Home » българи зад граница, Избрано

Над 1 млн. лв. за обучението на българчетата в САЩ и Канада

2014.09.25 Няма коментари
Spread the love

 

Българско училище "Джон Атанасов"

Българско училище “Джон Атанасов”

Българската държава отпуска повече от 1 млн. лв. тази година в помощ на обучението на българчетата от САЩ и Канада. Средствата се разпределят според броя на децата, които са обхванати в българските учебни заведения, съобщи БНР.

Училищата са 31 на брой – 27 в САЩ и 4  в Канада. Обхващат над 1700 ученици, което на фона на големия брой имигранти съвсем не е много. В Чикаго е най-голямата българска общност, наброяваща повече от 200 000 души, но в 9-те български училища са записани около 1000 деца.

В предградието Елк гроув вилидж се намира т.н. Малко българско училище, което противоположно на името си е с най-много ученици и най-голямото  в САЩ и Канада.

С близо 400 деца МБУ стартира новата учебна година и с финансова помощ  повече от 72 000 лв., а след него се нареждат  „Джон Атанасов” в Чикаго, Училището към църквата „Света София” в предградието Дес Плейнс, училище „Хр. Ботев” в Ню Йорк, училища от Бостън и Вашингтон.

Преди няколко години Асоциацията на българските училища в чужбина успя да издейства финансови средства от Министерството на образованието за подпомагане обучението по български език и литература ,по  история и география на България.

Министерството лицензира много от български училища зад граница и въпреки, че учебните занятия са един път седмично, дипломите се признават в България и децата на имигрантите, ако се  завърнат, могат да продължат образованието си в родината.

Остават обаче много нерешени проблеми. Един от най-актуалните е методиката на обучение. Условията са много специфични и въпреки усилията, учениците получават дипломи, но често пъти  почти не могат да говорят български.

Източник:  News.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.