Home » Избрано, политика

Константин Пенчев: Казусът „КТБ” е като параграф 22

2014.08.15 Няма коментари
Spread the love

Гневът на обществения защитник – бездейства ли държавата за КТБ?

Константин Пенчев в студиото на "Здравей, България"

Константин Пенчев в студиото на “Здравей, България”

Според националния омбудсман Константин Пенчев случаят с КТБ е като параграф 22. „Всички знаем, че трябва да се направи нещо, а БНБ дори не отговаря”. Това заяви той в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия.

„Компетентните органи не дават знак, че изобщо са чули това, което казвам. Аз го правя под натиска на хора, които си изливат мъките при мен всеки ден, защото не могат да използват парите си. Аз самият не съм вложител в банката, но представлявам тези хора”, подчертава Пенчев.

От интервюто с омбудсмана в “Здравей, България” става ясно още, че поради блокираните пари в КТБ има хора, които не могат да платят лечението на свои близки чужбина, има всякакви случаи на граждани, изпаднали в трудно положение, които са се обръщали и продължават да се обръщат към него.

„БНБ има два варианта по закон. Или банката може да се оздрави и се прави веднага план за това, или ако не може – се отнема лицензът и започва Фондът да изплаща на хората”, казва Пенчев.

„Тази супербанка растеше много бързо и всички банкери казаха, че това не е възможно и е подозрително. Под благосклонния поглед на БНБ и това е създало рискови ситуации. Тя се сгромоляса толкова бързо не заради бързия растеж, а защото политиците, същите или други, решиха, че тя трябва да бъде унищожена. В момента тя стои заключена и никой не знае какво се случва. Това не е законовата идея на Особения надзор”, заявява той.

„Държавата е длъжна да направи всичко възможно да даде отговор дали банката ще бъде оздравена или не. Ако това не е възможно, има законодателство, което казва кои влогове са гарантирани. Тези, които ще изгорят с влогове над 100 000 евро, имат друг път на съдебна защита в конкретния случай. Институциите направиха куп очевидни грешки”, казва националният омбудсман.

Кадър от предаването с показани заглавия на вестникарски публикации по темата КТБ.

Кадър от предаването с показани заглавия на вестникарски публикации по темата

Източник: NovaNews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.