Home » Избрано, политика

Константин Пенчев: Четири правителства помпаха КТБ

2014.07.18 Няма коментари
Spread the love

Не мога да помогна на хората за КТБ, каза националният омбудсман

.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

“Не е тайна, че четири правителства помпаха тази банка, а нещо като се помпа – то се пука. Няма как да бъде одържавена. Одитът трябва да се направи докрай”. Така пред БНР омбудсманът Константин Пенчев коментира кризата с КТБ.

“Не може да се оздрави или фалира, без да се знае какво е състоянието й”, поясни той.

Омбудсманът каза, че при него има жалби най-вече за заплатите на хората, които са в КТБ и няма кой да им помогне.

“Аз не мога да им помогна. Хората няма как да ползват и защитените си влогове. Това са рисковете на пазарната икономика. Като не знаем каква е ситуацията – няма как да има изход. Компетентните хора да кажат”, коментира Пенчев.

По въпроса дали има обяснение за политическото усилие да се регламентира говоренето за банките, Пенчев каза:

“Омръзна ми, щом се случи нещо, веднага да променяме законите, най-вече Наказателния кодекс. Ще следя окончателната редакция на текста, когато се приеме, и ще сезирам Конституционния съд. Този текст е излишен, не може истерично да се променя Наказателният закон”.

Мащабът на незаконната сеч е много голям, информира още омбудсманът. “Имах много жалби през годините. Сезираме компетентните органи, те отговарят, че едва ли не няма никакво нарушение. Всички виждаме, че горите се изсичат безобразно, а няма доказателства за това. Това е престъпление – въпрос на прокуратурата и на МВР. Министърът на земеделието и горите отговаря също за това. Започва се от най-ниското ниво. От лесничея и от шефа на горското. Да хванат двама-трима – да ги осъдят. Когато стане ясно, че има правила и те ще се спазват – тогава много бързо ще се уталожат нещата”, каза Пенчев.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.