Home » Избрано

Дебат за организацията на изборите

2014.09.01 Един коментар
Spread the love

Разговор за организацията на изборите и проблемите, свързани с нея, в предаването “Денят започва” на БНТ. Участват проф. Михаил Константинов, член на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, Димитър Димитров, политолог, Стефан Манов, представител на Временните Обществени съвети на българите в чужбина, и Александър Андреев, говорител на ЦИК.

Участниците в дебата. Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Участниците в дебата. Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Проблемът за избирателните списъци е възложен на ГД “ГРАО” към Министерство на регионалното развитие. Той не е в компетентността на ЦИК и от ГД “ГРАО” идва информацията по отношение на избирателите, които имат право да гласуват.  Това обясни Александър Андреев, говорител на ЦИК. До 9 септември е срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина, допълни още той.

Избирателните списъци за изборите в страната се правят по регистър на населението. Той включва всички български граждани, които имат акт за раждане и ЕГН в българската национална база данни. В този регистър на населението са и всички български граждани, живеещи извън страната. Проблемът с “мъртвите души” се получава, когато в общината няма данни за хора, които са починали, обясни Стефан Манов, представител на Временните Обществени съвети на българите в чужбина. Той каза, че този Избирателен кодекс дава възможност за първи път в чужбина да има избирателни секции на много места и да позволи физическото гласуване на голям брой български граждани извън страната.

Проф. Михаил Константинов подчерта, че предпочита термина “фантоми” и по думите му те са 1 млн. 200 000. Човек, който трайно не е в България, не трябва да фигурира в избирателните списъци тук. Такъв, който е в страната и иска да гласува, заявява желанието си и попада в списъците. Това се нарича активна регистрация, посочи проф. Константинов. “Фантомите” в списъците са един прекрасен разрушител на доверието в изборния процес. Той призова новото Народно събрание да въведе активната регистрация, за да се приключи проблемът с “фантомите”.

Политологът Димитър Димитров посочи, че изборите се правят от ЦИК, а правителството има спомагателни функции. Според него е редно да има регистър на избирателите по настоящ адрес.

Видеопазис от дебата в студиото на “Денят започва” може да се чуе в сайта на БНТ тук.

 

One Comment »

  • Виктор said:

    Значи сега сме фантоми. Какво ли не ни наричаха емигрантите. Гурбетчии, миячи на чинии, избягали, а сега и фантоми. Аз бих казал, че политическата класа на България са фантоми. Това са хора, от които нищо не зависи. Те работят за чужди интереси и тяхната идея за светло бъдеще е живот без работа със заграбените пари някъде в чужбина. Българският политик е фантом, защото той има само видимост на български гражданин. Реално той получава заплатата си от чужди агенции, трупа я в чужди банки, децата му се учат в чужбина и плановете за пенсиониране са му свързани не с България, а с други страни. Ние емигрантите си изкарваме парите и строим животите си в чужбина. Поне не го крием по начина, по който българските политици го правят. Поне не натоварваме българския бюджет със заплати, служебни автомобили, хиляди преференции за какво ли не. Плащаме си от джобовете и пътуванията със самолети и почивките в България. Внасяме повече от 50% от БВП на страната под формата само на парични преводи. Много от нас си мислят да се пенсионират в България.
    Е, братя българи, съдете сами кой тук е фантомът. Този, който си изнася в чужбина парите и децата, и работи за чужда държава, но живее, лекува се, пътува и почива за ваша сметка, този, който иска да умре в чужбина, необезпокояван от справедливия ви гняв в охолство, което вие сте му осигурили; или този, който внася парите си в България, с нищо не ви обременява и иска да го погребат в родината му, като си плаща с пари, изкарани в чужбина. Мислете.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.