Home » Избрано

БНБ иска затвор за говорене срещу банки

2014.07.01 2 коментара
Spread the love

Прокуратурата обвини двама души за подаване на заблуждаващи сигнали. Всички задържани са освободени

.

Предложението на ръководството на БНБ притесни юристите, тъй като позволява твърде разширено тълкуване.

Предложението на ръководството на БНБ притесни юристите, тъй като позволява твърде разширено тълкуване.

Българската народна банка (БНБ) поиска в Наказателния кодекс (НК) да се въведат тежки наказания за всеки, който разпространява заблуждаваща или невярна информация за банки или такава, която може да доведе до всяване на паника сред населението. БНБ предлага санкцията да е от две до пет години затвор, а при причиняване на значителни вреди или получаване на значителни неправомерни доходи – от пет до 10 години и глоба от 5 хил. до 10 хил. лв. Текстът беше светкавично внесен в деловодството на парламента от Йордан Цонев.

Идеята предизвика доста критики в юридическите среди, тъй като самата БНБ има правомощие да глобява за създаване на паника сред вложителите, но не го упражни. Според Закона за кредитните институции глобата за физически лица е от 2000 до 5000 лв., а за юридически – от 10 000 до 30 000 лв. Ако информацията се разпространява чрез медии, санкциите са още по-високи.

По-голямото притеснение са обтекаемите формулировки, които позволяват най-различни тълкувания кога и каква информация води до всяване на паника. Според адвокат Михаил Екимджиев има известна логика да се иска такъв текст, но той може да се превърне в “драконовска мярка и цензура срещу всеки опит да бъдат критикувани банките”. Правозащитникът смята, че ако такъв текст все пак бъде приет, трябва да се търси деликатният баланс между правото на информация и сигурността на банките. “Важното е да се отсее това, което реално може да доведе до негативни последици, без да се ограничава свободата на словото”, каза Явор Нотев, адвокат и депутат от “Атака”. Съдии коментираха, че би било добре първо БНБ да използва наличните възможности, а след това да предлага нови наказания.

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев разпространи декларация, в която призова управителя на БНБ Иван Искров да разследва кой и кога е теглил пари от атакуваните банки, да провери кой е правил плащанията и да предостави информацията на прокуратурата. “Къде е Комисията за финансов надзор, къде е СЕМ, който не осъществи специализиран мониторинг за изказванията на политиците? Трябва да бъде сложен край на тази анонимност и да се знае кой е дал нареждането за тегленето на парите и да се търси отговорност”, заяви той пред БНР.

Срещу двама политици вече има подадени сигнали в прокуратурата. Бившият военен министър Николай Цонев сезира прокуратурата заради изказванията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Подобен има и срещу Антон Кутев от БСП от сдружение “Природа за хората”.

От прокуратурата не отговориха дали работят по сигналите, но съобщиха, че са повдигнати обвинения срещу Кирил Джабаров и Роберт Димитров от фирмата “Глобал Маркетс”, които според разследващите са разпратили към стотици фирми и граждани “бюлетин” с твърдения, че освен поставената под надзор Корпоративна търговска банка и атакуваната вече Първа инвестиционна, проблеми имат още няколко банки. Двамата обаче са обвинени по текст от НК, по който обикновено биват подвеждани тези, които правят фалшиви обаждания на тел. 112. За това престъпление наказанието е до 2 г. затвор. Джабаров и Димитров са освободени срещу 3 хил. лв. гаранция, на свобода са и останалите шестима, които ДАНС арестува през уикенда заради банковата атака.

“Държавата още от самото начало трябваше да пресече коментарите. Неумишлено проспа този момент заради незнание и лошо управление”, коментира пред Нова телевизия експертът по национална сигурност Николай Радулов. Той заяви още, че службите имат специални структури, които се занимават с банкова сигурност, и е трябвало да имат предварителна информация.

ДАНС е изпратила писмо до изпълнителните директори на банки, в което настоява на банковите служители да бъде забранено да коментират ситуацията с клиентите, съобщи “Капитал”.

 

КОИ СА “ГЛОБАЛ МАРКЕТС”

“Глобал Маркетс” ООД получава лиценз за инвестиционен посредник през 2008 г. Неин създател е чехът Павел Кочалка. “Глобал Маркетс” ООД предлага търговия с акции и облигации на американските пазари, инвестиционни консултации, инвестиционни анализи и други, пише на сайта на компанията. Тя бързо се прочува с агресивен “телемаркетинг” – служителите досадно настойчиво увещавали потенциалните инвеститори да вложат 50 000 долара в атрактивни акции срещу високи печалби. Всъщност към днешна дата компанията не бива да се нарича инвестиционен посредник, тъй като е без лиценз. Тя сама е поискала да върне лиценза си в КФН в края на март. Въпреки това е продължила да работи у нас – вероятно по силата на т. нар. единен паспорт – ако има лиценз за друга държава от ЕС, пак може да предлага услугите си в България. На 29 май КФН изрично нареди на “Глобал Маркетс” да не сключва нови договори, защото има значителен риск за клиентите. Оказа се, че само през 2010-2012 г. българският регулатор е съставил общо 118 акта на посредника, който има и нарушения в Полша и Словакия.

 

2 коментара »

 • P. said:

  Първа инвестиционна – как да станем по-богати……или една историйка за 1.2 МИЛИАРДА ЕВРО

  IMG_5530Мръсните номерца в българския политически, а и икономически живот, край нямат. Ето, например да вземем Първа инвестиционна банка. Голям номер спретнаха с ушкимския си фалита . Два заека с един куршум. Добро име на институцията, лоялност към клиентите, морал и достойнство… Кой ли мисли за такива неща по нашите географски ширини?
  Да, разбира се, в един подобен ход има известен риск, но съгласете се, че е доста премерен. Все пак по закон в нашата страна Българската народна банка и самата държава обезпечават всички влогове до 196 000 лева. Тоест, ако да речем аз съм банка и вие ми дадете 196 000 лева, за да ви ги съхранявам и да ви се трупа лихва, а след два дена кажа “Не мога вече да обслужвам задълженията си към вас”, няма да понеса никаква отговорност. Тези 196 000 лева няма да ги търсят от мен, макар че аз съм ги загубил, откраднал или прахосал по някакъв друг начин, а ще ви ги върне държавата. С други думи, ще си ги върнете вие и останалите български граждани, защото парите в държавата са от вашите данъци…
  Та, шефовете на Първа инвестиционна банка са си направили сметката отлично. Значи, плащаш си на разни хакерчета да разпространят чрез есемеси, Фейсбук и мейли мълвата, че банката ти не е финансово стабилна и пред вратите й тутакси с струпва стадото от паникьосани, невежи и манипулируеми средностатистически българи, които искат да изтеглят спестяванията си.По груби сметки трезора е спечелил над 38 милиона лева от този режисиран от самите тях номер. Ти нямаш проблем с това, защото трезорът ти е наблъскан с пари догоре, тъй като през теб минават голяма част от плащанията на държавата. И тук вече нещата стават още по-розови.А и има допълнителни уговорки с когото трябва.
  Хората си изтеглят спестяванията и ти не плащаш лихви върху влоговете им.Хората за сетен път губят, но банката печели ,нещо като казино в крайна сметка банката винаги печели Че и защо да го правиш, като имаш свежи средства за инвестиции, без да ти се налага да се занимаваш с техните дребни сумички? И единият заек е отстрелян.
  За втория ти знаеш, че е на пътя на куршума, но почти никой в държавата не подозира за това. Той има малко странно име за заек, но все пак е доста тлъст и всичко му е простено. Казва се “Мостови плащания за “Южен поток””. Точно така! Защо ти е да се занимаваш със скромните спестявания на хората, когато през твоята банка ще минават всички плащания, в размер на милиарди, по “Южен поток”? Ще имаш предостатъчно пари, с които да боравиш. Всемогъщата Майка Русия ще ти ги изпраща, за да ги изпращаш ти на българските политици.По мнения на независими експерти сумите, които са в повече по този проект (суми предназначени за комисионни и рушвети) са в размер над 1 200 000 000 ЕВРО –трудно се броят нулите нали . Та за тоя МИЛИАРД е цялата драма, да мине не през КТБ а през ПИБ с активното съдействие на БНБ и Прокуратурата. Сладка история…
  А може и да се окаже,че точно Цветан Василев ,които всички хулят е бил против тази титанична кражба на България…..и за това си изпати естествено.
  Ще кажете “Ама нали “Южен поток” няма да се строи!?”. Напротив, ще се строи и още как! Просто ще се отложи за известно време. Твърде много хора са взели вече комисионите за него и връщане назад няма. Освен това играят интересите на няколко велики сили, така че сметката на Първа инвестиционна банка ще излезе правилна. Нечиста, подмолна, унизителна за някой, който има морал, но правилна…
  ДА ИМ Е ЧЕСТИТО

 • Не много said:

  Каквито и безсмислени анализи да правите едно е ясно – обяснението е просто и Орешарски го даде сутринта по телевизията – корпоративен сблъсък е причината за ликвидната криза в КТБ, а реакцията на уплашени вложители в резултат на доста шумно говорене е причинила проблемите за ПИБ.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.