Home » Авторски страници, българи зад граница

“Аз Буки Веди” посрещна 500 българчета в Одеса, Измаил, Болград и Иличовск

2014.09.21 Няма коментари
Spread the love

DSCF7158

Одеса, Украйна. На 20 септември 2014 г. в Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ в Украйна започна новата учебна година.  Около 500 етнически българчета в Украйна ще учат роден език, литература, история, ще се запознават с българската култура и обичаи във филиалите на центъра в Одеса, Иличовск, Измаил и Болград. Към всеки един филиал са създадени вокални и хореографски колективи.

DSCF7116

Много от възпитаниците на „Аз Буки Веди“ са носители на първите награди в международни литературни и творчески конкурси като „Таланти твої, Україно“, „Стефан Гечев”, „България в моите мечти”, „Прехвръкна птичка” и други. Сред випускниците има студенти в българските университети.

DSCF7045

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“: „За пореден път българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ посреща своите ученици, които ще се опознават по-близо с роден език, литература и история през учебната 2014-2015 г. Трябва да отбележа, че броят на желаещите да посещават нашето училище нараства и тази година имаме възможност да обучаваме 500 деца. Образователният процес не е само пореден час от звънец до звънец, а е превърнат в интересни занимания. Това лято благодарение на активността и таланта на нашите ученици, „Аз Буки Веди“ е отново лидер по броя на получените награди от конкурсите на Държавната агенция за българите в чужбина. Вярваме, че се движим в правилна посока и от година на година ставаме все по-силни“.

DSCF7090

Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ е създаден през 2008 г. към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. За краткия период „Аз Буки Веди“ се превърна в лидер сред българските неделните училища в Украйна. Центърът сътрудничи с Министерството на образованието, младежта и науката на РБългария и Държавната агенция на българите в чужбина. Успешната реализация на дейността се дължи и на Програмата „Роден език и култура зад граница“, в която „Аз Буки Веди“ участва всяка година. По време на лятната ваканция учениците имат възможност да вземат участие в двуседмичен семинар-обучение в България.

DSCF7134

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.