Home » Избрано

Протест в европейски страни срещу споразумението ТТIP

2014.08.28 Един коментар
Spread the love

България е една от 7-те държави членки на ЕС, които подкрепиха инициатива за прекратяване на преговорите по споразумението Transatlantic Trade and Investment Partnership, пише Reporterbg.com . В материала си по темата изданието обяснява причините за възраженията и опасенията от това споразумение.

България се присъединява към общоевропейския протест срещу подписването на въпросното търговско споразумение между ЕС и САЩ. То ще се проведе на 11 октомври в страните членки на Съюза.

Въпреки че преди дни служебният външен министър Даниел Митов съобщи, че страната ни активно подкрепя преговорите за въпросното споразумение – Трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите (ТПТИ, англоезична версия ТТIP), хората ще излязат на улицата.

ТПТИ заплашва екосистемата на Стария континент и здравето на над 500 млн. европейски потребители, тъй като ще доведе до понижаване на здравните стандарти и строгите европейски изисквания за качество и безопасност на всякакви стоки – храни, бебешки продукти, селскостопански препарати, горива и др.

Преговорите по ТПТИ са към финала си и ако то се подпише, търговските му клаузи ще стоят над европейските правни системи. Мултинационални корпорации пък ще имат ексклузивни права да съдят правителствата пред международни трибунали, в случай, че с политики за предпазване на потребителя пречат на печалбите им.

Страната ни е една от 7-те държави членки на Съюза, които, позовавайки се на текстове от Лисабонския договор, създадоха Европейска гражданска инициатива за прекратяване на преговорите по ТПТИ.  За целта е необходимо да се съберат най-малко 1 млн. подписа на европейски граждани. Квотата за България е 12 500 подписа.

В момента върви процедура по регистрация за начало на подписката. Вече текат и разговори между граждани и сдружения за организиране на протеста у нас.

Недоволство и срещу добива на шистов газ

Датата 11 октомври е най-вероятната за провеждане на международния протест в Европа. Тя съвпада с избраната за протести и от движението The Global Frack Down, насочено срещу технологията за добив на шистов газ.

 

One Comment »

  • Виктор said:

    Късно е либе за китка. Скарахте се в ЕС с Русия, прекъснахте икономически връзки с нея, превърнахте Украина на бойно поле а сега се дърпате. Ще подпишете, къде ще ходите.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.