от мобилен телефон чрез специалната версия ilib.libsofia.bg. През Гугъл ще са достъпни и 50 000 заглавия от Информационната библиотека на САЩ. В списъка с дигиталните книги има и литература на руски език.

“Това на практика означава излизане на фонда извън сградата на библиотеката, улеснен достъп до култура и до знания”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която се запозна с новите услуги.

Освен каталог с дигитални книги библиотеката предлага и административни услуги онлайн. Читателите ще могат да подават заявления за читателски карти, да разглеждат каталога на библиотеката, да търсят и избират книги, както и да ги запазват. Хората ще могат да вземат и да връщат изданията в различни офиси на институцията.

Презаписването на книгите също ще става в интернет. За всички услуги е нужна само читателска карта.

Онлайн ще могат да се разглеждат и 200 картини от фонда на библиотеката. В сайта са качени записите от 1000 грамофонни плочи, които също ще бъдат достъпни. В онлайн каталога са включени и периодики на 79 печатни издания (вестници и списания) от 1878 до 1944 г.

Само за 10 дни новата информационна система има над 4000 посещения, от които 12% са през мобилната версия. За да помогне на по-възрастните си читатели да използват новите услуги, библиотеката организира интернет курсове за хората на възраст над 60 г.

Проектът за електронна библиотека струва около 15 000 лв. Фандъкова обясни, че е важно и сградата на библиотеката да бъде ремонтирана и съхранена, тъй като е паметник на културата. Тя е включена в интегрирания план за градско възстановяване.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.