Home » Авторски страници, Е-Списание

Димитър Иванов за целите на проекта за масово гласуване на българите в чужбина

2014.08.13 Няма коментари

Димитър Иванов, един от авторите за проекта за подпомагане на масовото гласуване на българите в чужбина на парламентарните избори на 5 октомври (за този проект вече информирахме читателите – вж. тук ),  в интервю за Националното радио. 

При оптимално изпълнение на проекта се очаква между 200 хиляди и 350 хиляди българи зад граница, над половината от които в страните – членки на ЕС, да могат безпроблемно да упражнят правото си на глас.

Димитър Иванов е завършил Лесотехническия университет в София и Швейцарския федерален технологичен институт. Член е на Временните Обществени съвети на българите в чужбина. Живее във Винтентур, Швейцария.

Димитър Иванов (най-високият на снимката)

Димитър Иванов (третият от ляво на дясно) държи плакат по време на един от многобройните протести в София срещу отишлото си вече правителство на Орешарски.

Иванов казва в ефира на БНР, че една от основните пречки българските гласоподаватели зад граница да дадат своя глас за бъдещето на България е физическата. В рамките на сегашния Изборен кодекс, който беше подобрен и изменен, се е останало пак в една система, в която физически трябва да се упражни гласуването. Което означава, че потенциално един милион български гласоподаватели, пръснати в десетки страни и стотици населени места по света, трябва да се придвижат физически до изборните секции.

Изборната активност на българските граждани в чужбина зависи пряко от разстоянието до изборните секции и от времето, необходимо за гласуване – казва още Димитър Иванов. Ако разстоянията са големи и/или трябва да се чака с часове на опашки пред секциите, естествено тази активност намалява значително.

Но тези съображения не са влезли в Изборния кодекс, а топката всъщност е била прехвърлена към българските общности по места, които трябва два месеца преди изборите да се организират, да подават заявления за гласуване, и то в рамките на две до три седмици. А българската диаспора е много разпръсната, информацията често недостига или не стига навреме, и затова имаме толкова малко секции – между 200 и 300 в последните години, откакто се организират български избори в чужбина. При реална нужда, според него, от минимум 2000 секции в чужбина.

Целите на проекта са: да се отворят достатъчно на брой избирателни секции в чужбина; тези секции да бъдат разположено оптимално географски и да са на лесно достъпни места; както и българите от населени места по света, където има големи емигрантски общности, да бъдат информирани навреме и по същество за партиите и техните предизборни платформи.

Какво казва още Димитър Иванов в това интервю може да се чуе в записа по-долу. (Кликнете с мишката върху триъгълничето вляво).

.


.

Във втория запис, приложен в тази публикация, може да се чуе мнението на проф. Емилия Друмева за изборите в чужбина. Проф. Друмева също е била потърсена за мнение от Националното радио.
.


.

Какво казва проф. Друмева преди време на дискусия в парламента, свързана с член 65 от българската Конституция, който забранява на граждани с двойно гражданство да бъдат избирани за народни представители, може да се разбере тук – Друмева v/s Каркасон или за нивото на българския конституционализъм

Още по темата за изборите в чужбина може да научите тук: Парламентарни избори ’2014 (сборна тема)

.

Линк към страницата на Временните Обществени съвети на българите в чужбина – www.GlobalBulgaria.Org  

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.