Home » Избрано

Еколози: Решението за проучване за газ в Добруджа е незаконно

2014.09.01 Няма коментари
Spread the love

Петко Цветков, Българска фондация ‘Биоразнообразие’

.

Координати на сондите, за които е дадено разрешение, според споменатото решение на служебния екоминистър Жекова. Това решение е по проект за проучване за нефт и газ, който е до 2019 г.

Координати на сондите, за които е дадено разрешение, според споменатото решение на служебния екоминистър. Това решение е по проект за проучване за нефт и газ, който е до 2019 г.

Решението на служебния министър на МОСВ Светлана Желева за съгласуване на проект за търсене и проучване на нефт и газ в област Добрич според нас е незаконно и би трябвало да бъде отменено.

Когато говорим за територии от “Натура 2000” и за дълбочинни сондажи, и европейската директива за екологична оценка, и директивата за опазване на природните местообитания говорят за необходимост от провеждане на процедурата по екологична оценка и оценка на съвместимост с целите на “Натура 2000”.

Ние настояваме да се проведат тези процедури, за да се даде възможност на обществеността да изрази своето отношение и доколкото е възможно да бъде проучено въздействието върху околната среда. Никой не може да увери обществеността и до момента технологиите, с които разполага човечеството не могат да гарантират, че при дълбочинни сондажи, когато става въпрос за проучване на неконвенционални въглеводороди като газ и нефт на тези дълбочини няма да последват замърсявания на питейните води.

Ето защо смятаме, че имаме основание за обжалване на решението и със сигурност от Българска фондация “Биоразнообразие”, а предполагам и колеги от други неправителствени организации ще обжалваме това решение.

Обикновено когато става въпрос за добиване на газ от големи дълбочини, а в този район се знае, че има залежи от въглища и шисти, това предполага използването на забранени с решение на Народното събрание методи за проучване и добив на газ и нефт, което предполага или газификация на въглища или използване на фракинг или хидравлично разбиване. И двата метода могат да доведат до значително увреждане и застрашаване най-вече на слоевете питейна вода, а също така и до унищожаване на повърхностните местообитания на видове.

Решението на МОСВ противоречи на решението на Народното събрание, но не само. То противоречи и на досегашната практика, разбирания и предвижданията на директивата за екологична оценка и на редица други актове, не само на решението на Народното събрание.

Ако решението на МОСВ отменено в съда, МОСВ ще трябва да изиска достатъчно информация за методите, които ще бъдат използвани и прилагани при съответните проучвателни дейности и ако те противоречат на решението на Народното събрание, не би трябвало да издава такова становище, но въпреки това трябва да стартира процедура за екологична оценка или оценка за съвместимост в конкретния случай, тъй като се намира на територията на минимум три защитени територии от “Натура 2000”.

За съжаление българските правителства, когато се касае за стратегически отрасли и за добив на енергийни източници като нефт и газ, обикновено се опитват да угодят на външни сили и с оглед илюзорни геостратически интереси да заложи на риск живота и здравето на българските граждани, и на риск от унищожаване на условията за земеделие, и не на последно място опазването на природата.

Според мен би трябвало да бъде демонстрирано отношението на българските граждани към всякакъв вид опити да се спекулира с тази тематика, с лека ръка да се раздават разрешителни за проучване на неконвенционални въглеводороди. Опитите на поредното правителство да излага на риск здравето на хората трябва да бъдат атакувани по всякакъв вид начин.

Източник: БГНЕС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.