Home » Е-Списание

Най-после ще има директни полети от София до Чикаго и Ню Йорк

2014.08.11 Един коментар
Spread the love

Авиокомпанията BH Air съобщи, че започва директни полети от София до Чикаго и Ню Йорк, пише “24 часа”.

BHair2014

До месец и половина ще е готов проектът за продажба на билети на BH Air (“Balkan Holidays“) и в началото на есента ще се направи официалният анонс към пътниците за резервация на билети. А 330-200, с който ще се прелита океана без междинно кацане, долетя в София и преди седмица дори направи тестови полет над града. Той е с 24 седалки в бизнес класа и с 242 в икономична. Авиокомпанията започва тренировъчните програми със състава си – обучение на пилоти, инженери, стюардеси и кетеринг.

“Вече са получени, образно, казано около 99% от разрешителните за полети до САЩ, остават някои технически детайли, свързани със сигурността”, каза вчера за “24 часа” изълнителният директор на Би Ейч Еър Янко Иванов. Той обаче уточни, че откриването на директните полети до САЩ са част от доста по-голям проект на авиокомпанията, който е започнал преди повече от 2 години.

Още тогава Би Ейч Еър е поискала от транспортното министерство да бъде назначена като български превозвач по двустранни спогодби за полети до Китай, Индия и Русия. Това можело да стане чрез обявяване на конкурс за превозвач на страната. Конкурс е проведен, но още няма назначен превозвач. Чакаме за реакция вече 2 години, за това време американците ни дадоха разрешителни, а нашите власти мълчат”, коментира Иванов.

Машината е взета на лизинг и току-що е излязла от пълно техническо обслужване, т. е. може да се каже, че е в изрядно състояние. Самолетът обаче трябва бързо да започне да лети, тъй като месечният му лизинг е много скъп.

Идеята е да има полети от София до Чикаго и Ню Йорк четири пъти седмично. Авиокомпанията се надява да привлече и пътници от съседните ни държави – Румъния, Сърбия, Македония, Северна Гърция и Албания. В Чикаго е най-голямата наша диаспора в САЩ, така че ще се разчита на трафик и от българи, но само той не е достатъчен. На Балканите до САЩ летят само турските авиолинии.

.

One Comment »

  • Виктор said:

    А дано!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.