Home » Авторски страници

Служебен министър разреши проучване за нефт и газ в защитени зони. Реакции на екозащитници

2014.09.02 Един коментар
Spread the love

Временният министър на околната среда и водите Светлана Жекова, която пое този ресор в служебния кабинет, успя много бързо да привлече обществено внимание към себе си. Това се случи заради едно решение, което тя е взела още в първите дни на работата си като екоминистър.  С него се одобрява проект за проучване за нефт и газ в защитени зони от “Натура 2000” за период от пет години. Става въпрос за евентуален добив на газ от много дълбоки въглищни пластове в Добруджа, които се намират под водоносни пластове. Освен това методите, с които се добива въглищен газ, са неконвенционални, а всички неконвенционални метоти са понастоящем, поне официално, забранени в България.

 

Министър Жекова: Няма вероятност за значително отрицателно въздействие

img_244698С Решение № 28-ОС/2014 г. Светлана Жекова дава ход на цялостен – за периода 2014-2019 г. и годишен работен проект за 2014 г., за търсене и проучване на нефт и природен газ в защитени зони от Натура 2000 в Добруджа. В решението се казва, че това проучване “няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, видове растения, животни и птици, и техните местообитания, предмет на опазване в защитени зони BG 0000154 “Езеро Дуранкулак”, BG0000130 “Крайморска Добруджа”, BG0002051 “Калиакра” и BG0002115 “Било”.” (Целият текст на решението може да се види тук.)

Untitled

В това Решение на министър Жекова пише че: “В границите на площ “Блок 1-11 Вранино не попадат защитени територии по смисъл на чл. 5 от Закона за защитените територии”. И на следващия ред пише, че “В границите на “Блок 1-11 Вранино попадат следните защитени зони (Натура 2000 места).”

Untitled1

В споменатия чл. 5 от Закона за защитените територии се изброяват категориите защитени територии, които са: резерват, национален парк, природна забележителност, поддържан резерват, природен парк, защитена местност. Сондажите за нефт и газ в този юридически смисъл няма да са в защитени територии, а в защитени зони. Защитените зони от Натура 2000 в България са част от европейската екологична мрежа със същото название.

Визираният парцел – “Блок 1-11 Вранино” е с размери около 400 кв. км. Проучвания в този парцел ще прави  “Парк Плейс Енерджи Корп” , дружество, регистрирано в щата Невада, САЩ. Договорът за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок “1-11 Вранино” е сключен на 1 април тази година от министъра на икономиката в кабинета ‘Орешарски’  и “Парк Плейс Енержи Корп.” и се основава на решение на Министерски съвет – кабинета ‘Борисов’ от октомври 2010 г. 

Методът, за който “Парк Плейс Eнержи Корп.” споменават на сайта си, че ще използват в проучванията си във Вранино, е Coal bed methane (CBM), но няма информация това да е обявено в официален документ. Но и от публикуваното в сайта на компанията може да се разбере, че вълглищните пластове във Вранино са на много голяма дълбочина. Според “Парк Плейс Eнержи Корп”, в техния проект става дума за “добив на чист и ефективен природен газ”. “Предишните проучвателни дейности са били насочени към оценка на възможностите за минен добив на въглищата в Добруджанския басейн, но е било установено, че въглищните пластове се намират на прекалено голяма дълбочина, за да бъде рентабилен добивът им по минен способ.  Ресурсите на въглищен газ метан (СВМ) в Добруджанския басейн са разположени стратегически за добив на чист и ефективен природен газ за България чрез вече съществуващите тръбопроводи.” – пише в сайта на компанията. Т.е. и от самата компания признават, че е известно за какви залежи става дума в този район и, че за тях са били правени проучвания.

.

Парцелът, за който става дума

На тази карта могат да се видят координатите на парцела, в който ще се извършват проучвания за нефт и газ, и географското му разположение

Според еколози това решението на министър Жекова е незаконно, понеже когато става дума за територии от “Натура 2000” и за дълбочинни сондажи, и европейската директива за екологична оценка, и директивата за опазване на природните местообитания говорят за необходимост от провеждане на процедурата по екологична оценка и оценка на съвместимост с целите на “Натура 2000”. Някои изразяват опасения, че е особено рисковано подобни проучвания да се правят в Добруджа, където въглищните слоеве се намират под водоносните и не се знае какви вреди може да нанесе използвания за целта способ.

.

Петко Цветков, фондация “Биоразнообразие”: Решението за проучване за газ в Добруджа е незаконно, ще го атакуваме /Вgnes.com

f869fa9034629d2cab799aa6351633c1“Решението на служебния министър на МОСВ Светлана Желева за съгласуване на проект за търсене и проучване на нефт и газ в област Добрич според нас е незаконно и би трябвало да бъде отменено. Когато говорим за територии от “Натура 2000” и за дълбочинни сондажи, и европейската директива за екологична оценка, и директивата за опазване на природните местообитания говорят за необходимост от провеждане на процедурата по екологична оценка и оценка на съвместимост с целите на “Натура 2000”. Ние настояваме да се проведат тези процедури, за да се даде възможност на обществеността да изрази своето отношение и доколкото е възможно да бъде проучено въздействието върху околната среда. Никой не може да увери обществеността и до момента технологиите, с които разполага човечеството не могат да гарантират, че при дълбочинни сондажи, когато става въпрос за проучване на неконвенционални въглеводороди като газ и нефт на тези дълбочини, няма да последват замърсявания на питейните води.”  (Целият текст може да се прочете тук.)

.

Александър Каракачанов, Зелена партия: Методът на “въглищното възпламеняване” никога досега в България не е практикуван според нашите експерти

7db“За БГНЕС говорителят на Зелената партия Александър Каракачанов заяви това по повод решение №28 от 26 август 2014 г., с което министърът на околната среда Светлана Жекова е дала разрешение на американската компания “Парк Плейс Енерджи Корп” да извърши проучване на нефт и природен газ в Блок “1-11 Вранино” в Добруджа. Според него това е особено рисковано да се прави в Добруджа, където въглищните слоеве се намират под водоносните и не се знае какви вреди може да нанесе този способ.

Аз не мога да повярвам, че представители на българска изпълнителна власт са в състояние да включат такава клауза в договора – ако това е така, те са най-малкото за съд, изрази недоволството си Каракачанов. Договорите и документите, за които говорим, не знам някой да ги е виждал и ако ги е чел – нека каже какво пише в тях. И продължи: в Добруджа има възможности за добив на нефт и газ по конвенционален начин, но когато пише в договорите, че ще се правят проучвания мнозина колеги, не само аз, ще възразим, защото това не е необходимо. Добруджа е проучена “отгоре додолу”. А, всъщност, повечето от т.нар. проучвания са просто прикритие да се даде една концесия, почти безплатно, на съответната фирма. Защото, ако пишат в документите си, че те са открили находището, означава, че имат право да го експлоатират 35 г., а се пропуска обстоятелството, че ако не 100%, то в 99% от случаите тези фирми знаят за находището от купени официално или неофициално проучвания, които са правени преди това от български държавни фирми.”

.

Мариана Христова, експерт в Гражданска инициатива за забрана на фракинга:  Министър Жекова нарушава мораториума върху хидрофракинга / Поглед.инфо

140901164941-460x325“Не знам дали става въпрос за неграмотност и некомпетентност или за алчност и корупция по отношение на решение №28 от 26 август 2014 г., с което министърът на околната среда Светлана Жекова е дала разрешение на американската компания “Парк Плейс Енерджи Корп” да извърши проучване на нефт и природен газ в Блок “1-11 Вранино” в Добруджа. Не мога да коментирам в детайли, но със сигурност става въпрос за пълна липса на контрол, познания и безпристрастни експерти, които да оценят наистина реално тази технология. Този случай не касае само “Парк Плейс Енерджи Корп”, абсолютно същия имаме с “Дайрект Петролиум” в Плевенско, които и в момента са представили технология, с която не може да има експлоатация за залежите там.

За съжаление, българската администрация не разполага със специалисти, които са в състояние да разпознаят кога една фирма подава невярна информация. Компанията, която възлага това инвестиционно намерение -“Парк Плейс Енерджи Корп”, е декларирала пред Американска фондове борса, че ще работи неконвенционални газови залежи, газ от въглища, тайт газ и шистов газ. Това е официалната информация, която се намира на страницата на фирмата. В документите, които тя е дала тук, в България, е обяснила, че ще прави само и единствено конвенционални сондажи. Технологично това е невъзможно като метод за експлоатация. Неконвенционални залежи се работят единствено и само с неконвенционални методи. В България всички видове неконвенционални методи са забранени, както и фракингът.” (Целият текст може да се прочете тук.)

.

Предистория на случая с одобрения петгодишен проект за проучване за нефт и газ в парцела Вранино 1-11 в Добруджа, за което служебният министър е счела, че ръководеното от нея Министерство на околната среда и водите няма екологични притеснения да не го одобри. Коментар на екоактивиста Роман Кендеров във Фейсбук:

Untitled1“Цялата сага започва на 27.09.2007 г., когато “Овъргаз Инк” АД подават документи за откриване на производство за предоставяне на разрешение за търсене и проучване в находище Вранино 1-11. На 04.02.2009 г. Главния секретар на МИЕТ изпраща до МС проект на решение за откриване на процедура, чрез конкурс за даване на разрешение за търсене и проучване.С РМС № 579/02.07.2009 г. е открита конкурсна процедура за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 3 от ЗПБ, в което са посочени условията и редът за провеждане на конкурса. За участие в конкурса са подали заявления двама кандидати: „Овергаз Инк.” АД и „Парк Плейс Енерджи Корп”. С протокол № 2/12.02.2010 г. комисията е взела решение за провеждане на конкурса и допускане на кандидатите за участие след допълнително представяне на определени документи, както следва: за „Овергаз Инк.” АД – декларации от всеки от членовете на СД на дружеството, че не са осъждани, а от „Парк Плейс Енерджи Корп” – официален документ, от който да е видно кое е лицето, представляващо дружеството. След представяне на изисканите документи комисията е провела на 27.04.2010 г. ново заседание за разглеждане на постъпилите конкурсни предложения, на което е взето решение „Парк Плейс Енерджи Корп” да представи писмено безусловно и еднозначно потвърждение на „задължителната работна програма” в двете й части – предложение и времеви график. С писмо от 03.05.2010 г. дружеството е потвърдило задължителната работна програма. На проведено заседание на 01.06.2010 г. комисията е разгледала конкурсните предложения и е решила „Парк Плейс Енерджи Корп” да спечели конкурса за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ. На 04.10.2010 г. МС е приел решение № 718, с което е дал разрешение на „Парк Плейс Енерджи Корп” да извърши за своя сметка и на свой риск търсене и проучване на суров нефт и природен газ в Блок 1-11 Вранино с размер 397,42 кв. км. за срок от 5 години като е посочил, че условията и изискванията се уреждат с договора. Решение № 718/04.10.2010 г. на МС е обнародвано в Държавен вестник (ДВ), бр. 80 от 12.10.2010 година. След което започва дълга съдебна битка между двете фирми.  (За повече подробности вижте съдебното решение – http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/da6267cd3ab31b20c2257b8600471ad1?OpenDocument)”

.

Шабла, Каварна и Балчик са застрашени от подземно изгаряне на въглищни пластове, намиращи се под водоносния хоризонт” – това пише във възвание за граждански протест, който се организира тази неделя чрез социалната мрежа Фейсбук. Протестът се организира под надслов  “Против проучвания и добиване на шистов и въглищен газ в България!”.

10641155_897588666922729_2081651055501184034_n“Временният екоминистър Светлана Жекова е решила да плюе на здравето, поминъка и хляба на всички българи, издавайки Решение номер 28, с което се дава де факто разрешение на “Парк Плейс Енерджи Корп” да извърши проучванията в Блок 1-11 “Вранино”. Скъпи приятели! Българи! Златна Добруджа е заплашена от унищожение, време е за протест, време е за национална офанзива, започваме организация за отпор срещу агресорите и за защита на националните ни интереси! Включете се и вие и се организирайте по места! Нашите политици дружно продадоха и предадоха родината! Време е да вземем нещата в наши ръце! … Най-красивата част на Добруджа – Шабла, Каварна и Балчик, е застрашена от подземно изгаряне на въглищни пластове, намиращи се под водоносния хоризонт… Срокът за обжалване изтича на 10 септември.” –  пише в обръщение, което може да се намери в различни страници в социалната мрежа, в които се събират хора, решили да излязат на протести тази неделя. (Линк към една от тях – https://www.facebook.com/events/1540523929500695/)

.

One Comment »

  • Mariana said:

    http://www.focus-news.net/opinion/2014/09/01/29779/vasil-vasilev-reshenieto-na-sluzhebniya-ekoministar-amerikanska-kompaniya-da-tarsi-neft-v-dobrudzha-e-sramno.html

    Васил Василев: “Като цяло, според мен, служебното правителство срина за няколко дни добрите впечатления, които беше започнало да прави. Първо военният министър се опита да ни докара до състояние на крайна враждебност с Русия. След това вътрешният министър спря, без никакви логични обяснения, оградата по границата с Турция. Ако той не знае, аз мога да го осветля, че предстои засилване на бежанската вълна към България и той унищожава единствената преграда пред тази огромна опасност за държавата, която включва и неконтролиран внос на терористични клетки. И това, за което говорите – разрешението за американската компания да търси петрол и газ в Добруджа, е може би пък най-срамното решение, което това правителство взема, или член на това правителство. Забележете мотивът на министър Жекова – „няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие“. Що за аргумент?! Коя е тя – чиновничка с тримесечен трудов договор, да решава съдбовен за страната въпрос? След това скоро ще се махне, но в следствие на това безумно решение, значителна част от житницата на България и Северното Черноморие могат да бъдат завинаги отровени. Подобни действия, според мен, пораждат закономерния въпрос за отговорността на политиците, за взетите от тях вредни и противопоказни за интересите на държавата решения. Виждаме, че те не носят никаква, абсолютно никаква отговорност за тези решения. Някой търси ли сметка на Иван Костов за безумните договори с американските централи, заради които цялата ни енергийна система е пред фалит? Някой търси ли сметка на Симеон и на Станишев за затварянето на блоковете на „Козлодуй“, за неизгодните договори за присъединяване към Европейския съюз, за изсечените гори, за подарените концесии? Някой пита ли Борисов за грешките във външната политика и разорителната политика на Мирослав Найденов по отношение на фермерите? Какво ще платят тези 15-20 депутати от БСП начело със Стефан Данаилов, които позволиха българската земя да се продава на чужденци? Безотговорността и безнаказаността не са елементи на демокрацията.”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.