Home » Авторски страници

Милост няма

2014.09.17 Един коментар
Spread the love
Бежанци. Снимка: БГНЕС

Бежанци. Снимка: БГНЕС

Жителите на с. Калище се вдигнаха на протест срещу децата на бежанци, които трябваше заедно с местните да чуят първия училищен звънец на 15 септември и да учат с тях тази година. Дори заплашиха, че ще отпишат децата си, ако това се случи. Е, не се случи…

Чудно нещо сме ние, възрастните. Как успяваме да прехвърлим страховете си върху малчуганите! Как сме ловки в “носенето” на вода от девет кладенеца, за да докажем правотата си.

И заради какво беше всичкият този шум? Понеже те – бежанците, “са дойдели от некъде си” по думите на една от майките на ученик от Калище. То децата им български не знаели. То можели да заразят местните с някакви страховити болести. То нямали статут. То били късно съобщили на директора. То… и така нататък. Официалните институции опровергаха всички аргументи “против”, но какво от това. Страх лозе пази, е казал народът. А по нашите многострадални земи последният четвърт век страхове колкото искаш.

Преди години синът ми имаше приятел – Хамуди. От Судан. Заедно играеха и заедно учеха. Тук в България. И аз като “повреден” възрастен го питам един ден не му ли прави впечатление, че Хамуди е някак различен – кожата му е с цвят на шоколад. “И какво от това, мамо” – ми отговори детето – “Та той под дрехите си е като нас!”

Какво можех да кажа… Нищо!

Само да се ядосам на себе си и на коловозите, в които съм се вкарала и от които трудно се излиза.

Възрастните от Калище предпазиха децата си. Така си мислят. А може би ги ощетиха. Със сигурност ги лишиха от възможността да се докоснат до други светове, да научат други игри и да чуят истории, различни от тези в учебниците. Всичко разбирам, без едно – агресията. Срещу невинни деца. И липсата на милост. Милост няма. Останал е единствено страх.

.

Светла Василева

One Comment »

 • Виктор said:

  Ех тези селяни от Калище! Изглежда в България само простаците са способни да отстояват исканията си. Защо умните хора не застанат твърдо и до край против простащината? Защо ограбените в български банки не исискат със същата непримиримост да бъдат наказани крадците? Защо не отпишем по същия безапелационен начин политическата класа на българия от списъците с български граждани?
  Защо само българските простаци са способни заястанат и да искат до край?
  Е, като задавам въпрос ще ми се наложи аз пръв да дам отговор нали? Ами това става защото в България простащината е приета за ценност. Ако си прост, агресивен, шумен и непреклонен то значи си човек от народа, значи си силен, значи си наш, значи си българин.
  Ако си учил, ако си тих, ако спориш използвайки логика и факти, ако си сменяш мнението на базата на тази логика или тези факти значи си женчо, слаб, безволеви и или си еврогей или си русофилистик. Може и да си хамериканец. Но в никой случай не си българин.
  Та аз отговарям, че Калище, Бойко, Цветан, Маргините не е заболяване, то е симптом. Симптом на това, че някъде по време на богатат ни история се научихме, че да си българин означава да си прост. Докато бай Ганьо е истинският българин а Алеко е лустросан интелигентин дотогава ще има и Калище и прасета в парламента а на нас интелигентите ще ни остане да се убеждаваме един друг, колко са полезни калните бани за здравето на нацията.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.