Home » Авторски страници

България: Поредното лице на бедността

2014.09.09 Няма коментари
Spread the love

Историята, която следва, е разказана от Ники Добрева от Национално сдружение за защита на българските деца и семейства. Това е само един от многото случаи на родители в България, които нямат постоянна работа и живеят в крайна бедност, поради което не могат да осигурят на децата си дори най-необходимите неща.

 

Милена е майка на две дечица, Владко на 8 години и Мартин на 11 месеца. Заедно със съпруга й живеят в с. Якимово, община Монтана. Преди години са успели да си купят малка стара къща и таткото тогава е имал работа. След 2008 г. обаче проблемите стават много големи, като съпругът губи работата си, голямото дете започва много да боледува, а тяхното второ детенце момиченце умира на 4 месеца. Сега имат второ дете момченце, родено 2013 г. Тъй като безработицата в Монтана и околността е безобразно голяма, мъжът вече много време не може да си намери работа.

Малкото момченце на Милена в дома си в с. Якимово, Монтанско.

Малкото момченце на Милена играе в скромния дом на семейството в с. Якимово, в който няма ток

Когато се запознахме с Милена, тя ми разказа, че събират билки, за да заработват допълнително, а той е на повикване като тракторист, но за съжаление това се случва много рядко и надницата е 10 лв. на ден. Преди месеци писахме с молба, ако има хора в Монтана с контакти, да помогнем на човека да започне нещо. Той няма никакви претенции и може да работи всякаква обща работа.

Сега живеят с много малко пари на месец и за съжаление в околността не се купува нищо, освен орехи, а тази година орехи няма. И така Милена и семейството й продължават да живеят в крайна бедност. Добри хора изпратиха на майката детска количка и креватче за малкото дете, както и дрешки и малко пари. За съжаление ток в къщата също няма, има неплатена сметка. Има нужда от малко пари (около 150 лв.), за да се сложат нови греди в едната стая на къщата. Поговорихме с нея и я попитах от какво най-спешно се нуждаят децата в момента. Владко, който е в 3-ти клас, няма тетрадки и помагала за училище. Милена е успяла да му купи само едни маратонки за 13 лева.

Някакви познати на семейството са обещали да опитат да помогнат на таткото с работа в Белгия като общ работник, но засега няма новини. Разбрах от Милена, че човекът много се срамува от това, че са стигнали дотам да търсят помощ от хората.

 

Ники Добрева

—————————————————————————————————————————-

Бел.ред.: Ако някой от нашите читатели смята, че бил могъл да помогне с нещо на Милена от с. Якимово, Монтанско, и на нейното семейство, дали с дрешки и/или играчки за децата; дали с тетрадки и учебни помагала за голямото дете; дали с малко пари; дали с някакво предложение за работа на бащата, може да се свърже с групата във Фейсбук на Националното сдружение за защита на българските деца и семейства, което вече е регистрирано официално като неправителствена благотворителна организация, и да напише с какво би могъл да помогне. Както и да проследи организирането на помощи в този случай, който е само един от многото случаи на бедстващи деца и родители в България.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.