Home » Авторски страници, Е-Списание

Честит Ден на независимостта

2014.07.04 Няма коментари
Spread the love

photo_verybig_52270

Днес, 238 години след като на 4 юли 1776 г. във Филаделфия се провежда конгрес с участието на представители на тринайсет колонии, и след подписването на Декларацията за независимост, подготвена от Томас Джеферсън, отново е 4 юли. Денят на независимостта, националният празник на САЩ. Преди повече от 200 години на Новия континент се поставя началото на една държава, на едно обединение от различни щати, към които се прибавят нови, и които успяват след сравнително кратък исторически период от време да се превърнат във водеща световна сила.

Няма друга държава в света, която да е създадена от емигранти и която да е приела в себе си толкова много граждани и поданици на различни страни, които да станат нейни граждани. Няма друга държава, която да е била способна по сравнително естествен начин да приобщава толкова много хора, носители на различни култури, езици, вери и пр.

Това е страна, създадена от смели хора, научили се да рискуват и да разчитат първо на себе си. Страна, в която може би част от най-доброто, което е успял да създаде т.нар. Стар континент, което е успяла да извади от себе си европейската цивилизация в своята дълга политическа еволюция, е било съчетано с един друг дух, по-различен и по-мащабен, който в най-добрите си проявления е бил определян като мечта, Американска мечта.

Разбира се никое човешко творение, и още по-малко човешко държавно творение, може да бъде само положително. Разбира се винаги там, където има светлина, може да има и мрак. Но каквото и да е днес Америка, каквито и да са днес Съединените американски щати, и колкото и да се е изгубила вече може би мечтата, чийто основи поставят още Бащите основатели – и за днешните граждани на Америка, носещи най-различни етнически корени, продължава да има значение това върху какви идеи и основи е била създадена и се е развивала тази държава.

Пожелаваме на всички българи в САЩ и на всички други американски граждани Честит празник на независимостта. Честита годишнина от началото на един от най-интересните и смели държавни проекти в човешката история. От това какви ще са днес и утре Съединените американски щати продължава да зависи какъв ще е днес и утре светът.  Затова може би гражданите на Америка, откъдето и да са дошли, или откъдето и да са дошли техните предци, не бива да забравят, че носят по-голяма отговорност от гражданите на други страни за това какво ще се случи с един още по-голям и мащабен “проект”. “Проектът” човешка цивилизация, “проектът” политическа демокрация, “проектът” права на човека и гражданина, “проектът” световна политика и икономика, “проектът” населена с Homo sapiens-и жива планета.

Бог да пази страната, в която изразът “Бог да пази краля/кралицата” е бил заменен от нейните първи граждани с израза “Бог да пази Америка”. Бог да пази и всички дошли тук емигранти, техните мечти, техните семейства и роднини. Както и всички онези родини, които са напуснали, и които чрез тях и техните културни и етнически корени, са добавили някакъв принос, някакъв цвят и привкус към страната, в която живеят днес.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.