Home » Авторски страници, българи зад граница, Е-Списание

За Георги Георгиев, неговия гениален болид “Варна” и пустинята Невада

2014.09.11 Един коментар
Spread the love

Българинът Георги Георгиев от десетилетия печели едно много интересно и специално състезание с велосипедни болиди, което се провежда всяка есен в пустинята Невада. Неговият болид е гениално изобретение. Макар че велосипедните болиди имат за двигател само мускулите на участниците в състезанието, болидът на Георги е успял да развие скорост над скорост от 130 км в час. Изобретението на Георги, които са свърхлеко и невероятно аеродинамично, има различни варианти през годините, но името му винаги е “Варна”, както е името на родния град на изобретателя.

Велосипедният болид на Георги Георгиев, с който той е развивал скорост над 130 км в час

Велосипедният болид на Георги Георгиев, който е развивал скорост над 130 км в час

“Варна” е най-съвършената аеродинамична форма, създавана някога от човек, заключават учени от университета във Ванкувър преди няколко години, след като изследват болида на Георги в специален аеродинамичен тунел.

Георги Георгиев

Георги Георгиев

При това Георги Георгиев не е инженер или механик, той е бивш скулптор. Емигрирал е в Канада преди 40 години и в момента живее на малкия остров Гавриола в Тихия океан. Там той има малка работилница, в която създава ненадминатите си болиди.

Шосе № 305 в Невада, по което се провеждат състезанията с велосипедни болиди

Шосе № 305 в Невада, по което се провеждат състезанията с велосипедни болиди

Необяснимо защо този гениален изобретател изобщо не е известен в родината си. Авторът на видеоклипа за Георги и неговите болиди, който можете да видите по-долу, Иво Иванов, разказва една наистина красива история, която си струва да се научи. Видеоклипът е качен в You Tube в началото на тази година.

One Comment »

  • Ljuba Aleksandrova said:

    Пиша на български – от уважение и обич към Родината и майчиния ни език.
    Вярвам – който трябва ще го разбере!
    В тези много тежки времена за България и живеещите в нея – такива хора като Георги Георгиев и популяризиралият го Иво Иван Иванов заслужават поклон и “благодаря”.
    Дано повече хора видят този материал и повдигнат малко духа си. На българи и хора!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.