2024-04-25

2 thoughts on “БНБ иска затвор за говорене срещу банки

  1. Каквито и безсмислени анализи да правите едно е ясно – обяснението е просто и Орешарски го даде сутринта по телевизията – корпоративен сблъсък е причината за ликвидната криза в КТБ, а реакцията на уплашени вложители в резултат на доста шумно говорене е причинила проблемите за ПИБ.

  2. Първа инвестиционна – как да станем по-богати……или една историйка за 1.2 МИЛИАРДА ЕВРО

    IMG_5530Мръсните номерца в българския политически, а и икономически живот, край нямат. Ето, например да вземем Първа инвестиционна банка. Голям номер спретнаха с ушкимския си фалита . Два заека с един куршум. Добро име на институцията, лоялност към клиентите, морал и достойнство… Кой ли мисли за такива неща по нашите географски ширини?
    Да, разбира се, в един подобен ход има известен риск, но съгласете се, че е доста премерен. Все пак по закон в нашата страна Българската народна банка и самата държава обезпечават всички влогове до 196 000 лева. Тоест, ако да речем аз съм банка и вие ми дадете 196 000 лева, за да ви ги съхранявам и да ви се трупа лихва, а след два дена кажа “Не мога вече да обслужвам задълженията си към вас”, няма да понеса никаква отговорност. Тези 196 000 лева няма да ги търсят от мен, макар че аз съм ги загубил, откраднал или прахосал по някакъв друг начин, а ще ви ги върне държавата. С други думи, ще си ги върнете вие и останалите български граждани, защото парите в държавата са от вашите данъци…
    Та, шефовете на Първа инвестиционна банка са си направили сметката отлично. Значи, плащаш си на разни хакерчета да разпространят чрез есемеси, Фейсбук и мейли мълвата, че банката ти не е финансово стабилна и пред вратите й тутакси с струпва стадото от паникьосани, невежи и манипулируеми средностатистически българи, които искат да изтеглят спестяванията си.По груби сметки трезора е спечелил над 38 милиона лева от този режисиран от самите тях номер. Ти нямаш проблем с това, защото трезорът ти е наблъскан с пари догоре, тъй като през теб минават голяма част от плащанията на държавата. И тук вече нещата стават още по-розови.А и има допълнителни уговорки с когото трябва.
    Хората си изтеглят спестяванията и ти не плащаш лихви върху влоговете им.Хората за сетен път губят, но банката печели ,нещо като казино в крайна сметка банката винаги печели Че и защо да го правиш, като имаш свежи средства за инвестиции, без да ти се налага да се занимаваш с техните дребни сумички? И единият заек е отстрелян.
    За втория ти знаеш, че е на пътя на куршума, но почти никой в държавата не подозира за това. Той има малко странно име за заек, но все пак е доста тлъст и всичко му е простено. Казва се “Мостови плащания за “Южен поток””. Точно така! Защо ти е да се занимаваш със скромните спестявания на хората, когато през твоята банка ще минават всички плащания, в размер на милиарди, по “Южен поток”? Ще имаш предостатъчно пари, с които да боравиш. Всемогъщата Майка Русия ще ти ги изпраща, за да ги изпращаш ти на българските политици.По мнения на независими експерти сумите, които са в повече по този проект (суми предназначени за комисионни и рушвети) са в размер над 1 200 000 000 ЕВРО –трудно се броят нулите нали . Та за тоя МИЛИАРД е цялата драма, да мине не през КТБ а през ПИБ с активното съдействие на БНБ и Прокуратурата. Сладка история…
    А може и да се окаже,че точно Цветан Василев ,които всички хулят е бил против тази титанична кражба на България…..и за това си изпати естествено.
    Ще кажете “Ама нали “Южен поток” няма да се строи!?”. Напротив, ще се строи и още как! Просто ще се отложи за известно време. Твърде много хора са взели вече комисионите за него и връщане назад няма. Освен това играят интересите на няколко велики сили, така че сметката на Първа инвестиционна банка ще излезе правилна. Нечиста, подмолна, унизителна за някой, който има морал, но правилна…
    ДА ИМ Е ЧЕСТИТО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *