Home » Избрано, политика

Кабинетът на президента с първо “заседание” в Бояна

2014.08.01 Няма коментари
Spread the love
Проф. Георги Близнашки

Проф. Георги Близнашки

Държавният глава Росен Плевнелиев събра днес за първи път заедно проектокабинета си, пише в. “24 часа”.

За да избегне излишно медийно внимание, срещата се състоя в Бояна. Тя е минала в приятелски дух, но в същото време Плевнелиев е подчертал пред избраниците си, че ги чака много работа. Казал им, че ще ги представи във вторник, 5 август.

Пред бъдещите министри Плевнелиев очертал 3 основни приоритета:

– гарантиране на честни избори, стабилизиране на държавата и отпушване на еврофондовете.

Със сигурност кабинетът ще е “Близнашки” – начело с професора по конституционно право.

Макар че постът на финансов министър се оказал най-проблемен при сформирането на служебното правителство, такъв вече има.

Бившият шеф на ДФ “Земеделие” Румен Порожанов ще е финансист №1

В 13 ч подуправителят на БНБ Калин Христов, който първо бе вариант за премиер, а след това – за финансов министър, влезе при държавния глава. Предполага се, че на срещата заместникът на Иван Искров е изразил нежеланието си да напуска централната банка.

Преди това Плевнелиев е провел консултации за финансов министър с още петима души, твърдят запознати. Освен Христов, са отказали главният изпълнителен директор на Алианц банк Светослав Гаврийски и финансистът и министър без портфейл в правителството на Стефан Софиянски Красимир Ангарски. Четвъртият оглеждан бил зам.-министър при Софиянски – Мартин Заимов, също банкер. Последният не бил отклонил твърдо евентуалното си участие, но имал ред условия. Отпаднала и Даниела Петкова, шеф на фонда “Доверие”, която също била препоръчана.

Причината всички да се дърпат била, че в изострената политическа обстановка и рисковото състояние на бюджета може да”изгорят” като професионалисти в броените дни на служебното правителство. Освен това били сигурни, че ще поемат негативи покрай КТБ, за която вчера стана ясно,че специалният надзор ще бъде удължен с още три месеца след септември.

Дясната ръка на президента – шефката на кабинета му

Екатерина Захариева, ще е отново вицепремиер. Но този път с ключовия ресор икономика и енергетика.

Илияна Цанова от екипа на Плевнелиев пак ще поеме еврофондовете – пост, който заемаше и в кабинета на Марин Райков, чийто вице бе. Тя е работила 7 г. в централата на ЕБВР в Лондон като старши банкер. Има богат опит в структурирането, договарянето и изпълнението на инвестиции и в съфинансирането на проекти със средства от ЕС.

Организирането на вота ще е поверено на преподавателя по политология Димитър  Димитров, който ще е министър без портфейл. Твърди служебни министри са: Йордан Бакалов – на вътрешните работи, Йордан Христосков – социален, Велизар Шаламанов – военен. А също на образованието – съветничката на Плевнелиев Румяна Коларова, и на здравеопазването – шефът на ВМА проф. Николай Петров.

Съветникът на президента по еврофондовете и възпитаник на Харвард Николина Николова, която бе зам. строителен министър при ГЕРБ, ще е министър на транспорта. Нямало нищо вярно в информацията, че бившият зам.-министър на транспорта Камен Кичев ще се върне във ведомството като титуляр.

Секретарят на президента Деяна Костадинова ще оглави строителното ведомство. Тя е ръководила ключов отдел в МРРБ и е отговаряла пряко за оперативна програма “Регионално развитие”.

За шеф на дипломацията бил харесан Даниел Митов, който бе зам.-шеф на ДСБ, а след това мина към партията на Меглена Кунева. Много вероятно било министър на екологията да е също кадър на Костов – Евдокия Манева, която заемаше поста от 1997 до 2001 г., а при управлението на ГЕРБ бе зам.-министър.

Вероятно земеделието ще поеме Иван Станков, който бе на поста и в предишния служебен кабинет.

За правосъден министър бил харесан Христо Иванов от Програмата за правна помощ,

за културен – режисьорът Явор  Гърдев, а за  спортен – Евгения  Раданова.

“Не всичко е изчистено на 100%, но до вторник нещата ще са уточнени до последния детайл”, обобщи запознат с плановете на държавния глава.

Източник: в. “24 часа”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.