Home » Авторски страници

Сигнал до комисаря по околната среда в ЕК

2014.09.05 3 коментара
Spread the love

Константин Дичев от Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност /ГД БОПП/ е изпратил вчера до комисаря по околната среда в Европейската комисия Поточник и до Зелените в Европарламента сигнал, във връзка със “системен екологичен геноцид над населението, ползващо за питейни и земеделски нужди води на постоянно замърсяваната от меднодобивния Комбинат “Асарел – Медет” река Банска Луда Яна”. Сигналът е адресиран и до главния прокурор на Р. България, Министерски съвет и Министерството на околната среда и водите.

В него се казва, че само за тази година през пролетта “Асарел – Медет” е претърпял множество промишлени аварии, “в резултат на което мигриралата в промеждутъците между замърсяванията риба от притоци и р. Марица, отново измира по цялото поречие от изворите до средното си течение”. Както и, че от ГД БОПП са сезирали “многократно всички български служби в различните правителства през изминалите години, без реално да се направи нещо за спиране на екогеноцида над хиляди жители на ЕС. Българските власти не предприемат наказателни мерки срещу “Асарел – Медет”, въпреки че деянието замърсяване на надземни води е престъпление според Наказателния кодекс на Република България”.

Следва целият текст.

00

ГД БОПП
/Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност/

04.09.2014 г.

ДО
КОМИСАРЯ ПО ОКОЛНА СРЕДА В ЕК
ЗЕЛЕНИТЕ В ЕП

КОПИЕ: ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

УВАЖАЕМИ Г-Н ПОТОЧНИК, ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Уведомяваме Ви за системен екологичен геноцид над населението, ползващо за питейни и земеделски нужди води на постоянно замърсяваната от меднодобивния Комбинат “Асарел-Медет” река Банска Луда Яна. Всяка година през пролетните и есенни дъждове съоръженията на комбината, непригодени към пороищния характер на водосбора на р. Банска Луда Яна, аварират. Единственото предприятие, което съществува и може да замърси реката от изворите до вливането и в р. Панагюрска Луда Яна, е “Асарел – Медет”,  и доказването на всяко едно залпово замърсяване е изключително лесно.

Само за тази година през пролетта комбинатът претърпя множество промишлени аварии, в резултат на което мигриралата в промеждутъците между замърсяванията риба от притоци и р. Марица, отново измира по цялото поречие от изворите до средното си течение.

Днес, 04.09.2014 г., след поредния дъжд отново ставаме свидетели на ново залпово замърсяване на реката и измиране на ихтиофауната по цялото поречие.

Сезирали сме многократно всички български служби в различните правителства през изминалите години, без реално да се направи нещо за спиране на екогеноцида над хиляди жители на ЕС. Българските власти не предприемат наказателни мерки срещу “Асарел – Медет”, въпреки че деянието замърсяване на надземни води е престъпление според Наказателния кодекс на Република България. Нещо повече, всички контролни органи и прокуратурата включително, осъществяват многократно престъпления по служба, документни измами и укривателство с цел извършителите на тежки престъпления срещу живота и здравето на хиляди граждани на ЕС да останат ненаказани. Разполагаме с факти и доказателства за горните тежки твърдения и при желание ще ги предоставим.

Г-Н ПОТОЧНИК, ГОСПОЖИ И ГОСПОДА

Като имаме предвид:
– тежката екологична криза в района и хилядите системно тровени хора;
– нежеланието на българските държавни органи да предприемат адекватни мерки, въпреки многобройните сигнали и протести;
– липсата на пречиствателни станции и нежеланието на собствениците на “Асарел – Медет” да изградят такива;
– изчерпали сме всички възможности за обжалване в България;

като граждани на Европейския съюз молим да съдействате за назначаване на независима комисия от експерти на ЕС, които да определят виновника за системните замърсявания, нанесените до момента вреди на природата, живота и здравето на населението. При доказване на вината на българските власти настояваме да бъдат наложени съразмерни санкции на българското правителство за неспазване на европейските закони и за екологичен геноцид над засегнатото население.

С уважение:

Константин Дичев
ГД БОПП
Коалиция срещу минните замърсявания
Управление природни ресурси

—————————————————————————————————————————————————-

Снимка: nostop.bg

Снимка: nostop.bg

Бел.ред.: В потвърждение на този сигнал вече се появиха публикации, че умряла риба е затлачила река Луда Яна и е хвърлила в паника жителите на с. Бъта (виж тук). Кметът на селото разказва пред представители на медиите, че тия дни река Банска Луда Яна, която минава през селото, течала бистра. Но водата вчера станала толкова мътна, че не можело да се види дали вътре изобщо е останала жива риба. След село Бъта реката се влива в Панагюрска Луда Яна и е възможно да има  поражения и надолу по течението.

 

3 коментара »

 • Газпромчо said:

  Тази снимка е от река Арда, от май тази година. А село Въта просто не съществува. Коцето пак не си е пил хапчетата.

 • Mariana said:

  Из http://www.nostop.bg/news/details/5983/

  “Разбрах за случая още снощи, разказа пред “Марица” кметът на селото Георги Александров. Веднага отишъл на брега. Това, което заварил обаче, било в пъти по-малко от страшната картина, която се разгърнала пред очите му тази заран. Повърхността е пълна с риби с обърнати кореми, а водата изтласква труповете към плитчините, описа той. Ако се изгребе, ще има 2-3 варела, направи груба преценка Александров.

  Кметът разказа, че тия дни Банска Луда Яна, която минава през селото, течала бистра. Днес водата е толкова мътна, че не може да се види дали вътре изобщо е останала жива риба. След село Бъта реката се влива в Панагюрска Луда Яна и евъзможно поражения да има и надолу по течението.

  Вчера Георги Александров издаде светкавично заповед, с която забрани водата да се ползва за напояване на ниви и животни, каквато е практиката в селото. Самият той срещнал няколко тийнейджъри, които били напълнили кофи с рибата да ги носят у дома в тигана. Момчетата го уверили, че са взели само такава, която била още жива. Кметът обаче ги накарал да я изсипят обратно.

  Той ще изкача еколозите да си свършат работата и ще организира почистване. В него ще бъдат ангажирани доброволци от селото, 5-6 човека вече са изразили готовност и ще са достатъчни. Ще раздадем костюми и ръкавици за изгребване на труповете и ще загробим измрялата риба, увери Александров. Дотогава доброволците ще патрулират край брега, за да не позволяват на деца или местни жители да припарват до водата.

  Кметът разказа още, че и през месец май имало подобен случай, но в далеч по-малки мащаби. Така и не се установило каква е причината.”

  Село Бъта не е споменато конкретно в сигнала на Константин Дичев, споменато е публикации на други медии.

 • Константин Дичев said:

  Дааа и снимката е от с Бъта, а не от Въта и наистина реката на 10 км от изворите си е подложена на отравяне при всеки силен дъжд пролет и есен….. А Асарел са престъпници и убийци, това също е факт. а това е репортаж на БНТ…. и те сигурно са снимали материала в Намибия
  http://bnt.bg/news/ekologiya-i-ustoychivo-razvitie/umryala-riba-izpluva-v-luda-yana

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.