Home » Авторски страници, българи зад граница

Изложбата “Българите в Бесарабия: Хроника на ХХ век” гостува в Радомир

2014.09.09 Няма коментари
Spread the love

От 15 до 21 септември 2014 г. в музея „Стойова къща“ в Радомир ще бъде представена изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия: Хроника на XX век“. Изложбата се организира от Българския младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, по покана на сдружение „Бащино огнище“. Официалното откриване на изложбата ще се състои на 15 септември 2014 г. от 18.00 часа.

plakat

След откриването на изложбата ще бъде прожектиран документален филм за българите от гр. Болград на журналиста Веселин Цветанов. В програмата също така ще бъде включена презентация на новосъздадената организация Сдружение „Бащино огнище“.

pokana1Изложбата „Българите в Бесарабия: Хроника на XX век“ се състои от автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област. Младите българи от БМК “Актив” са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони на Одеска област, Украйна. До момента изложбата бе представена в градовете Одеса, Болград, Харков (Украйна), а също така и в Сливен, Варна, София, Ямбол и Пловдив (България).

Най-старите снимки датират от първото десетилетие на миналия век. Раждане, детство, юношество, брак, погребение… Всички моменти от живота, свидетелствата за които са взети произволно от различни политически епохи, които са се случили в Бесарабия, Таврия и Крим. Тези територии са били под различно политическо влияние през годините, но българите успяват да запазят духа си буден.

Димитър Петков, координатор на изложбата, член на Български младежки клуб „Актив“:

„Докарахме тези снимки в България с идеята да се опознаем още по-добре. Много българи са били в Украйна и Молдова и са установили контакти с българите оттам през последните години. Но имаше един период, който ни раздели и живата връзка между нас бе прекъсната. Точно за този период ние искаме да разкажем чрез снимки. Нека в България да се знае, че тя е в нашите сърца не само днес и вчера, а винаги е била, я има и ще бъде. Приятно е, че винаги ни посрещат с „Добре дошли“, а гостите имат толкова много въпроси и с интерес разглеждат всяка снимка, криеща в себе си отделна история на различни хора и семейства. Вече мога да кажа, че нашата цел – да станем по-близки и да се опознаем – се реализира, защото имаме нови приятели, завързват се нови контакти, а те със сигурност ще са допълнителни мостове за сътрудничество.“

Специално за откриването ще дойдат представители на Български младежки клуб “Актив” и Всеукраинскта обществена организация “Конгрес на българите в Украйна” от гр. Одеса.

 

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.