Home » Авторски страници, българи зад граница

Премиера в София на “Недовършената градина” на Цветан Тодоров

2014.09.16 Няма коментари
Spread the love

Нов български университет ще представи книгата “Недовършената градина”, в присъствието на нейния автор – големия мислител проф. Цветан Тодоров.  Проф. Тодоров, който от няколко дни е в България, ще участва в кръгла маса „Изборът пред демократична Европа“ във Френския културен институт в София.

.

Цветан Тодоров. Снимка: Фламарион

Цветан Тодоров. Снимка: Фламарион

На 11 септември 2014 г. Цветан Тодоров пристигна в България и се отправи на пътешествие със своя приятел и изследовател проф. Стоян Атанасов. Големият мислител е в България по покана на Френския културен институт и на Нов български университет, които имат съвместна издателска поредица. На 23 септември от 18 часа, непосредствено след филма на Леа Тодоров “Да спасиш човечеството в работно време”, Цветан Тодоров ще участва в кръгла маса на тема “Изборът пред демократична Европа”. Сред участниците в дебата ще бъдат проф. Богдан Богданов – президент на Нов български университет, и проф. Стоян Атанасов, преподавател по френска литература в СУ „Св. Климент Охридски“.

По време на събитието ще бъде представено и новото издание на „Недовършената градина“ на Цветан Тодоров. Книгата е знакова за работата на Цветан Тодоров, представяща възгледите на големите френски хуманисти от Монтен до Констант, Декарт, Монтескьо, Русо. Заглавието й отпраща към това, че човешкото съществуване е като „недовършената градина“. Съчинението е впечатляващо не само в своята цялост, но и с това, че е отделено внимание на човешкото желание за независимост, на възхвалата на самотата, на разграничението между дейния живот и съзерцателния живот, на индивида като цел, на човешката участ, дълга и насладата, любовта радост и любовта желание. На френски език книгата е публикувана през 1998 г. Френската критика я определя като апостолска книга на Цветан Тодоров, съдържаща и най-пълната визия и оценка за модерността.

Корица на "Недовършената градина"

Корица на “Недовършената градина”

Хуманизмът на Цветан Тодоров се явява не алтернатива, а ключ за разбиране на модерността – пише в предговора си към книгата проф. Стоян Атанасов. В последните страници на своето изследване Тодоров казва: „Скалата на Сезиф – или някоя друга точно до него – неспирно се търкаля обратно по нанадолнището, но съдбата на Сезиф не е проклятие, просто такава е човешката участ, която не е нито завършена, нито съвършена. Тя прилича по-скоро но алхимична операция – състои се в превръщането на относителното в абсолют и в изграждането на нещо солидно от най-неустойчивите материали.“ Според автора и според хуманистичната мисъл – човешкото щастие винаги виси на косъм – и все пак хората предпочитат недовършената градина пред всяко друго царство.

Книгата е второ издание, реализирано от Издателството на Нов български университет, като нейното първо издание излиза под заглавие „Несъвършената градина“ през 2004 г. През последните три години, заедно с Аташето по научно и университетско сътрудничество, проф. Жил Руе, от Посолството на Франция в България, Нов български университет реализира поредица от книги, сред които и допълненото издание на известния френски професор Ролан Барт „Любовният дискурс“, както и книгата „Удоволствието от текста“ – преведена за първи път на български език. С най-модерните и значими френски книги се отличава и съвместната издателска колекция между НБУ и Френския културен център – „Европа – разбирана и правена“.

В навечерието на новата академична година, Нов български университет организира поредица от значими събития – представянето на „Недовършената градина“, което ще бъде на 23 септември; Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска, който вече е събрал в София млади оперни изпълнители от Чили, Корея, България, Италия, Сърбия, Гърция, и те ще представят голям концерт в Софийска опера и балет на 28 септември, а на 29 септември ще пеят в Античния театър в Пловдив; както и – с домакинството на XII-тия Световен конгрес по семиотика, който ще събере в българската столица над 500 участници от над 200 университета от цял свят. Световният конгрес по семиотика започва на 16 септември. На откриването към делегатите на конгреса ще бъде представен поздрав лично Умберто Еко – в 20 минутно интервю, в което той говори и за новия си, все още непубликуван роман.

.

Веселина Василева,

Нов български университет

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.