Home » българи зад граница, Избрано

Очертават се двойно повече избирателни секции зад граница

2014.08.26 Няма коментари
Spread the love

Ромите в Ленкница пак ще могат да гласуват за ДПС

.

Людмил Илиев, в. “Сега”

imagesУдвояването на изборните секции зад граница облагодетелства ГЕРБ и ДПС, ако се съди по резултатите на двете партии, получени на предишните парламентарни избори.

Прогнозните разчети на Външно министерство сочат, че броят на избирателните секции извън страната на предстоящите парламентарни избори може да стигне 400. Това обяви вчера зам.-министърът в дипломатическото ведомство Катя Тодорова, която отговаря за организацията на вота зад граница. Това е почти двойно повече в сравнение с миналогодишния вот за народни представители на 12 май, когато отвориха врати 211 секции. По-големият брой секции в чужбина облагодетелства основно ГЕРБ и ДПС. На предходните парламентарни избори двете партии спечелиха най-много гласове зад граница – 41.3% за ДПС и 24.5% за ГЕРБ.

Въз основа на статистиката за избирателната активност, ЦИК е определила 293 места за гласуване, където през последните 5 години на избори са се явявали поне по 100 избиратели. Там със сигурност ще има секции и сега. Очаквано най-много са в Турция – 126 в сравнение с 86 през 2013 г. В Испания, където има голяма българска общност, ще има поне 36, във Великобритания – 20, а в САЩ – 14. Бройката на секциите обаче ще нараства, тъй като подаването на заявления за гласуване от сънародниците ни в чужбина започна на 22 август и ще продължи до 9 септември. За по-лесното откриване на секции способства и намаленият брой необходими заявления от избиратели. За да бъде отворена секция в наше дипломатическо или консулско представителство, трябват 20 заявки, а в населено място, където няма такова – 40. Предишният Изборен кодекс изискваше поне 100 заявления. Освен това законът дава възможност на посланиците и консулите да поискат откриване на секция с мотивирано писмо до ЦИК. Преценката им може да бъде взета под внимание дори и да не е събран необходимият брой заявления.

СЛУЧАЯТ “ЛЕНКНИЦА”

И на тези парламентарни избори ще бъде разкрита изборна секция в скандално известното полско градче Ленкница, потвърдиха от Външно. Там ще се намира една от двете секции на територията на Полша. Другата е в столицата Варшава. На евровота през май т.г. Ленкница се прочу със 100-процентовата си подкрепа за ДПС. За движението пуснаха бюлетина всичките 231 гласували български роми, а резултатът породи съмнения за контролиран вот. Градчето се намира на полско-немската граница, а първите ромски фамилии се заселват в него преди 20 г. Препитават се основно с търговия и проституция.

БЮДЖЕТ

За вота зад граница са заделени общо 1 млн. и 200 хил. лв. От МВнР се опасяват, че парите може да не стигнат, тъй като за евроизборите на 25 май бяха похарчени 710 хил. лв. само за 167 секции. Но увериха, че ако са необходими допълнителни средства, ще ги извадят от собствения си бюджет.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.