Home » Избрано

Е-заявления за гласуване от Турция смутиха ЦИК

2014.09.12 Няма коментари
Spread the love

Галя Горанова, в. “Сега”

imagesСпоред компютърни специалисти е възможно да има повторение на един и същи IP адрес в заявленията от чужбина, ако подателите им са абонати на един и същи интернет доставчик.

По сигнал на граждани ЦИК установи, че много от заявленията за гласуване, подадени от Турция, са изпратени от един и същи ай пи адрес. Съмнителните заявления са над 4000, колкото са необходими за откриването на 100 секции. Засечени са два случая, при които 1000 заявления са с един и същи ай пи номер, както и други 10 случая, в които с идентичен номер са над 100 заявления. Данните породиха съмнения, че документите са пуснати от един и същ компютър.

Случаят предизвика бурни дебати сред членовете на ЦИК. Във вторник вечерта те проведоха среща с компютърните специалисти на “Информационно обслужване”, фирмата, която ще обработва протоколите от предстоящите парламентарни избори. Според експертите повторението на адреси не е необичайно, тъй като една фирма може да обслужва много населени места и всички те да са с един и същ ай пи номер. Те са на мнение, че трудно може да се установи по безспорен начин дали става дума за един и същ компютър. Според разпоредбите на Изборния кодекс заявлението за гласуване извън страната трябва да е подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава. Другата възможност е чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК.

Членът на ЦИК Ивайло Ивков от квотата на Синята коалиция предложи да се изпрати писмо до Комисията за защита на личните данни, която да поиска проверка по случая от ДАНС и прокуратурата. Подкрепиха го само представителите на ГЕРБ. Хората на БСП и ДПС в комисията са на мнение, че няма основание за подобни действия, като се позоваха на мнението на IT специалистите от “Информационно обслужване”. Тезата им е, че щом нещо не е изрично забранено, то не подлежи на ограничения, какъвто е случаят с подаването на заявления от един и същ ай пи адрес. Кодексът не съдържа такава забрана. В крайна сметка ЦИК отхвърли предложението за допълнителна проверка по случая и реши да не публикува информацията на сайта си.

“Трудно е да се повярва, че 1000 заявления могат да се подадат от един ай пи адрес”, възрази членът на ЦИК Цветозар Томов по време на заседанието на комисията в сряда. Колегата му Ивков отбеляза, че става дума само за една страна и за твърде голям брой хора. Според Ерхан Чаушев от квотата на ДПС не могат да бъдат предприети никакви ограничителни действия “на базата на журналистически квалификации от рода на контролиран вот”. “Няма законова разпоредба, която да предполага ограничения. Това са излишни емоции”, заяви той.

По този повод ЦИК ще поиска справка от “Информационно обслужване” за всички ай пи адреси, от които са пращани заявленията за гласуване в чужбина.

—–ВТОРА ЛЕНКНИЦА

50 заявления за гласуване в чужбина са постъпили от холандския град Валс, на границата с Германия, където според посланика ни в Хага няма българска общност. Това се разбра от заседанието на ЦИК в сряда. Посланикът е изпратил спешно запитване до МВнР дали да бъде открита секция в града, след като българските граждани пребивават в съседния германски град Аахен, намиращ се на 4 км от Валс, а холандският Маастрихт е на 27 км. За откриването на секция най-активно се застъпи представителят на ДПС в ЦИК Ерхан Чаушев, според когото са налице всички изисквания по закона.

Решението на ЦИК дали да бъде открита секция във Валс ще стане ясно на 13 септември, когато изтича крайният срок за определяне на местата за гласуване зад граница.

——КУРИОЗ

Насред лутанията си по казуса с партийно обвързаните кандидати за изборни наблюдатели, от ЦИК започнаха да регистрират всевъзможни екзотични организации, желаещи да следят за честността на вота. В сряда комисията одобри 7 души от сдружение “Автомобилен спортен клуб “Спийд Рейсинг Тиим”. Това е 12-ата поред НПО, която получава разрешение да наблюдава изборите. Регистрираните досега наблюдатели са общо 855.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.