Home » българи зад граница, Избрано

Проф. Л. Гаврилов: Да привлечем повече българи в чужбина към националния живот

2014.08.12 Няма коментари

Във връзка с проекта за подпомагане на масово гласуване за изборите в чужбина на 5-и октомври – интервю за Националното радио на проф. Любомир Гаврилов* от Временните Обществени съвети на българите в чужбина

.

Проф. Л. Гаврилов

Проф. Л. Гаврилов

Стартира проект за подготовка за масово гласуване в чужбина на 5-и октомври. Координаторът на временния Обществен съвет на българите във Франция Любомир Гаврилов заяви в интервю за предаването “12+3”, че целта е да се привлекат повече българи в чужбина към националния живот:

Това най-добре може да стане, но за съжаление няма да стане на тези избори, чрез избирателен район в чужбина, който искаме повече 20 години, за да може да излъчваме наши представители в НС. Това може да стане, на първо място, чрез една широка мрежа, каквато имаме в почти всички държави, от наши съветници, които да приканват към гласуване, т.е. да правят информационната кампания.

Ние поддържаме много добри контакти с МВнР на техническо ниво, на политическо ниво – малко по-малко и това е главният проблем. От години насам влизаме в контакт с министерствата, но когато трябва да се вземе политическо решение, тогава често се сблъскваме с непреодолими бариери. Самият факт, че толкова години българската държава наблюдава безучастно как работната ръка изтича, как млади хора заминават да учат в чужбина и не се връщат. В момента половината работна ръка на България е в чужбина. България безучастно гледа и не успя да създаде избирателен район в чужбина, в който ние да имаме поне няколко представители, които да кажат какви са нашите проблеми и нашето желание за участие в националния живот. На това се гледа с пренебрежение, както беше в периода на Студената война, обясни той.

Гаврилов заяви, че информационната кампания за европейските избори е била много слаба и голяма част от българите в ЕС не са знаели, че могат да гласуват по избор – или за български представител, или за представител в държавата, която живеят, и то дори да нямат двойно гражданство.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Любомир Гаврилов можете да чуете от звуковия файл, качен в сайта на БНР.

.

——————————————————————————————————-

* Проф. Любочир Гаврилов преподава математика в Университета на гр. Тулуза, Франция. Той е автор и съавтор, заедно с други членове на Временните Обществени съвети на българите в чужбина, на изследвания и доклади за активността и характеристите на гласуванията в чужбина при различни български парламентарни и президентски избори.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.