Home » българи зад граница, Избрано

ЦИК разкрила куха секция в САЩ, заради разминаване в транскрипцията

2014.09.16 Няма коментари
Spread the love

Ива Капкова, в. “Сега”

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Секциите в чужбина няма да бъдат 428, както бе официално оповестено, а 427. Заради разминаване в транскрипцията Централната избирателна комисия (ЦИК) е разкрила куха секция в САЩ, която заличи на заседанието си вчера. Разминаването в произношението и изписването на думите от английски на български подвело комисията и тя отворила две секции в едно и също населено място, без да има достатъчно заявления за това. Веднъж в списъка със секции на ЦИК бил включен град Хаянис, щата Масачузетс, а отделно от него разкриване на секция е било предвидено и в Хянис. В Хаянис в крайна сметка ще има една секция на вота на 5 октомври.

Грешката бе докладвана от говорителя на ЦИК Александър Андреев, който постави проблема на последното заседание на избирателната комисия вчера. “Има дублиране, което се получава при подаването на информация до ЦИК заради различната транскрипция”, коментира Андреев за “Сега”. Заради техническия гаф групата, която отговаря за изборите в чужбина, още веднъж ще прегледа име по име списъка със секции зад граница. Освен това от външното министерство ще бъде изискан списък с правилно изписаните наименования на населените места зад граница, където ще гласуват сънародниците ни, за да се уеднакви различното сега изписване на Коломбо и Калъмбо, даде пример пред “Сега” Андреев.

Попитан дали е възможно и рекордният брой от 136 секции в Турция да се дължи и на подобно “изгубване в превода”, говорителят коментира, че не може да се правят обобщения от една техническа грешка.

ОНЛАЙН

Всеки български гражданин с право на глас може да провери номера и адреса на своята избирателна секция чрез справка в ГРАО, напомнят от ЦИК. Справката може да бъде направена онлайн на интернет страницата на ГРАО на адрес http://www.grao.bg/elections/. Вече има възможност и по електронен път да се подава “Искане за гласуване по настоящ адрес” чрез сайта, както и да се регистрират издадените “Удостоверения за гласуване на друго място” от общинските администрации след идентификация с електронен подпис.
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.