Home » Авторски страници

Станица Луганская. Грозното лице на войната

2014.07.03 2 коментара
Spread the love

На 2 юли т.г. над Станица Луганская в Луганска област на Украйна украински военен самолет изстрелва ракети срещу мост на ж.п. възел, но засяга много къщи и улици в селището, което се намира близо до руско-украинската граница. Има убити жители на Станица Луганския, изровени ями по улиците, много разрушени домове. Поразен е жилищен сектор.

Untitled

Станица Луганская е селище от градски тип в Луганска област на Украйна. Според руската Уикипедия там живеят 14 хиляди души. Вчера над това селище минава украински военен самолет и нанася удари от въздуха. Може би са се целили в транспортен възел, в моста на ж.п. станцията, но ракетите са поразили къщи и улици в селището. Има изровени ями по уличната настилка, горят пожари, много домове са разрушени. Най-лошото е, че има убити жители на Станица Луганская. Сред жертвите според някои има и дете.

Untitled1

Според съобщение на РИА “Новости” отпреди дни, привърженици на присъединяването на Луганска област към Русия са водили сражения с украинската армия в този район. Но само два дни преди вчерашните удари по Станица Луганская украинският президент Порошенко заявява, че във войната със сепаратистите няма да се обстрелват жилищни квартали.

Грозното лице на войната, в случая даже братоубийствена, каквато е тази в Украйна, може да се види във видеозапис, направен вчера от руски журналист от Саратов в Станица Луганская. Жертвите и разрушенията ще родят ново желание за мъст. Кръвта, пролята по улиците на това селище, ще оцвети отново страстите, страха и омразата. Ще налива нови струи в мелницата на пропагандата, че се водела нова война с фашизма. А от Запад ще предпочитат да приписват цялата вина за войната в Украйна на Путин и да пренебрегват подобни жертви, които са отговорност на украински военни, поразили жилищен район.

Untitled2

Жители на Станица Луганская призовават при тях да влязат руски войски. Руският журналист от Саратов се чувства неудобно едва ли не, че такива няма още… Пожарът на войната продължава да бушува и да взима нови и нови жертви, а светът отстрани като че ли се умори да следи този конфликт и престана да се вълнува чак толкова от жертвите и разрушенията на военния “пир” в Украйна.

Ако тази война, не дай Боже, запали не само чергата на Украйна, но и на Европа, а и на света в известен смисъл – дали някой ще успее да си отговори безстрастно и не по лесни пропагандни парадигми, защо тя се случи по такъв безжалостно братоубийствен начин? И защо имаше кой да й пали фитилите достатъчно дълго време, но няма никой, който да е в състояние да ги угаси.

 

Мариана Христова

2 коментара »

 • russia lies said:

  This is NOT THE TRUTH about LUHANSK! It’s a russian provocation! It was not the ukrainian army who bombed this village- but these were the separatists who bombed the village in order to be able to say that the ukrainian army was… just think about such important details: no one terrorist-separatist was killed and 20 minutes after this bombing came russian journalists to film all the results after bombing… imagine only 20 minutes after…there are big distances in Ukraine between villages, the roads are bad and difficult to drive fast… where were these journalists who could come so fast? were they waiting nearby?

  it is known that russian journalists cooperate with terrorists-separatists. was this bombing planned by them together in order to make a provokation on the ukrainan army and to tell on TV then about bad ukrainians… People from Luhansk themselves tell that terrorists-separatists shoot at the houses and civil people!! ukrainian army doesn’t fire the villages!!! don’t believe this! it was a russian provocation!

 • Mariana said:

  Ако сте бил способен/способна да разберете съдържанието на тази публикация на български, то значи би трябвало да знаете този език. Не знам защо е трябвало да слагате, така че, коментар на английски под публикация на български.

  Що се отнася до това, че всичко било руска провокация и пропаганда, ако смятате, че сепаратистите, които искат Луганска област да се присъедини към Русия, ще ударят по селище, населено с руснаци, и намиращо се до границата с Русия и представляващо изглежда важен транспортен възел, по който руски войски могат по-лесно на навлизат в Украйна, това е отделен въпрос.

  Безспорно е, че в тази война е пълно с пропагандни изкривявания. Ако отворите украински издания, ще прочетете, че това са го извършили сепаратистите. (Които не знам да разполагат с военни самолети, но дори и да разполагаха, не звучи особено логично да са били те.) Ако отворите руски издания, ще прочете, че това са били украински военни самолети. (Даже Правда.ру твърди, че, цитирам: “Армия Украины при артобстреле под Луганском использовала бомбы американского производства” http://www.pravda.ru/news/world/formerussr/ukraine/03-07-2014/1214535-ukraina-0/) И разбира се това се отнася далеч не само за този случай, за всички подобни случаи се отнася.

  Целта на този текст не е да влиза в подобни пропагандни изкривявания и черно-бели “истини”, които по някакъв начин влияят на съзнанието на хората и ги насъскват едни срещу други. Целта му бе да покаже, че ако така вървят нещата, пожарът на войната може да излезе извън пределите на Украйна. Че войната наистина се случва и в нея продължават да загиват и цивилни, както е, впрочем, при всяка война. Както и това, че насъскването на два близки народа като руския и украинския е стигнало вече доста грозни размери. Дори този конфликт да бъде овладян, което не изглежда да стане скоро, за съжаление, омразата и разделението, което той породи, ще останат и след него.

  Ако светът, и то демократичният все пак свят, не е в състояние да прозре, че “черно-белите истини” и обяснения няма да помогнат, той може да се окаже, не дай Боже, толкова подготвен за едно евентуално разширяване на конфликта толкова, колкото е бил готов за това в други исторически времена, когато не е очаквал, че от един изстрел в Сараево например срещу австроунгарския император лека-полека се стига до мащабен международен конфликт. Времената разбира се други, но поуките от историята все пак би трябвало да имат някакво значение.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.