Home » Избрано

Падна банковата тайна за сметките на 41 фирми в КТБ

2014.07.17 Един коментар
Spread the love

Продължават споровете дали и как да бъдат спасени вложенията в поставения под специален надзор трезор

.

Доротея Дачкова, Галя Горанова, Петър Петров,

в. „Сега“

Йордан Цонев от ДПС и депутати от БСП оживено коментират разрешението на съда за отварянето на банковата тайна за избрани фирми в КТБ. Снимка: БГНЕС

Йордан Цонев от ДПС и депутати от БСП оживено коментират разрешението на съда за отварянето на банковата тайна за избрани фирми в КТБ. Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд (СРС) разреши безпрецедентно да отпадне банковата тайна за 41 фирми и за едно физическо лице, които имат сметки в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това научи „Сега“ от разследващите. Всеки от тези субекти имал в банката средно по 4 сметки. Решението на СРС е изключително любопитно, тъй като обикновено прокуратурата иска разкриването на тайната по движението по сметките на определен субект във всички трезори в страната. В случая обаче искането е било само за сметките в КТБ. Според запознати става дума за фирми, приближени до мажоритарния собственик на банката, поставена под специален надзор – Цветан Василев.

Говорителят на Софийската градска прокуратура Елка Ваклинова отказа информация за това за колко сметки и хора се отнася падането на банковата тайна. Тя се ограничи само с обяснението, че съдът е разрешил прокуратурата да получи цялата информация, която е поискала. Когато е свалена банковата тайна, разследващите имат достъп до цялата информация по сметките, за които се отнася искането. Според разпоредбите на закона „банкова тайна са фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по сметките и влоговете на клиентите на банката“. Съдът нарежда разкриване на банкова тайна по искане на прокурор, когато има данни за извършено престъпление.

Преди да стане ясно, че банковата тайна е паднала, прокуратурата и съдът влязоха в задочен спор по въпроса дали е свалена тя. Данните са поискани от държавното обвинение заради разследването за престъпление по служба срещу шефа на „Банков надзор“ в БНБ Цветан Гунчев.

От прокуратурата, цитирани от „Труд“ вчера, се оплакаха, че са поискали падането на банковата тайна преди 8 дни, но съдът не се е произнесъл въпреки законовия срок от 24 часа. Пред „Сега“ от държавното обвинение първоначално потвърдиха тази информация. След това от СРС съобщиха, че прокурорското искане е дошло в съда на 9 юли. Още същия ден делото е образувано, разпределено на съдия и решено. На 10 юли препис от решението, както и копието от разследването, което е било в съда, са изпратени на прокуратурата.

Едва след като дойде съобщението от съда, от прокуратурата уточниха, че вчера са получили съдебното определение. „Има разрешение за сваляне на банковата тайна. Всичко останало са подробности.“ Така прокурор Ваклинова отговори на въпросите на „Сега“ защо съдебното решение е пътувало цели 7 дни.

Междувременно вчера продължиха споровете и размяната на идеи дали и как да бъдат спасени всички вложения в КТБ и възможно ли е тя да бъде оздравена. Всички влогове над 100 хиляди евро ще бъдат обезпечени с активи на самата КТБ. Това предвижда схема, предложена от експерти на БСП, след като между партиите не бе постигнато съгласие за спасяването на вложенията над гарантирания минимум. Схемата предвижда вложенията на физическите и юридически лица в банката до 100 хил. евро, чиято обща стойност възлиза на 3.7 млрд. лв., да се покрият от два източника – 2 млрд лв. от Гаранционния фонд и 1.6-1.7 млрд. лв. от Министерството на финансите чрез емитиране на държавен дълг, обясни депутатът Румен Гечев.

Социалистите мотивираха решението си да спасят и по-големите вложения с грижа за българския бизнес. Според Гечев около 80 хиляди души, които работят в държавни и частни фирми, са засегнати от проблема с КТБ. По негови изчисления тези фирми годишно дават над 1.5 млрд. лв. приходи в държавния бюджет под формата на данъци и такси. Гечев подчерта, че ако техният проблем не се реши, ще последват големи загуби за българската държава. Затова социалистите предлагат да обезпечат големите депозити на граждани и фирми с 2 млрд. лв. от бързоликвидни активи на КТБ. Те били доказано събираеми според одиторите, упълномощени от БНБ да оценят активите и пасивите на банката. Става дума за активи от първа и втора група, което ще рече ДЦК, злато и сигурни вноски по кредити. 2 млрд. лв. от тези активи ще бъдат прехвърлени в „Креди агрикол“, която ще бъде одържавена на 100%. Тези пари ще се използват за разплащане на негарантираните депозити на фирми и граждани, извън обезпечението от 3.7 млрд. лв. за гарантираните.

„Използването на „добрите“ активи от КТБ означава, че българските данъкоплатци няма да бъдат ангажирани с нито една стотинка в решаването на този въпрос“, коментира Гечев. Според него решението на проблема КТБ е в самата КТБ чрез разпродажба на активи. БСП ще настоява влоговете над 100 хил. евро да се изплащат без лихвите. Притежателите на големи депозити освен това ще трябва да доказват произхода на средствата, в противен случай няма да получат нищо. В тази връзка управляващите ще настояват да отпадне банковата тайна за спестяванията над 100 хил. евро.

На въпрос на в. „Сега“ защо е нужно КТБ да бъде фалирана, ако разполага с достатъчно бързоликвидни активи, Румен Гечев заяви, че първата причина е икономическа – държавата вече ще трябва да налее още 2 млрд. лв., ще й струва скъпо и трябва да ги вземе от данъкоплатеца. Според него банката била разсипана медийно. Така че, ако се отвори, всички депозити ще отидат в други банки. „Една банка, която е съсипана имиджово, няма шанс. В световната практика няма такъв случай – да плюете една банка три месеца, да се завърти по медиите и после да я спасявате“, каза той.

От ГЕРБ не потвърдиха дали ще подкрепят така предлаганата схема. Менда Стоянова оспори твърдението на Гечев, че в КТБ има 2 млрд. лв. бързоликвидни активи. Тя обясни, че според доклада на одиторите и доклада на БНБ в КТБ има 2 милиарда лева кредити, раздадени на работещи предприятия, които се погасяват редовно и са с добри обезпечения. „Тези кредити не са високоликвиден актив. Ако това, което г-н Гечев предлага, се случи, означава да поискаме от тези предприятия предсрочно да си погасят кредитите и да ги изправим пред икономическа невъзможност да работят“, коментира Стоянова. Тя беше категорична, че независимо дали ще има нов закон или ще се работи по досегашния, държавата трябва да извади 2 милиарда лева, за да финансира изплащането на парите на гарантираните вложители.

ОХРАНА

Вече трета седмица Националната служба за охрана (НСО) се грижи за сигурността на гуверньора на БНБ Иван Искров. Това обяви вчера началникът на НСО ген.-лейтенант Ангел Антонов. Началникът на НСО не каза какви са конкретните причини управителят на централната банка да има гардове на НСО, само обясни, че винаги, когато се взима такова решение, се посочват конкретните причини. „Има комплекс от неща, които са се случили, и затова сме предприели тези действия“, каза единствено Антонов.

Само преди три дни сайтът „Биволъ“ обяви, че Искров получил заканително послание с sms чрез SIM карта, „регистрирана на името на малоимотна жена от ромски произход“. След като получил посланието, той е сигнализирал ръководството на МВР и прокуратурата. Информацията е била спешно анализирана и е било преценено, че към момента съществува реална заплаха за здравето и живота на банкер номер едно в държавата. Затова и Искров бил охраняван 24 часа в денонощието на 2 смени от НСО. Домът и семейството на охраняваната персона също били под постоянно наблюдение. На името на ромката се водели десетки предплатени карти към различни мобилни оператори. Въпросната карта е била използвана еднократно, след което е дезактивирана. Поради това се предполага, че най-вероятно веднага е била унищожена.

Вчера шефът на НСО на практика потвърди за охраната на Искров. Той заяви и че в момента върви процедура по въпроса за охрана на депутата от ДПС Делян Пеевски. „Да, на първия етап е отказал такава охрана, но в момента има процедура, след която може би в скоро време и г-н Пеевски ще има такава охрана“, каза началникът на НСО.

One Comment »

 • Mariana said:

  Цветан Василев проговори на кои политици какви пари е плащал

  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/24375-tzvetan-vasilev-progovori-na-koi-polititzi-kakvi-pari-e-plastal.html

  „Скандалният шеф на затворената КТБ Цветан Василев се страхува да се прибере в България, защото животът му е под сериозна заплаха. Това обяви по ТВ “Скат” известният финансист доц. Стоян Александров.

  Той е категоричен, че банкерът е дал показания пред специализирани органи в Австрия, пред които е разкрил какво е реалното състояние на КТБ. Освен това е посочил какви зависимости е имала банката с действащи политици и на кои лица от елита какви финансови средства е давал.

  Доц. Александров не пожела да уточни за кои хора от така наречения елит на България става дума и при какви обстоятелствата имената им ще станат достояние пред българското общество.

  Финансистът обяви още, че на 16 юни икономическият министър Драгомир Стойнев, който се гласи да наследи Станишев, е част от заговора за сътресението на банковата система. Лично той е нареди 320 млн. на държавни дружества да бъдат изтеглени от КТБ, с което реално е започнало съсипването на банката.

  В две поредни обръщения чрез българските медии Цветан Василев посочи, че срещу банката му и срещу него се реализира сценарий, води се открита война, с участието на държавните институции, които обслужват лични и корпоративни интереси.

  Малко по-късно по БНТ банкерът сподели, че има достоверна информация, че квесторите на КТБ са отказали на един от големите собственици на банката да възстанови 205 млн. лева

  Доц. Александров обясни, че въпросният „голям собственик“, чието име той не спомена, е бил в основата на изтеглените в продължение на няколко години 205 млн. лева. Изтеглената сума била водена като „вътрешни разчети“. Накрая тя била оформена чрез счетоводна операция.

  По думите на му когато квесторите попаднали на тази сума или те се объркали и подали в БНБ погрешна информация, или в централната банка интерпретирали така данните, че в резултат на това се появи версията за чували, самолетни полети и т.н.

  Тези дни големият собственик предложил да възстанови, при това кеш, въпросната сума, но квесторите отказали. „Нямам думи“, заключи доц. Стоян Александров.“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.