Home » Е-Списание, политика

Архиепископът на Багдад: Иракските християни имат нужда от закрила

2014.09.11 Няма коментари
Spread the love

Архиепископът на Багдад Луис Рафел Сако е призовал за международна закрила за иракските християни от терористичната организация Ислямска държава в Ирак и Леванта, информират от групата на Европейската народна партия в Европарламента. Архиепископът е поискал от Европейския съюз и международната общност да окажат подкрепа за новото иракско правителство и кюрдската автономна област, като не е изключил и възможността за военни действия.

Арехиепископ Сако на заседание на Делегацията за връзки с Ирак. Снимка: ПП "ГЕРБ"

Архиепископ Луис Рафел Сако на заседание на Делегацията за връзки с Ирак. Снимка: ПП ГЕРБ

По време на първото заседание на Делегацията на Европейския парламент за връзки с Ирак, чийто член е и българският евродепутат Емил Радев, архиепископът е описал тежката ситуация за християните в Ирак – хиляди хора са напуснали домовете си, жени и деца са продавани като роби, а иракското правителство и кюрдите не могат да защитят цивилното население. Той е обърнал внимание и на факта, че Ислямска държава получава финансова и военна помощ от външни сили и е цитирал статистика, според която от 125 000 членове на терористичната организация около 10 000 души са т.нар. чуждестранни бойци от Европа, САЩ, Йемен, Египет и др.

Архиепископът на Багдад е изказал своята благодарност на Европейския съюз и на българския комисар Кристалина Георгиева, за оказаната подкрепа. Членовете на Делегацията за връзки с Ирак са уверили архиепископ Сако, че ще продължат да полагат усилия за разрешаване на конфликта в Ирак и ще гарантират предоставянето на европейска хуманитарна помощ към мирното население.

Християнски храм в Багдад. Снимката е от 2010 г. Източник: ekipnews.com

Християнски храм в Багдад. Снимката е от 2010 г. Източник: Еkipnews.com

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.