Home » Авторски страници, Е-Списание

Бедстващи християни в Ирак

2014.08.10 Няма коментари
Spread the love

2

“Тези снимки са на християни в Ирак, които бягат от ИДИЛ (т.нар. Ислямска държава в Ирак и Леванта – б.р.). Сега те са бежанци, които нямат къде да отидат. Те са уплашени и гладни. Снимките ми бяха изпратени от преподобния Франклин Греъм и са взети само преди час. ИДИЛ се опитва да убие християните.”

Това пише на 7 август на стената си във Фейсбук Greta Van Susteren /Грета Ван Сустерен. Грета е коментатор във Fox News и човек, ангажиран с благотворителни каузи.

4

3

Повече от 100 000 иракски християни бяха прогонени наскоро от домовете си от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта”. Ислямистите завзеха град Каракош в провинция Ниневия, населен с много християни и смятан за своеобразен бастион на християните в Ирак. Очевидни разказаха, че членовете на ИДИЛ са свалили кръстовете и са горили религиозни книги и ръкописи. “Ислямска държава на Ирак и Леванта” завладя големи територии от Ирак и Сирия с идеята да създаде ислямски халифат.

1

Ирак е страна, която беше дом на една от най-старите християнски общности в света. След американската инвазия в страната през 2003 г., обаче, християните там са подлагани на системни гонения. Иракските християни, които са говорещи арамейски език асирийци с древен произход, попаднаха в много трудна ситуация. Гоненията срещу тях не престават и след оттеглянето на американците. През октомври 2010 г. например, броени месеци след като американските части напускат Ирак, последователи на “Ал Каида” извършват, по време на неделна вечерна литургия, кръвопролитна обсада на църквата “Света Богородица Спасителка” в Багдад, като убиват 58 души и раняват 78.

Бойци от групировката “Ислямска държава” превзеха най-големия християнски град в Ирак, принудиха десетки хиляди жители да го напуснат и оскверниха храмове, съобщи Би Би Си.
При последното нападение в сряда вечерта охраняващите региона кюрдски бойци са отстъпили и са освободили път на нашествениците, които искат създаване на халифат. В ръцете им е попаднал град Каракош в провинция Ниневия, където живеят близо половин милион християни. Повечето от жителите на града са го напуснали през нощта, съобщава Би Би Си. По данни на ООН 200 000 души са избягали от града през последните дни. Голяма част от тях са поели към Иракски Кюрдистан, който все още не е в ръцете на ислямистите.
Местни свещеници разказаха, че случващото се в града е катастрофа. Ислямистите сваляли кръстовете от църквите и изгаряли християнски ръкописи. Близо 1500 ръкописа са били изгорени, разказва свещеник пред Би Би Си.

Копирано от standartnews.com

Снимка: АФП

Снимка: АФП

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.