Home » Авторски страници, Е-Списание

250 сръбски четници помагат на сепаратистите в Донецк?

2014.07.23 2 коментара
Spread the love

serb2014

В Донецката степ са пристигнали сръбски четници, съобщава сръбското издание www.dnevne.rs, цитирано от руски медии. Командирът на четниците Братислав Живкович се отбил в Донецк, за да се присъедини към проруските сепаратисти в този район. Преди да отлети за Москва, от която е отлетял за Донецк, Живкович дал кратко интервю на белградското летище „Никола Тесла“. Той съобщил, че неговата организация не е могла да остави без внимание „призива на братята казаци от Новорусия“.

Отрядът „Йован Шелич“, състоящ се от пристигналите от Сърбия четници и ръководен от Братислав Живкович, е влязъл в състава на опълчението на Донбас, съобщават руски сайтове. По-рано било оповестено, че те ще бъдат привлечени на първо време да охраняват конвоите с хуманитарни помощи, изпращани от Русия в Донецк. Командирът им Живкович оглавява едно от сръбските четнически формирования. Той уверил представители на проруските сепаратисти, че сръбските четници, които ръководи, са готови им да помагат дотогава, докато е нужно.

Живкович и неговите четници не за първи път пристигат на помощ на проруските сепаратисти. След отцепването на Крим той заедно със своите войници е дежурял на ключови на блокпостове около Севастопол, за да помага на “кримската самоотбрана”.

serb2014b

Братислав Живкович и неговите четници

Отрядът на Живкович – „Йован Шевич“ е наречен така на името на основателя на т.нар. Славяносърбия, както през XVIII век се е наричала област с военни поселения от сърби и други поданици на Османската империя, избягали на север, на територията на Донецка и Луганска област.

Из Съобщение на командира на сръбските четници Братислав Живкович, 21.07.2014 г., 23.55 ч.(Източник на информацията: TomahawkVideo, съобщението е част от сводка на Игор Иванович Стрелков, главнокомандващ на т.нар. Народно опълчение на Донбас.)

“Преди половин час от Сърбия долетяха 205 доброволци, всички те ще попълнят състава на подразделението „Йован Шевич“, в който до тяхното пристигане се числяха 45 човека. По този начин Славянският четнически отряд „Йован Шелич“ стана най-крупният по количество на бойците, повиши числеността си от 45 на 250.”

serb2014a

Сърбите вече са водили боеве против части на украинската армия и привърженици на т.нар. Десен сектор. Живкович е написал и Отворено писмо, в което се казва, че политиката е проститутка и войникът е пешка в играта на политиката, но важно е това дали “пешката вярва на своя крал”. Живкович пита защо западните медии не пишат за “бомбардировките на училища, болници и черкви, за убийствата на журналисти, деца и старци” и “къде е истината за изгорелите в Одеса”.

Че Живкович и неговите четници не вярват на западните “крале” е повече от ясно. Че вярват на руския “крал” – също. Както вече бе споменато, Донецка и Луганска област се смятат от сръбските четници за Новорусия, а писмото на сръбския четнически командир завършва с думите “Слава на Русия”.

Във видеото  по-долу може да се види импровизирано интервю с един от сръбските четници от опълчението на Живкович.

2 коментара »

 • Братислав said:

  ПРЕД ЛИЦЕМ ОЗБИЉНИМ ТВОЈИМ

  Хоћу да ти кажем, али усне ћуте.
  Хоћу да вриснем, немам снаге пусте.

  Нем и поколебан
  пред лицем озбиљним твојим
  као војник леда
  што срце му гори
  ја пред тобом богињом стојим!

  Како срце каменом оковано твоје
  да ослободим,
  кад храбрости нестаје и рука ми дрхти
  пред лицем озбиљним твојим?

  О љубави проклета небила
  што ме не умориш,
  кад сам немоћан
  док пред лицем озбиљним твојим
  ја недостојан тебе, стојим.

  И тражим и желим
  и лутам и молим
  да ми Господ да снаге
  да ноге издрже да се не срушим
  док пред лицем озбиљним твојим
  ја некада увек јунак,
  а сада просјак, стојим.

  Братислав Живковић

 • Братислав said:

  Video:
  http://youtu.be/pFlLN9E2kcY

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.